Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 10 sausio d. 23:00
Festivalis vaikams ir jaunimui „Kitoks’20“ leis patirti teatrą iš arčiau

D. Matvejevo nuotr.

Sausio 11-19 dienomis jubiliejinį, dešimtąjį, kartą į Menų spaustuvę sugrįžtantis tarptautinis festivalis vaikams ir jaunimui KITOKS’20 šiais metais žiūrovus kviečia šūkiu „Patirk iš arčiau!“. Pirmasis ir didžiausias Lietuvoje festivalis, pristatantis netradicinius scenos menus 0-18 metų žiūrovams, išties žada ypač betarpišką patirtį – jo lankytojų lauks ne tik daugiau nei 20 pasirodymų iš Lietuvos, Belgijos, Suomijos, Nyderlandų bei kitų Europos šalių, bet ir plati edukacinė programa.

„Pagrindinė festivalio kryptis – jauno žiūrovo santykis su teatru. Apie tai kalba ir šių metų festivalio šūkis – vaikiškam teatrui būdingas ypatingas artumas, jame viskas čia pat, išlaikomas nuolatinis kontaktas su kūrėjais“, – apie festivalio idėją pasakoja jo vadovė Jolita Balandytė. Anot J. Balandytės, vaikų teatre artumas kartais atsiranda, rodos, visai neplanuotai, pavyzdžiui, vieno iš spektaklių metu scenoje vietoje artistų netikėtai atsidurs patys žiūrovai. Tai leis festivalio lankytojams nelikti tik pasyviais stebėtojais, bet ir patiems tapti neatsiejama vyksmo dalimi.

Spektakliai – ir naujagimiams

Festivalio organizatorė pabrėžė, kad sudarant programą buvo labai svarbu nepamiršti, jog daugeliui žiūrovų ši teatrinė patirtis gali būti pirmoji –   tarp KITOKS’20 spektaklių esama nemažai kūrinių, skirtų vos kelių mėnesių sulaukusiems mažyliams. Tarp jų – bendras Šeiko šokio teatro ir Švedijoje kuriančios Dalijos Acin Thelander darbas „LUMI“, per judesį ir šiuolaikinį šokį kuriantis paslaptingą bei įtraukiantį sceninį pasaulį kūdikiams. Festivalio programoje taip pat bus galima išvysti pirmojo kūdikiams kuriančio šokio teatro Lietuvoje „Dansema“ spektaklius „Pievelė“ ir „Laikrodininkas“, kurie mažiausius žiūrovus kvies įsitraukti į nuotykių ieškojimą, tyrinėti muzikos instrumentus bei tapti pasirodymų bendrakūrėjais. Į muzikines improvizacijas įtrauks ir Belgijos menininkų „Theater de Spiegel“ spektaklis „Mušk būgną!“, kurio metu 8 mėnesių sulaukę ir vyresni žiūrovai galės mėgautis itin vizualiu koncertu, sujungiančiu rokenrolą, poeziją, mušamųjų ritmus bei šešėlių teatrą.

Dėmesys šiuolaikiniam cirkui ir fiziniam teatrui

Vyresnę publiką jau keliolika metų pažindinanti su įdomiausiomis šiuolaikinio cirko formomis festivalyje „Naujojo cirko savaitgalis“, Menų spaustuvė cirką savo erdvėse pristato ir jauniausioms auditorijoms. KITOKS’20 metu Lietuvos žiūrovai turės galimybę pamatyti naujausią katalonų šiuolaikinio cirko trupės „Animal Religion“ premjerą mįslingu pavadinimu „… skrieja mintys“, kurioje susitiks akrobatika, žaismė, šviesa ir muzika. „Animal Religion“ kūrėjai mažylius ir jų tėvus taip pat pakvies į dirbtuves, kurių dalyviai, padedami menininkų, tyrinės kūno, garso bei šviesos santykį erdvėje.

Įspūdingus cirko triukus savo žaismingame pasirodyme pademonstruos Nyderlandų trupė „Captain Sugar&The Monkey Puppets“. Mažos ir spalvingos visuomenės, gyvenančios izoliuotame kambaryje, istoriją pasakojantis šiuolaikinio cirko ir fizinio teatro spektaklis “Maskuotė” drauge su žiūrovais ieškos atsakymų į klausimus apie bendruomenę ir tarpusavio ryšį, o energingą vyksmą scenoje lydės puikus kūrybinės komandos humoras.

Tuo tarpu šokio trupė „Arch 8“, į festivalį taip pat atvykstanti iš Nyderlandų, parodys žaidimo „Tetris“ įkvėptą ir taip pat pavadintą fizinio teatro spektaklį, skirtą tikriems nenuoramoms, negalintiems nusėdėti vietoje. Šokėjų kvartetas, pasirodymus rengiantis ne tik teatro scenoje, bet ir miesto erdvėse, tyrinės žmonių tarpusavio ryšį pasitelkę savo kūnus bei nustebins žiūrovus netikėčiausiomis jų kombinacijomis.

