Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 10 sausio d. 23:19
10 pasaulinio lygio parodų, kurias verta išvysti 2020 metais

unsplash.com nuotr.

Planuojant 2020-ųjų keliones, meno mėgėjams verta atsižvelgti ir į įvairiose pasaulio vietose vykstančias parodas. „Vilniaus galerija“, pasitelkdama užsienio spaudą, sudarė sąrašą meno galerijų, kuriose veikiančias parodas rekomenduoja aplankyti visiems, Žiurkės metus nusprendusiems praleisti šiek tiek „kultūringiau“.

10. „Young Rembrandt“, Oksfordas (Jungtinė Karalystė)

Ši ekspozicija – pirmasis Didžiosios Britanijos bandymas pristatyti vieno žymiausių Olandijos menininkų Rembranto (1606–1669)ankstyvuosius įspūdingos karjeros žingsnius. Kaip teigiama parodos aprašyme, menininko darbuose bus galima išvysti spartų augimą, tobulėjimą ir net transformaciją. Parodoje planuojama parodyti ne tik paties Rembranto, bet ir jo laikmečio menininkų darbus bei pirmą kartą istorijoje publikai pristatyti prieš keletą metų atrastą paveikslą „Let the little children come to me“.

Parodą išvysti galima Ashmolean muziejuje Oksforde, JK, vasario 27-birželio 7 d.

Rembrantas, „Nakties sargyba“, 1642 | Pixabay.com nuotr.

9. „Leonardo Da Vinci: A Life In Drawing“, Londonas (Jungtinė Karalystė)

Leonardas da Vinči – renesanso epochos išradėjas, tapytojas, inžinierius, kartu ir viena geriausiai žinomų ir atpažįstamų istorinių asmenybių. Minint 500-ąsias jo mirties metines, 2019 metų pabaigoje daugiau nei 10 Jungtinės karalystės muziejų susivienijo, kad pristatytų bent dalį šio neeilinio menininko darbų. Parodose pristatomi net 144 Leonardo da Vinči kūriniai.

Parodą vis dar išvysti galima Karalienės galerijose Bekingemo rūmuose ir Holyroodhouse, Londone, JK iki kovo 15 d.

8. „Van Eyck. An optical revolution“, Gentas (Belgija)

Manoma, kad šiandien yra išsaugota vos dvidešimt žymiojo olandų menininko Van Eycko darbų. Daugiau nei pusę jų šiais metais bus galima pamatyti viename gražiausių Belgijos miestų – Gente. Teigiama, kad Van Eycko bei kitų to laikmečio menininkų (Vokietija, Prancūzija, Italija, Ispanija) darbai bus eksponuojami net 13 specialiai parengtų muziejaus salių. Verta paminėti, kad 2020 metai Gente paskelbti Van Eycko metais.

Parodą išvysti galima Dailės muziejuje Gente, Belgijoje nuo vasario 1 iki balandžio 30 d.

7. Rafaelio metai Londone ir Vašingtone (Jungtinė Karalystė, JAV)

Šiais metais minimos ir Italijos tapytojo bei architekto, vieno svarbiausių Renesanso menininkų pasaulyje Rafaelio 500-osios mirties metinės. Nenuostabu, kad šia proga daugybė muziejų rengia su jo gyvenimu ir kūryba susijusias parodas. Viena įsimintiniausių iš jų, pavadinimu „Raphael“, veiks Nacionalinėje galerijoje Londone, kur bus pristatomi visos Rafaelio karjeros darbai: tapybos kūriniai, piešiniai, net poezija ir skulptūrų dizainai. Kita itin svarbi paroda „Raphael and His Circle“ vyks Nacionalinėje dailės galerijoje Vašingtone, kur taip pat bus pristatomi menininko bei jo įkvėptų amžininkų darbai.

Parodą „Raphael and His Circle“  galima išvysti Nacionalinėje Vašingtono meno galerijoje vasario 16 – birželio 14 d.

Parodą „Raphael“  galima išvysti Londono nacionalinėje galerijoje spalio 3 – 2021 metų sausio 24 d.

Rafaelio tapytos freskos, Villa Farnesina | Pixabay.com nuotr.

6. „Artemisia“, Londonas (Jungtinė Karalystė)

Londono Nacionalinė galerija balandį pristato dar vienos žymios italų kilmės menininkės Artemisios Gentileschi darbus. Palikusi ryškų pėdsaką baroko padangėje, menininkė pasaulyje buvo pripažinta dėl savo kūrybingumo, išradingumo ir naujo požiūrio į tuometinius portretus. Menininkės darbai pasižymi stiprios moters vaizdavimu, o kartais ir šokiruojančiais prievartos ir smurto vaizdais. Tai – pirmoji tokio dydžio menininkės darbų paroda Jungtinėje karalystėje.

