Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 26 gruodžio d. 13:10
„UNESCO“ paveldas maisto mėgėjams: nuo kavos su druska iki kimchi ir alaus kultūros

Turkiška kava | unsplash.com nuotr.

Tradiciniai patiekalai, gėrimai bei su jais susiję ritualai – svarbi kiekvienos tautos kultūros dalis. Tad visai nenuostabu, kad „UNESCO“ nematerialaus paveldo sąraše jiems skiriama nemažai dėmesio. „Vilniaus galerija“ kulinarijos gerbėjus kviečia patyrinėti su valgiais susijusio nematerialaus paveldo penketuką, kuriame – negirdėti faktai bei įdomybės.

Alaus kultūra (Belgija)

Ko gero, retas nuvykęs į Belgiją neparagauja belgiško pasididžiavimo – alaus. O didžiuotis savo alumi belgai tikrai turi dėl ko. Visų pirma, ne daug šalių gali pasigirti tokia didele alaus rūšių gausa – skaičiuojama, kad šalyje, naudojant skirtingus fermentacijos metodus, pagaminama apie 1500 skirtingų alaus tipų. Ne gana to, alus, panašiai kaip kai kuriose šalyse vynas, Belgijoje naudojamas ir maisto gaminimui. Kiek netikėtas to pavyzdys gali būti alumi plautas sūris. Ne mažesnį įspūdį Belgijoje palieka ir begalė skirtingų alaus bokalų, kuriuos tikri alaus mėgėjai naudoja, atsižvelgdami į kiekvieno alaus tipą. Įdomiausias to pavyzdys – Kwak alaus stiklinės, kurios, kaip pasakojama, savo keistą formą įgijo dar Napoleono laikais. Manoma, kad tuomet vadeliotojai pagal numatytas taisykles negalėjo palikti žirgų ir karietos neprižiūrimų, todėl ilgainiui buvo sukurtas bokalas, pritvirtinamas prie karietų. Šis keistas bokalas su prie apačios pritaisytu burbulu visada pateikiamas kartu su nedideliu mediniu laikikliu.

 

Viduržemio jūros dieta (Kipras, Kroatija, Ispanija, Graikija, Italija, Marokas, Portugalija)

Viduržemio jūros dieta paplitusi Kipre, Kroatijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Italijoje, Maroke ir Portugalijoje. Iš tiesų, tai ne tik būdas sveikai maitintis, bet ir išvardintose šalyse ypač paplitusi tradicija susitikti, bendrauti ir stiprinti šeimos ar bendruomenės ryšius. Vakarienė ar pietūs šiose šalyse dažniausiai trunka gana ilgai, juose dalyvauja visa šeima, skiriama daug dėmesio valgio paruošimo būdui, dalinamasi receptais.

Susiję:

Tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros dieta besimaitinantys žmonės dažniausiai gyvena ilgiau nei kituose regionuose, serga mažiau ir rečiau turi viršsvorio. Kokia šio maitinimosi būdo paslaptis? Iš tiesų, nereikia laikytis ypatingų apribojimų, užtenka naudoti daug augalinio maisto, alyvuogių aliejaus, jūros gėrybių, prieskoninių augalų ir grūdinių produktų. Ne paslaptis ir tai, kad Viduržemio jūros dieta besimaitinantys žmonės nevengia taurės vyno.

Viduržemio jūros virtuvės ingridientai | pixabay.com nuotr.

Kimchi gaminimas (Šiaurės Korėja)

Kimchi – ko gero, vienas geriausiai žinomų korėjietiškų valgių. Daugiausia tai – fermentuotos daržovės, pagardintos daugybe prieskonių bei česnaku. Visgi jo variacijų tiek daug, kad neretai valgyje galima rasti ir žuvies, vaisių, mėsos bei kitų produktų. Dažniausiai kimchi būna rūgštaus bei aštraus skonio. Šis patiekalas naudojamas ir kaip garnyras, ir kaip kitų patiekalų sudedamoji dalis. Jis valgomas tiek su kasdieniu maistu, tiek ir įvairių švenčių metu – vestuvėse, gimtadieniuose ar net valstybiniuose banketuose. Įvairūs šaltiniai teigia, kad vidutiniškai vienas Pietų Korėjos gyventojas per metus suvalgo virš 15 kg kimchi, o namuose kai kurie turi net ir specialiai šiam patiekalui laikyti sukurtus šaldytuvus. Beje, kimchi pabuvojo net kosmose – į misiją jį paėmė pirmoji korėjietė astronautė moteris.

