Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 27 sausio d. 01:24
Artėjančiam 700 metų Vilniaus jubiliejui skirtoje parodoje – neįprasta sąlyga jos dalyviams

Organizatorių nuotr.

Vasario 1 dieną Trakų Vokės Tiškevičių rūmuose (Žalioji g. 2A, Vilnius) atidaroma artėjančiam sostinės 700 metų jubiliejui skirta paroda „Salve, Vilnius“.

Parodos autoriams iškelta kiek neįprasta sąlyga – paveikslo formatas turi būti ne stačiakampis, o apskritimas (tondas, ovalas, elipsinė sfera arba arkinis), kad bent viena paveikslo kraštinė būtų lenkta, skulptūra – aptakių formų, grafika – apvali.

Šis užapvalintų formų dekoratyvumas, atėjęs iš renesanso laikų, pasirinktas neatsitiktinai. Tai užuomina į vingiuotas senamiesčio gatveles, į apvalias Vilniaus senosios architektūros detales. Bažnyčių kupolai, rūmų gaubti skliautai, arkiniai langai ir kiti užapvalinti interjero elementai susišaukia su Vilniaus kalvų peizažu.

Užrašą „Salve“ dar galima aptikti ant kai kurių senųjų Vilniaus pastatų slenksčių. Šis lotyniškas žodis reiškia „Sveiki“.

Nuo seno gyventojai kurdavosi prie vandens šaltinių, upių. Vilniaus vardas kildinamas iš upės Vilnia. Atskiri pastatai susijungdavo į kiemus, kvartalus, aikštes su painiais perėjimais. Religinio kulto pastatai ar didikų rūmai, dvarai buvo statomi jiems patogiausiuose vietose. Kartais šaltiniai ar upeliai atsirasdavo jų teritorijose. Šalia kurdavosi amatininkai, gildijų cechai ir eiliniai miestelėnai. Atsiradęs siaurų, išsilenkusių gatvių tinklas, šiandien matomas sostinės senamiestyje.

Senasis Vilnius įvairiais metų laikais ne vienai kūrėjų kartai buvo, yra ir išliks įkvėpimo šaltiniu. Gyvenantys svetur taip pat jaučia Vilniui gilius sentimentus. Judrūs debesys, kliūnantys už kalvų, unikalūs bažnyčių bokštai ir šiuolaikinės architektūros pastatai darniai jungiasi į ritmišką miesto panoramą. Daugiatautiškumas, skirtingų kultūrų koegzistavimas formuoja požiūrius į naujus miesto istorijos santykius. Svarbūs Vilniaus artefaktai, šiandienos menininkų sutalpinti į netradicinį formatą, virsta nauja istorija. Šių laikų menas apvaliose formose tampa netikėtai puošnus ir iškilmingas. Šis žvilgsnis į praeitį per XXI amžiaus prizmę – tai Vilniaus miesto 700-mečio paminėjimo preliudija.

Pirmą kartą projektas ir parodos ekspozicija „Salve, Vilnius“ pristatytas Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vykusioje parodoje „Menas interjerui 2018“.

2020 m. vasario 1 – kovo 8 d. paroda „Salve, Vilnius“ vyks Vokės Tiškevičių rūmuose, (Žalioji a. 2A). Dalyviai: M. Skudutis, Ž. Jasutytė, R. Bartkevičius, M. Narbutaitė, A. Aliukas, M. Strolia, L. Zdanavičienė, L. Puipienė, R. Balinskas, G. Jagminas, A. Gražys, V. Binkis, J. Rokicki, D. Trumpis, S. Kruopis, J. A. Vaškevičiūtė, T. Jurkūnas, I. Dargužytė, A. Erminas, V. Stančikas, G. P. Janonis, K. Musteikis, E. Grinius, V. Poškus, V. Balinskienė, S. Verdingytė, K. Daniūnaitė, R. Skarnulienė, B. Zokaitytė, R. Zdanavičius ir kt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!