Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 21 kovo d. 18:57
Žvilgsnis į vieno žymiausių Lietuvos fotografų Algimanto Kunčiaus „Reminiscencijas“

Algimantas Kunčius, „Vilnius“ (1975) iš ciklo „Reminiscencijos“

„Vilniaus galerija“ kviečia portalo „Menas. Kultūra. Laisvalaikis“ skaitytojus iš arčiau susipažinti su fotografo Algimanto Kunčiaus (g. 1939 m.) kūryba – „Reminiscencijų“ ciklo dalimi.

A. Kunčius – vienas ryškiausių Lietuvos fotografijos meno kūrėjų, 1998 m. apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. „Reminiscencijas“ jis kūrė 1976-1985 m., ciklą sudaro įvairių kasdienių daiktų ir miesto ar kaimiškos aplinkos fragmentų fotografijos. Anuomet jos neatitiko nei vyravusios Lietuvos fotografijos mokyklos kūrybinių, nei valdžios ideologinių nuostatų.

„Šis mano fotografijų ciklas yra lyg monologas, o sykiu, cituojant Arvydą Šliogerį, ir „dialogas su pačiais daiktais ramybėje ir nuolankume“. Dar pridurčiau – kažkokiame transcenduojančiame pakylėjime, kurį sukelia nuostaba, tas amžinas vaikystės potyris akistatoje su įvairiausiais natūros ir kultūros pavidalais. Potyris, įvykęs labai konkrečioje erdvėje ir konkrečiame, taip pat ir begaliniame laike.

Fotografijos, iš kurių sudariau knygos rinkinį, yra iš mano vadinamojo „vertikalaus“ periodo, kai jutau poreikį idėją plėtoti polifoniškai, lyg rašyčiau partitūrą orkestrui. Pradėjęs mintį vienoje vertikalėje, tęsiu ją kitoje, jungdamas fotografijas poromis. Ir iš jų, atvartas po atvarto, dėlioju savo asmeninių išgyvenimų naratyvą“, – apie ciklą „Reminiscencijos“ pasakoja A. Kunčius.

E. parduotuvėje www.2di.lt galite įsigyti ciklo „Reminiscencijos“ atvirukų.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!