Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 28 vasario d. 16:03
Užsienyje dirbantiems lituanistinių mokyklų mokytojams – intensyvios studijos Lietuvoje

Pranešimo spaudai nuotr.

Užsienyje dirbantys lituanistinių mokyklų mokytojai jau trečius metus iš eilės kviečiami vasarą sugrįžti į Tėvynę – čia jie tobulinasi lietuvių kalbos, pedagoginius ir kitus įgūdžius, keičiasi patirtimis su Lietuvos mokytojais ir iš arti susipažįsta su šalies kultūra, istorija ir papročiais. Liepą ir rugpjūtį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) organizuojamos intensyvios lituanistinės studijos siekia paruošti mokytojus XXI amžiaus iššūkiams, akcentuoja platų išsilavinimą, skirtingų gebėjimų ugdymą.

Dviejų savaičių trukmės studijose Kaune ir Vilniuje mokytojai galės išklausyti paskaitas, skirtas pedagogikai, lietuvių kalbai, poezijai, etnografijai, istorijai. Taip pat numatomos kūrybinės dirbtuvės, sudaryta ir išsami kultūrinė programa – lietuviškų šokių pamokos, apsilankymai muziejuose, ekskursijos Kaune, Vilniuje, Kernavėje. Organizatoriai tikisi, kad užsiėmimų patirtį mokytojai pasitelks sugrįžę į darbus užsienyje.

Studijų metu dėstytojai dalinasi žiniomis su lituanistinių mokyklų mokytojais, kurie padeda lietuviams, gyvenantiems įvairiuose pasaulio kraštuose, palaikyti ryšį su Tėvyne. Organizatoriai tikina, kad sukurti visiems mokytojams naudingą, skirtingus poreikius tenkinančią programą yra įveikiamas iššūkis.

„Vienam mokytojui reikia daugiau lietuvių kalbos žinių, kitam – praktinių patarimų, kaip mokyti vaikus. Vienam reikia patarimų kaip ugdyti ikimokyklinukus, kitam – kaip bendrauti su paaugliais. Smagu, kad atvyksta žingeidūs, reiklūs mokytojai, kurie įvardija savo poreikius ir tuo pačiu noriai priima siūlomus dalykus, praktinius užsiėmimus, kuriuos jie tikina panaudosiantys sugrįžę į savo mokyklas“, – iniciatyvos sėkme džiaugiasi VDU Humanitarinių mokslų fakulteto lektorė, daktarė Giedrė Barkauskaitė.

Pranešimo spaudai nuotr.

Patys mokytojai džiaugiasi, kad intensyvioje programoje galima rasti skirtingų disciplinų, paskaitų ir seminarų, kurie dažnai nustebina originalumu, pavyzdžiui, leidžia pagilinti psichologijos, filosofijos ir kitų sričių žinias. Be to, čia dalyvaujantieji aktyviai keičiasi įžvalgomis apie lietuviškumą – ką reiškia būti lietuviu, kaip stiprinti lietuvišką tapatybę būnant toli nuo gimtinės.

„Amerikoje turbūt daugiau patriotizmo, nei aš matau Lietuvoje. Mano pirmi gintariniai karoliai buvo Amerikoje. Faktiškai kiekvienas vaikas, kuris dalyvauja bent kokioje lietuviškoje veikloje, turi tautinį kostiumą“, – patirtimi dalijasi Bostono lituanistinės mokyklos atstovė Miglė Žaliukaitė-Limantas.

Lituanistinių studijų rengėjai tikina, kad šiemet planuojama ne tik keistis gerosiomis patirtimis ir pasiūlyti įvairiapusišką programą mokytojams, tačiau ir palaikyti dialogą su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. „Programa daugiasluoksnė – didaktikos, istorijos, kultūrologijos ir kitų dalykų paskaitos, ir ekskursijos, ir gerosios patirties diena, kur iš užsienio atvykę mokytojai dalinsis įžvalgomis su kolegomis Lietuvoje. Rengsime ir diskusiją, ir popietę su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos darbuotojais – dalinsimės patirtimi, kalbėsime apie problemas, ieškosime sprendimo būdų“, – pasakoja VDU Švietimo akademijos Tarptautinių ryšių grupės vadovė Vilma Leonavičienė.

Kaune lituanistinės studijos vyks liepos 19 – rugpjūčio 2 dienomis, o Vilniuje – liepos 27 – rugpjūčio 10 d. Studijos skirtos mokytojams, dirbantiems lituanistinio švietimo įstaigose (lituanistinėse mokyklose) užsienyje su ikimokyklinio, mokyklinio amžiaus vaikais arba suaugusiais. Po integracijos VDU įsteigus Švietimo akademiją, lituanistinės studijos organizuojamos ne tik Kaune, bet ir Vilniuje.

Švietimo akademija yra naujos kartos mokytojų rengimo centras, kurio vykdomas studijas tarptautiniai ir šalies ekspertai vertina aukščiausiais balais. Tiek prieš susijungimą su Lietuvos edukologijos universitetu, tiek po jo VDU skyrė ypatingą dėmesį tarpdiscipliniškumo ir laisvųjų menų principais, sekant Harvardo universiteto pavyzdžiu.

Registracija į lituanistines studijas vyksta iki balandžio 7 dienos. Ketinantys studijuoti Kaune prašomi dokumentus siųsti el. paštu giedre.barkauskaite@vdu.lt, o Vilniuje – el. paštu vilma.leonaviciene@vdu.lt Daugiau informacijos apie reikalingus dokumentus ir paraiškų teikimą – VDU Pasaulio lietuvių universiteto tinklalapyje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!