Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 15 balandžio d. 20:25
Lietuvos rusų dramos teatre – kūrybinis atsakas pandemijai

Polevikova ir Surkova | D. Metvjevo nuotr.

Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) etatinės režisierės pareigose pradėjo dirbti Lera Surkova. 42-ejų teatro menininkė yra gimusi Latvijoje, Jūrmaloje. 2002 m. L. Surkova baigė Maskvos dailės teatro (MCHAT) mokyklą-studiją, aktorių kurso vadovas Olegas Tabakovas, 2010 m. apsigynė režisūros diplomą. L. Surkovos kūrybinėje biografijoje – išskirtiniai vaidmenys teatre ir kine, rezonansiniai teatro pastatymai Maskvos Gogolio centre, Tagankos teatre, V. Mejerholdo centre, teatre DOC, bei 2017 m. sukurtas ilgo metražo filmas „Stabmeldžiai“, gausiai apdovanotas įvairiuose kino festivaliuose.

Pasak LRDT vadovės Olgos Polevikovos, L. Surkovos kandidatūra išsikristalizavo ne iš karto po Jono Vaikaus pareiškimo palikti vyr. režiseriaus pareigas. „Norėjau, kad ateitų energingas, gilus, talentingas žmogus, kuriam būtų įdomu kurti kartu, suburti aplink save trupę, kuriam rūpėtų trupės augimas ir mūsų teatrui aktualių naujų formų paieškos. Taip pat man buvo svarbu, kad žmogus, kuriam tampa pavaldūs kone 40 žmonių, sugebėtų organizuoti jų darbą. Naujajai teatro režisierei svarbiausia užduotis kol kas yra susipažinti su trupe ir užmegzti kūrybinį ryšį, pagrįstą abipusiu pasitikėjimu. Atsakomybe už šią užduotį tolygiai dalinasi abi pusės: tai, kaip trupė išgirs, įsiklausys ir įsitrauks, lems, ar greitai mes judėsime susivienijimo ir kūrybinių atradimų link“, – teigia O. Polevikova.

Lera Surkova | D. Matvejevo nuotr.

Lietuvoje pažintis su L.Surkovos teatriniais darbais prasidėjo nuo Vilniuje ir Klaipėdoje rodyto spektaklio „Karas dar neprasidėjo“ pagal Michailo Durnenkovo pjesę. Šiame Rygoje sukurtame spektaklyje vaidinantis aktorius Gytis Ivanauskas turi puikią partnerę, latvių teatro žvaigždę Guną Zariną. 2020 m. sausį LRDT didžiojoje scenoje L.Surkova pastatė spektaklį „Kalniukas“ pagal šiuolaikinio dramaturgo Aleksejaus Žitkovskio pjesę.

Nuo pat Lietuvoje paskelbto karantino pradžios LRDT stengėsi konsoliduoti visas kūrybines pajėgas meniniam procesui palaikyti. Suaktyvėjo teatro veikla socialiniuose tinkluose: aktoriai dalinimuisi su žiūrovais įrašė šiuolaikinės poezijos skaitymų, „Youtube” platformoje žiūrovams atsirado galimybė žiūrėti LRDT spektaklius „Rusiškas sąsiuvinis“ ir „Meška“. Bendradarbiaujant su Tautinių mažumų departamentu prie Vyriausybės, teatro spektaklių įrašai ir aktorių skaitymai pasiekė rusakalbių organizacijas, kultūros ir integracijos centrus,  sekmadieninių mokyklų mokytojus.

LRDT vadovė O. Polevikova: „Karantinas visiems yra nelengvas periodas, tačiau reikia pripažinti, kad mes nesame sunkiausioje padėtyje iš visų Lietuvoje su krize susiduriančių organizacijų. Esu įsitikinusi, kad dabar visas savo pajėgas reikia išnaudoti ruošiantis tolimesniems darbams. Taip sutapo, kad dar prieš paskelbiant karantiną pasiūlėme aktoriams dalyvauti projekte, kurį pavadinome „Savarankiškų darbų festivaliu”. Jo esmė yra pačiam aktoriui parengti dramaturginę medžiagą ir pristatyti ją kaip eskizą komisijai. Iš tų darbų keletas bus išrinkti visaverčiams pastatymams. Nors darbas yra savarankiškas, režisieriaus konsultacijų ir tam tikros pagalbos tikrai reikia. Darbą LRDT pradedanti režisierė L. Surkova aktoriams galės padėti visu pajėgumu. Dabartinė situacija labai tinka kartu ruoštis eskizams. Planuojame parodyti juos ir žiūrovams, kai tik leis sąlygos”, – sako teatro vadovė.

Balandžio mėnesį LRDT planuoja pristatyti aktualios mūsų dienomis garsaus čekų rašytojo Karelo Čapeko pjesės „Baltoji liga” skaitymą tiesiogiai internetu. Imtis šios medžiagos teatrui pasiūlė rašytojas Tomas Venclova. Gegužės mėnesį bus pradėtas pasirengimas dar vienam spektakliui, kurio pagrindu taps šiuolaikinė poezija.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!