 

Dolmos gaminimo ir dalinimosi tradicija (Azerbaidžanas)

Dolma – dar vienas tradicinis patiekalas nukelia į Azerbaidžaną (nors yra gausiai valgomas ir kitose šalyse). Šio pavadinimo reikšmė kyla iš žodžio „doldurma“, reiškiančio „įdarytas“, „prigrūstas“, ir puikiai apibūdina patį valgį. Tai – įvairus įdaras (mėsa, ryžiai, svogūnai, prieskoniai), įsuktas į lapus arba daržoves. Kokie lapai bus naudojami dolmai gaminti, priklauso nuo vietos ir sezoniškumo. Pavyzdžiui, pavasarį daugiausiai naudojami vynuogių lapai, o rudenį – kopūstų. Skirtingas gali būti ir dolmos patiekimo būdas – patiekalas valgomas tiek šiltas, tiek šaltas, naudojant skirtingus padažus – tahini, jogurto ar kitus. Kalbant apie Azerbaidžano virtuvę, svarbu paminėti, kad maisto dalinimasis, vaišinimas yra svarbi kultūros dalis, padedanti išlaikyti draugišką ir artimą ryšį tarp žmonių. Svečiuojantis pas azerbaidžaniečius, panašiai kaip ir pas gruzinus, verta atvykti tuščiu pilvu ir šiukštu neatsisakyti patiekalų – iš pagarbos gaminantiems įprastai ragaujama visko, o kitoks elgesys gali būti palaikytas nemandagiu. Dolma, perduodama iš kartos į kartą, peržengia etnines bei religines šalies ribas ir yra pagarbos, vienybės, svetingumo simbolis.

 

Turkiškos kavos kultūra ir tradicijos (Turkija)

Kava daug kam gali pasirodyti itin paprastas gėrimas, šiandien skanaujamas visame pasaulyje. Vis dėlto Turkijoje kava užima ypač svarbią vietą ir neretai yra įvairių ritualų, tradicijų bei švenčių kertinis akmuo. Kava Turkijoje gaminama naudojant specialų nedidelį virimo indelį, vadinamą „cezve“. Vanduo, kava ir, jei norima, cukrus, supilama kartu į indą ir užverdama. Teisingai verdant kavą atsiranda putų, kurios ir yra svarbiausia gėrimo dalis. Pagal jų gausą vertinamas verdančiojo meistriškumas, o kava be putų dažnai net negeriama. Gėrimas patiekiamas specialiame nedideliame puodelyje, į kurį griežtai nededama cukraus (jei norima gerti saldžiai, cukrus dedamas virimo proceso metu), o šalia dažnai pasiūloma turkiškų saldumynų. Tačiau tuo kavos gėrimo ceremonija anaiptol nesibaigia. Laukia pati įdomiausia dalis – likimo būrimas iš kavos tirščių. Beje, jiems iššifruoti netgi yra sukurta specialių telefoninių programėlių! O būrimas, nors atliekamas skirtingai įvairiose šalies dalyse, atrodo taip: puodelis apverčiamas ir pastatomas ant lėkštutės, kad nubėgtų vanduo. Sakoma, kad jei verčiant puodelį lašelis nuo krašto nubėga greitai, žmogaus svajonės ir norai taip pat bus lengvai pasiekiami. Palaukus, kol nubėgs likusi kava, puodelis atverčiamas ir jo viduje esantys tirščiai tampa spėlionių ir diskusijų tema.

Ne mažiau svarbų vaidmenį kava atlieka ir vestuvių ritualuose. Tarkime, susituokti norinčios poros organizuoja susitikimą su abiejomis šeimomis. Merginai tenka svarbi užduotis – skaniai ir teisingai išvirti kavą. Kiekvienas jos žingsnis sekamas vaikino šeimos narių, o kava turi būti pagaminta be jokių klaidų. Tiesa, vaikinui šioje situacijoje sekasi mažiausiai – mergina turi teisę į jo kavą pridėti druskos ar prieskonių, o pastarasis turi išgerti visą puodelį, nesiraukydamas, priimdamas šį iššūkį.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!