Parodą išvysti galima Nacionalinėje galerijoje, Londone, JK, balandžio 6 – liepos 26 d.

5. „Countryside, The Future“, Niujorkas (JAV)

Besidomintys architektūra ir norintys bent akies krašteliu žvilgtelėti į tai, kaip galimai atrodys mūsų pasaulis ateityje, turėtų nepraleisti olandų architekto Remo Koolhaaso parodos „Countryside, The Future“. Kartu su architektų-filosofų grupe OMA pasirodysiantis urbanistas pristatys įvairių vietovių pavyzdžius ir palies šiandien ypač svarbius aplinkos, politikos, socialinius ir ekonominius reiškinius bei jų nulemtas pasekmes. Kartu su lankytojais bus bandoma atsakyti į klausimą, kas vyksta miestų nepaliestose vietose bei kokia ateitis jų laukia.

Parodą išvysti galima Solomono R. Gugenheimo muziejuje, Niujorke, JAV, vasario 20 – rugpjūčio 14 d.

4. „Canova. Eternal Beauty“, Roma (Italija)

Dar viena, praėjusiais metais prasidėjusi, tačiau iki kovo mėnesio vidurio truksianti paroda skirta skulptoriui bei tapytojui Antonio Kanovai. Parodoje siekiama parodyti menininko bei Romos sąsajas, pristatyti jo gyvenimo ir kūrybos kelią. Parodoje išvysite 13 sekcijų, kuriose, akį traukiančiu išdėstymu eksponuojama per 170 Kanovos ir jo amžininkų darbų.

Parodą išvysti galima Museo di Roma, Romoje, iki kovo 15 d.

3. „L’Arc de Triomphe, Wrapped“, Paryžius (Prancūzija)

Mylintiems šių dienų meną verta pamatyti bulgarų kilmės menininko Christo Vladimirov Javacheff instaliaciją, kuri, kaip manoma, bus vienas stipriausių metų patyrimų. Net šešiolikai dienų Paryžiaus miesto pasididžiavimas – Triumfo arka, bus visiškai „suvyniotas“ į melsvos spalvos medžiagą, taip paverčiant visiems gerai žinomą monumentą į keistą ir net kiek bauginančią skulptūrą. Tiesa, tai jau ne pirmas menininko, anksčiau kūrusio kartu su savo žmona menininke Jeanne-Claude pasirodymas, kuomet pilnai uždengiamas vienas ar kitas architektūrinis paminklas.

Instaliaciją išvysti galima Paryžiuje, Prancūzijoje, rugsėjo 19-spalio 4 d.

Triumfo arka, Paryžius, Prancūzija | Unsplash.com nuotr.

Susiję:

2. „KUSAMA: Cosmic Nature“, Niujorkas (JAV)

Bene labiausiai laukiama 2020 metų paroda vyks Niujorko Botanikos sode, kuris pavirs žymiosios menininkės Yayoi Kusamos vaizduotės oaze. Yayoi Kusama – japonų menininkė ir rašytoja, labiausiai žinoma dėl ryškių spalvų raštų, paveikslų, instaliacijų ir skulptūrų. Paroda, pavadinimu „KUSAMA: Cosmic Nature“ („KUSAMA: Kosminė gamta“), vyksianti nuo pavasario iki rudens, pabrėš metų laikų kaitą, meno ir gamtos sinergiją bei, žinoma , lankytojams pristatys savo braižu atpažįstamus menininkės darbus.

Parodą išvysti galima Niujorko Botanikos sode, Niujorke, JAV, gegužės 9 – lapkričio 1 d.

Yayoi Kusama skulptūra | Pixabay.com nuotr.

1. „Marina Abramović: After Life“, Londonas (Junginė Karalystė)

Menininkės Marinos Abramovič pristatinėti tikriausiai nereikia. Dėl jautrių ir emociškai stiprių performansų visame pasaulyje išgarsėjusi menininkė 2020 metais savo gerbėjams ruošia dar vieną susitikimą. Menininkės parodoje Didžiojoje Britanijoje bus pristatyti žymiausi jos karjeros darbai, taip pat ir nematyti pasirodymai. Menininkei peržengus 70 metų ribą nauji darbai atspindės kūno pokyčius ir tyrinės gyvenimo bei mirties sąsajas.

Parodą išvysti galima Londono karališkojoje dailės akademijoje, Londone, JK, rugsėjo 26 – gruodžio 8 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!