Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 17 kovo d. 22:19
Pažinkite kitą Lietuvos menininkų pusę: penkios knygos, kurias galite įsigyti internetu

Koliažas: pixabay.com nuotrauka ir knyga „Gyvenimo lai(š)kai“

Nors šiomis dienomis apstu informacijos apie Lietuvos menininkus, ar iš tiesų apie juos žinome pakankamai? Dailininkai, rašantys poeziją, pasaulį apskrieję menininkų laiškai, artimųjų ir bičiulių prisiminimai – visa tai padeda sukurti naują iškilių asmenybių paveikslą. Būtent apie tai ir yra „Vilniaus galerijos“ rekomenduojamų knygų sąrašas, skirtas patyrinėti mažiau žinomas menininkų gyvenimo akimirkas.

5. „Summa: Lietuvių dailininkų poezijos antologija“, 2020 m. (rengėjus sutelkė Petras Repšys, eilėraščius atrinko, bibliogramas sudarė ir įvadą parašė Gintarė Bernotienė)

„Summa: Lietuvių dailininkų poezijos antologija“ – tai knyga, visų pirma, skirta poezijos mėgėjams, tačiau turėtų sudominti ir norinčius naujai atrasti Lietuvos dailininkus ar geriau suprasti Sovietų okupacijos padarinius kultūrai.

Sovietmečio laikotarpis menininkams nebuvo lengvas – okupacijos gniaužtai stabdė menininkų veiklą, o daugybė parodų veikė vos keletą dienų. Visgi vyko neformalūs menininkų susibūrimai, buvo bandoma daryti bent dieną išsilaikančias slaptas ekspozicijas, o susibūrimų metu ne tik diskutuota apie naujas meno tendencijas ir idėjas, bet ir skaityta Lietuvos poetų bei pačių menininkų poezija. Literatūrinė plotmė leido dailininkams prabilti, pasidalinti savo mintimis, pasireikšti necenzūruotai kūrybai, meilei tėvynei. Šiame leidinyje nėra pristatomi menininkų dailės darbai, jų paveikslai – skaitytojui leidžiama susipažinti su kita dailininkų puse, dėmesį skiriant tekstams. Juk iš tiesų dailininkų poetinė kūryba gali būti traktuojama kaip lietuvių kultūros reiškinys, turintis ilgametę tradiciją.

Įsigyti knygą galite internetu.

4. Algimantas Švėgžda, „Laimės šulinys“, 2019 (sudarytoja ir katalogo komentarų autorė Ramutė Rachlevičiūtė)

Ši knyga puikiai tiks visiems, norintiems dar sykį, šį kartą – itin nuodugniai, pažinti lietuvių tapytojo, grafiko, ir aktyvaus kultūros veikėjo Algimanto Švėgždos (1941-1996 m.) gyvenimą, kūrybą ir indėlį į kultūrą. Kaip teigia viena knygos tekstų autorių, menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė, „dailininkas buvo tikras savo šalies ir viso meno pasaulio patriotas“. Vis dėlto jo kūryba iki šių dienų suvokiama labai skirtingai – vieni jį vadina maištininku, kiti ragina pažvelgti ne tik į menininko sukurtus darbus, bet ir į dienoraščius, kalbas. Ši knyga – galimybė neeilinę asmenybę pažinti naujai. Beje, menotyrininkė Monika Krikšopaitytė pabrėžia ir visapusišką leidinio kokybę: „Manau, sudarytoja su svarbiausiais iššūkiais susidorojo puikiai: brandžiausia kūryba pristatyta pirmoje leidinio pusėje, o jaunystės eksperimentai parodomi vėliau kaip teisėta menotyros tyrimo dalis. Tekstų autoriai – Aleksandra Aleksandravičiūtė, Viktoras Liutkus, Ramutė Rachlevičiūtė – Švėgždos kūrybą pažįsta gerai ir jų tekstai ne tik yra taktiški, taiklūs, bet ir atveria naujas gelmes. Tai vienas iš tų leidinių, kuriuos privaloma turėti ir beveik nebeįmanoma pranokti“.

Įsigyti knygą galite internetu.

