Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 23 vasario d. 15:28
Vilniaus knygų mugė: skelbiama tema kitiems metams

Foto: unsplash.com

Tradiciškai, paskutiniąją Vilniaus knygų mugės dieną pranešamas ir kitų metų šūkis. Jau aišku, kad 2021 metais vasario 25–28 dienomis visi rinksimės į mugę, kurios tema – „Vaizdas kaip tekstas“.

Tradiciniai tekstai šiandien konkuruoja ne tik tarpusavyje, vis dažniau jiems tenka atlaikyti vaizdų ar simbolių invaziją. Kartu su naujomis technologijomis simboliai ar vaizdai siūlo lengvesnius, greitesnius informacijos įvedimo, pateikimo ir suvokimo būdus. Komiksai, grafiniai romanai vis labiau užkariauja skaitytojų galvas. Tradicinė knygos iliustracija šiandien lengvai transformuojasi į filmą, kompiuterinį žaidimą, bet sunkiai grįžta į tradicinį tekstą. Koks vaizdo vaidmuo teksto kūrime? Kaip vaizdas siejasi su tekstu ir ar gali jį pakeisti? Tradicinis tekstas ir vaizdai. 2021 metų Vilniaus knygų mugė kvies aptarti šiuos naujus iššūkius.

„Būsimų metų mugės tema, žinoma, apims ir knygos meną, iliustracijas, fotografiją, kino filmus, vaizdo projekcijas, kurias taip pat suvokiame kaip tekstą, turintį prasmę. Bet ar vaizdas gali pakeisti tekstą?“ – svarsto Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto leidybos centro vadovas Gytis Vaškelis.

Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO parodų skyriaus vadovė Milda Gembickienė tikisi, kad 22-asis tradicinis literatūrinis renginys išlaikys geriausias ir skaitytojų pamėgtas formas, bet tuo pačiu ieškos būdų naujai pažvelgti į tekstą ir skaitymą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!