Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 2 vasario d. 19:35
10 filmų vaikams, supažindinančių su pasaulio istorija

Ištrauka iš filmo „Bilal – nauja herojų karta“

Šį kartą „Vilniaus galerija“ rekomenduoja kartu su vaikais pasižiūrėti filmus kalbančius apie svarbius istorinius įvykius visame pasaulyje. Tai filmai, po kurių tikrai kils daug klausimų – nepraleiskite progos papasakoti vaikams apie pasaulinius karus, kitų šalių problemas, koncentracijos stovyklas ar gyvenimą nepritekliuje ir nežinioje.  Nors šios temos yra ganėtinai sudėtingos, su nuotykių kupinais animaciniais ir vaidybiniais filmais jas pažinti gali būti daug paprasčiau.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2020 m. gegužės 10 d. portale vilniausgalerija.lt

10. „Egipto princas“, 1998 m.

Animacijos filmo „Egipto princas“ centre – biblinė istorija apie pranašą Mozę ir jo kelią nuo Egipto princo iki žmogaus, išvedusio izraelitus iš Egipto. Nuotykių, magijos ir stebuklų kupinas filmukas labiausiai išsiskiria stulbinančiais Egipto vaizdais, sukurtais jungiant tradicinę ir kompiuterio pagalba sukurtą animaciją. Tikrai nenuvils ir filmuke skambanti muzika, saviti, charakterio bruožais ir elgesiu išsiskiriantys veikėjai.

9. „Aš vardu Deividas“ (2003 m.)

Šis filmas pasakoja apie tai, kaip dvylikos metų berniukas pabėga iš Bulgarijos komunistų koncentracijos stovyklos ir patraukia į Daniją. Tai – jo dvasinio sustiprėjimo kelionė, kur berniukas pamažu praranda nepasitikėjimą žmonija, baimę karo žiaurumams ir pradeda mylėti, šypsotis, pasitikėti pasauliu ir jį supančiais žmonėmis. Šis filmas, nors ir yra intesyvus bei vietomis pasakoja apie sunkų gyvenimą stovykloje, tinka visai šeimai ir vaikams nuo 10 metų.

8. „Šiame pasaulio kampe“, 2016 m.

Istorija nukelia ir 30-40-ųjų metų Japoniją, netoli Hirošimos, kur buvo numesta atominė bomba.  Filmas pasakoja apie čia gyvenančią aštuoniolikmetę merginą, kuri išteka ir nuo šiol, nepaisant sunkių gyvenimo sąlygų, turi pasirūpinti savo šeima. Žiūrovai sužinos apie Japonijos istoriją, karo atneštas pasėkmes, šeimos, užuojautos, pareigų svarbą. Rekomenduojama vaikams nuo 13 metų.

7. „Bilal – nauja herojų karta“, 2015 m.

Šis filmas įkvėptas tikrų įvykių, pasakojančių apie Bilal ibn Rabah – vergą, ilgainiui pakeitusį istoriją ir tapusiu svarbiu islamo istorijos veikėju. Tėvai turėtų žinoti, kad nors šis filmukas ir skirtas vaikams nuo 11 metų, jame nemažai žiaurių scenų, kovų, šiurkštaus elgesio su vergais, todėl jis nerekomenduojamas jautriems žiūrovams. Vis dėlto mėgstantiems greitus, intensyvius filmus, tai gali būti tiek puiki nuotykių kupina patirtis, tiek istorijos pamoka apie vergystę, kovą už lygybę ir sunkius žmonijai tekusius išbandymus.

6. „Berniukas, kuris pažabojo vėją“, 2019 m.

Tai – filmas pastatytas pagal tikrą istoriją ir nukeliantis į vargingą Malavio kaimelį Afrikoje. Čia gyvena drąsus ir mokytis itin mėgstantis berniukas Viljamas. Deja, jo kaimą užklupus sausrai žmonės nebeturi ko valgyti ir gerti, o ir taip skurdus kaimelio gyvenimas tampa sunkiai pakeliamas. Būdamas gabus mokinys, ypač mėgęs fiziką, berniukas nusprendžia išgelbėti gimtąjį kaimą nuo bado. Šis filmas, nors nekalba apie konkrečius istorinius įvykius, puikiai tiks norintiems daugiau sužinoti apie gyvenimą už mums gerai pažįstamų Europos sienų, susipažinti su skurdžiau gyvenančių šalių gyvenimu, jų vaikų kasdienybe. Rekomenduojama vaikaims nuo 11-12 metų.

5. „Un sac de billes“, 2017 m.

Tai dar vienas filmas apie antrojo pasaulinio karo žiaurumus. Jis pasakoja apie apie du jaunus brolius žydus, kurie priversti bėgti ir slapstytis nuo nacių persekiojimo okupuotoje Prancūzijoje. Filme išryškėja šeimos, atkaklumo, pasitikėjimo temos, nevengiama ir papasakoti apie nacių vykdytus nusikaltimus prieš niekuo dėtus žmones. Filmas rekomenduojamas vyresnio amžiaus žiūrovams – paaugliams nuo 13 metų.

4. „Mulan“, 1998 m.

„Mulan“ – nesenstanti klasika vaikams, sukurta pagal kinų legendą ir pastatyta žymiosios „Walt Disney“ kompanijos. Pagrindinė filmo veikėja – drąsi ir atkakli mergina Mulan, kuri, norėdama išgelbėti savo tėtį, paslapčia tampa viena žymiausių kinų kovotojų. Filme paliečiamos šeimos, pasiaukojimo, karo temos, atskleidžiama Kinijos kultūra.

3. „Knygų vagilė“, 2013 m.

„Knygų vagilė“ – 2013 m. sukurta ir Oskarui nominuota drama, pastatyta pagal to paties pavadinimo romaną. Filmas Antrojo pasaulinio karo fone pasakoja apie jauną mergaitę, kuri, išmokyta skaityti savo geros širdies patėvio pradeda vagiliauti knygas ir dalintis jomis su savo draugais. Filmas rekomenduojamas vaikams nuo 12-13 metų.

2. „Maitintoja“, 2017 m.

Norintiems ne tik praleisti smagų vakarą su šeima, bet ir paskatinti vaikus pokalbiui apie svarbias pasaulio problemas, kitokią kultūrą ir tradicijas, rekomenduojame 2017 metų filmą „Maitintoja“ (ang. „The Breadwinner“). Animacinė juosta pasakoja apie vienuolikmetę mergaitę vardu Parvana, gyvenančią Kabule, Afganistane. Jos tėčiui patekus į nelaisvę mergaitei tenka nusikirpti plaukus ir apsimesti berniuku, mat Talibano mergaitėms išeiti iš namų be vyriškos palydos – draudžiama. Filme jautriai pasakojama ne tik apie ypač sunkią Afganistano politinę situaciją, bet ir šalies istoriją, kultūrą.

1. „Vėjas kyla“, 2013 m.

Legendinio anime kūrėjo Hyakio Myadzaki filmas pasakoja apie Jiro Horikoshi, žmogaus, kūrusio karinius Japonijos lėktuvus antrojo pasaulinio karo metais, gyvenimą. Dėl istorinių aplinkybių filme vaizduojamos realios katastrofos ir nelengvos to laikotarpio Japonijos aktualijos. Nepaisant to, filmas pakeri nuostabia, šviesia ir spalvinga animacija, svarbu paminėti ir tai, kad jis buvo nominuotas Oskarui.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!