3. Jonas ir Adolfas Mekai: „Gyvenimo lai(š)kai“, 2020 m. (Kęstutis Pikūnas)

Paėmus į rankas šią knygą ir ją pavarčius, pirmiausia į akis kris žaismingas ir intymus jos dizainas. Dvigubi lapai su besislepiančiais tekstais, specialiai jiems atplėšti skirti „peiliukai“ ir intriguojantis pavadinimas – „Gyvenimo lai(š)kai“. Už šių estetinių priemonių slepiasi vieno mylimiausių Lietuvos menininkų – Jono Meko bei jo brolio, taip pat menininko ir kino režisieriaus Adolfo Meko išgyvenimai. Brolių vardai gerai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje – jie buvo avangardinio meno kūrėjai, turėjo pažinčių su garsiausiais to meto meno ir kultūros veikėjais. Vis dėlto 1949 metais į Jungtines Amerikos Valstijas iškeliavę broliai stipriai ilgėjosi Lietuvos bei savo šeimos. Tad nenuostabu, jog nuo 1957 iki 1995 metų iš Niujorko į Semeniškių kaimą skriejo laiškai šeimai ir artimiesiems. Juose – ne tik Lietuvos ir artimųjų ilgesys, bet ir šeimos istorijos, prisiminimai, nuotykiai, patirti Amerikoje, netikėtos pažintys. Būtent šiuos, vaikystės ilgesio persmelktus laiškus, artimųjų prisiminimus ir iki šiol nematytas asmenines Mekų šeimos nuotraukas ir galima rasti leidinyje.

Įsigyti knygą galite internetu.

2. „Karalių kuria aplinka“, 2018 m. (Jūratė Katinaitė)

Tai – leidinys, kuris sudomins muzikos pasaulio gerbėjus. Retas, besidomintis muzika, nežino operos karaliumi dažnai vadinamo artisto Vaclovo Daunoro ir jo efektingo, ilgo karjeros kelio. Nedaug Lietuvos ir net pasaulio solistų gali pasigirti tokia gausa titulų, galimybe net 10 sezonų dainuoti teatre „Metropolitan Opera“, o scenoje pasirodyti net su pačiu Luciano Pavarotti. Ne gana to, dar ir aktyviai prisidėti prie tuometinių visuomenės judėjimų už laisvę. Knygos pavadinimas atskleidžia ir knygos principą – atlikėjo paveikslą iš tiesų kuria jo aplinka – mokiniai, draugai, kolegos. Tarp jų ir tokie svarbūs žmonės kaip: Gražina Ručytė-Landsbergienė, Edmundas Gedgays, Jūratė Vyliūtė ir kt. Beje, leidinyje galima pažinti ir daug kam nežinomą solisto pusę – V. Daunoras daug laiko skirdavo tapybai, tad puslapius puošia jo paveikslų reprodukcijos.

Įsigyti knygą galite internetu.

1. Jerzy Giedroyc, Czesław Miłosz, „Laiškai: 1952-1963“, 2010 m. | „Laiškai: 1964-1972“, 2014 m. | „Laiškai: 1973-2000“, 2017 m. (sudarytojas Marek Kornat)

Laiškai – kone intymiausia bendravimo forma, dažnai turinyje slepianti ir emocijas, nuotaikas, situacijų vertinimą. Ne išimtis ir lenkų bei lietuvių rašytojo, poeto, Nobelio literatūros premijos laureato Czesławo Miłoszo bei Paryžiuje ėjusio garsaus mėnraščio „Kultūra“ leidėjo bei redaktoriaus Jerzy Giedroyćo susirašinėjimas. Trijų dalių leidinys per dviejų iškilių asmenybių diskusijas, dažnai net ginčus, atskleidžia to meto politinius, visuomeninius ir, žinoma, kultūrinius įvykius. Vis dėlto, kaip ir visi laiškai, pastarieji leidžia pažinti ir dviejų veikėjų asmeninį gyvenimą, nuomonę ir pastebėti tarpusavio ryšį. Ši knyga patiks besidomintiems to laikmečio istorija, vykstančiais procesais, norintiems į juos pažvelgti per asmeninės patirties prizmę.

Įsigyti knygą galite internetu.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!