Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 17 vasario d. 16:23
Kviečia į viešą Kristinos Sabaliauskaitės paskaitą apie dailės ir literatūros svarbą

Kristina Sabaliauskaitė | Pranešimo spaudai nuotr.

Vasario 19 d. Vilniaus dailės akademijoje (VDA) dailės istorikė, rašytoja dr. Kristina Sabaliauskaitė skaitys viešą paskaitą „Žodžių kalba, vaizdų kalba: dailės ir literatūros svarba šiandienos pasaulio kisme“ apie žodžių ir vaizdų kalbas besikeičiančio pasaulio akivaizdoje, dailės ir literatūros svarbą šiandieninėje visuomenės kultūroje.

Paskaitos metu VDA absolventė apžvelgs dabarties pokyčius ir jų įtaką žmogiškajai intymumo ir asmens privatumo sampratai, istoriškumo suvokimui ir atminties kultūrinėms steigtims. Apžvelgiant pasaulio ir Lietuvos kultūros reiškinius K. Sabaliauskaitė aptars nacionalumo ir universalumo santykį mene.

Vieša dr. Kristinos Sabaliauskaitės paskaita vyks po uždaro iškilmingo VDA Senato posėdžio, kurio metu jai bus suteiktas VDA Garbės daktarės vardas.

Susiję:

Debiutavusi istoriniu romanu „Silva rerum“, kritikų oficialiai įvardintu viena iš dešimties įsimintiniausių dešimtmečio knygų, Kristina Sabaliauskaitė, apdovanota „Šv. Kristoforu“ (2011 m.) ir ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu (2017 m.), š. m. vasario 19 d. iškilmingo VDA Senato posėdžio metu bus įvertinta VDA Garbės daktarės vardu už menotyros žinių sklaidą ir naujų spalvų suteikimą lietuvių istoriniam romanui.

„Kristinos tekstai – menotyrinės ir literatūrinės kūrybos lydinys <…> Literatūrinės interpretacijos – jau grožinė autorės kūryba, tačiau ir ji nėra atsitiktinė. Ji dailėtyrininko akimis išskaityta tarp šaltinių eilučių, ištraukta iš tikro teksto gelmės“, – apie auklėtinės K. Sabaliauskaitės kūrybą atsiliepia jos magistro baigiamojo darbo vadovė prof. dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė.

Iškilmingo VDA Senato posėdžio metu taip pat bus pagerbta dailininkė grafikė, tapytoja monumentalistė, knygų iliustruotoja Birutė Janina Grasilda Žilytė-Steponavičienė. Už nuopelnus vizualinei kultūrai menininkei bus suteiktas VDA Garbės profesorės vardas.

Paskaita vyks vasario 19 d. 17 val. VDA Vilniaus fakulteto Naujųjų rūmų Šachmatinėje salėje (Malūnų g. 5, Vilnius).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!