S. Kilic nuotr.

Scenoje – ir atgyjantys daiktai

Pasakodami istorijas ir megzdami dialogą festivalyje KITOKS’20 dalyvaujantys kūrėjai į pagalbą pasitelks netradicinius muzikos instrumentus, lėles bei kitus neretai visiškai netikėtus objektus. Vilniaus miesto teatras „Atviras ratas“ ritminiame-muzikiniame spektaklyje „Gėda pelėda!“ žiūrovams atskleis, kaip kasdieniai daiktai gali tapti tikrų tikriausiais mušamaisiais instrumentais, Klaipėdos lėlių teatro spektaklis „Namai“ pakvies pasinerti į vaikystės žaidimus bei stebėti iš popieriaus gimstančius dviejų žmonių santykius, o „Stalo teatro“ darbas „Sibiro haiku“ tremties paženklintus daugelio lietuvių likimus papasakos išradingai panaudojant pačius įvairiausius objektus.

Neįprastą kūno ir objektų susitikimą žiūrovams pristatys suomių teatro kūrėjai „Livsmedlet“. Jų spektaklis „Nematomi kraštai“ geografijos platybes perkels ant artistų kūnų ir kelionės istoriją pasakos miniatiūrinių modeliukų pagalba. Tuo tarpu italės vizualaus tarpdisciplininio teatro kūrėjos „Unterwasser“ savo pasirodyme „OUT“ prabils apie metaforišką kelionę iš vaikystės į suaugusiųjų gyvenimą, tam pasitelkdamos skirtingas lėlių teatro technikas, užburiančius šešėlius bei muziką.

Edukacija tiek vaikams, tiek profesionalams

KITOKS’20 programa itin turtinga ne tik pasirodymais, bet ir edukacija. Kaip ir ankstesniais metais, „Jaunųjų kritikų“ programa festivalio metu Lietuvos moksleivius kvies stebėti visus pasirodymus ir aptarti juos su pedagogais bei pačiais kūrėjais, o kūrybinių dirbtuvių „Tabu teatre vaikams“ dalyviai – aktoriai, režisieriai, dramaturgai, scenografai ir teatro mokytojai – susitiks su moksleiviais ir diskutuos įvairiomis tabu temomis, padedami menininko ir pedagogo Jorge Padin.

Mažuosius žiūrovus ir jų tėvelius sudalyvauti dirbtuvėse pakvies ne tik „Animal Religion“, bet ir beveik tris dešimtmečius teatre dirbanti dramaturgė bei prodiuserė Aysha Rau. Iš Indijos atvykusios scenos menų kūrėjos dirbtuvėse „Vaizduotės kūrimas“ 2-4 metų vaikai turės galimybę drauge su lydinčiu suaugusiuoju lavinti savo vaizduotę ir pažadinti kūrybiškumą.

Pirmą kartą festivalyje KITOKS’20 dalyvaus net 20 scenos menų prodiuserių ir ekspertų iš viso pasaulio, prie kurių atvykimo prisidėjo Lietuvos kultūros instituto Vizitų programa. Tai taps puikia proga Lietuvos teatro vaikams kūrėjams užmegzti tarptautinius ryšius ir pristatyti savo produkciją pasaulinėje rinkoje. Be susitikimų su užsienio ekspertais, Lietuvos scenos menų profesionalų lauks Europos tinklo „Small Size Network“ bei Italijos tarptautinių festivalių pristatymai, o taip pat – Šiaurės ir Baltijos šalių projekto „Kaimynai“, vykdomo bendradarbiaujant su Menų spaustuve ir Švedijos teatrų vaikams ir jaunimui asociacija ASSITEJ, seminarai.

„Lietuvos kultūros instituto Vizitų programa bendradarbiauja su festivaliu KITOKS jau antrą kartą – po sėkmingo pernykščio keturių ekspertų iš Vokietijos, Lenkijos ir Jungtinės Karalystės vizito šiemet ne tik tęsiame, bet ir stipriname partnerystę, finansuodami aštuonių teatro vaikams ir jaunimui profesionalų dalyvavimą festivalio tinklaveikos renginiuose. Norėčiau atkreipti dėmesį į geografinį aspektą – šiemet mūsų ekspertai atvyksta iš Indijos, Turkijos/JK, Vokietijos ir Italijos. Beje, italų delegacija, kurios narius subūrė Lietuvos kultūros atašė Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė, sieks atrinkti lietuviškus spektaklius jų turui Italijoje“, – teigė Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!