Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 12 gegužės d. 21:13
„Knygiukai“ – ypatinga garsių knygų kūrėjų dovana Lietuvos vaikams

Foto: unsplash.com

Pastaruoju metu turbūt ne vienam vaikus auginančiam ar su vaikais dirbančiam žmogui teko susidurti su karantino mestais iššūkiais. Net ir laisvėjant suvaržymams emocinė atmosfera šeimose dar ilgam gali išlikti įaudrinta ne tik realaus nerimo dėl viruso plitimo, bet ir įtampų dėl išsibalansavusios buities, ekonominių sunkumų.

2020 metai Lietuvoje paskelbti vaikų emocinės gerovės metais. Visuomenė skatinama atkreipti dėmesį į vaikų emocinės gerovės svarbą bei imtis iniciatyvų, kurios galėtų padėti vaikams tą gerovę sukurti. Todėl vaikų ir jaunimo literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“, kartu su VšĮ „Vaiko psichologijos centru“ ir tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi, pakvietė Lietuvos vaikų knygų kūrėjus susiburti vardan bendro tikslo ir sukurti „Knygiukus“ – nemokamas parsisiunčiamas knygeles, kurios padės vaikams, tėvams ir ugdytojams įveikti sunkų etapą skaitant žinomų autorių sukurtas istorijas.

Literatūrologė, tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus pirmininkė Inga Mitunevičiūtė mano, kad retai susimąstome, jog teisė į kultūrą (ir literatūrą kaip vieną jos šakų) yra pamatinė vaikų teisė, įrašyta Vaiko teisių konvencijoje. „Negana to, kad paskutinius porą mėnesių situacija pasaulyje daugeliui apribojo šią teisę, atsiskleidė dar vienas dalykas – sužinojome, kiek daug vaikų neturi net kompiuterio ir interneto, ką jau kalbėti apie knygas, kurios daugeliui – prabangos dalykas. Ir, deja, mūsų valstybė nėra tokia turtinga, kad kiekvieną savo pilietį-vaiką aprūpintų knygomis. Tad gauti kad ir mažą knygiuką, bet turėti jį savo ir sau – jau žingsnis link to, kad gerbiame, vertiname ir stengiamės užtikrinti vaikų pamatines teises,“ – įsitikinusi I. Mitunevičiūtė.

„Knygiukas“ – tai rašytojo ir iliustruotojo dueto sukurta istorija, skirta ketverių-devynerių metų vaikams, papasakota iš vieno A4 formato lapo išlankstomoje šešių puslapių knygelėje. Ją parsisiųsti, atsispausdinti ir susilankstyti galės bet kuris namuose esantis vaikas. Kiekviena knyga kažką duoda skaitytojui – nuotykių, supratimo, jausmo, kad esi ne vienas, kad yra tokių pačių ar panašių į tave, jausmo, kad tave kažkas supranta, juoko, grožio, įkvėpimo. „Knygiuko“, kaip ir bet kurios kitos knygos, tikslas yra perteikti knygelės kūrėjų mintį, emociją ar jausmą, skiriasi tik apimtis – „Knygiukuose“ pasakojamos vos šimto žodžių istorijos.

„Gyvename greitame amžiuje, kai vaikams sunku susikaupti skaitant ilgus aprašymus, storas knygas, todėl mažas formatas patrauklus vaikams. Tokią istoriją tikrai perskaitysi net jei skaitai silpnai. Ir į delną ji patogiai telpa. Vaikai mėgsta mažus dalykus, atrodo, kad jie jiems tiesiog pritaikyti. „Knygiukai“ yra trumpoji literatūra, bet tai nereiškia, kad jie yra mažiau geri nei kitos knygos, tuo labiau, kad projekto metu juos kuria profesionalūs kūrėjai“, – mintimis dalijasi „Knygiukus“ sumaniusi ir sėkmingai išbandžiusi VšĮ „Vaiko psichologijos centro“ steigėja, psichologė dr. Monika Skerytė-Kazlauskienė. „Knygiukai“ ateina tiesiai į namus, vaikai patys prisideda prie jų atsiradimo – patys atsispausdina, karpo, sulanksto. Manau, tame yra truputis magijos. Šitas knygiuko formatas patrauklus – nereikia rišti, klijuoti, tereikia sulankstyti, įkirpti, perlankstyti – ir knyga,“ – sako psichologė.

Vaikų ir paauglių knygų autorė, „Vaikų žemės“ komandos narė ir projekto „Knygiukai į pagalbą vaikams“ sumanytoja Kotryna Zylė viliasi, kad „Knygiukai“ padovanos bent kelias minutes ramybės tiek vaikams, tiek tėvams. „Šiuo metu skaitymas vaikams garsiai – svarbi šeimos „terapijos“ forma. Kai tik namus perskrodžia vaikų peštynių klyksmas ir jokie argumentai kariaujančių pusių nebeįtikina, sėdu ant sofos ir pradedu skaityti garsiai. Dar nebuvo nei vieno sykio, kad mažiukai neatbėgtų ir nesukištų nosių į iliustracijas. Ir prisipažinsiu, tai ramina ne tik juos. Šis būdas nurimti labai svarbus ir man pačiai. Tiesiog mėgaujuosi istorija kartu su vaikais, tuo metu neturiu galvoti kaip juos sutaikyti, sudrausminti, kuo užimti ar sudominti“, – sako Kotryna.

„Knygiukai“ gali paskatinti vaikus kurti ir pačius, savo sukurtomis knygelėmis išsakyti tai, ką paprastais žodžiais ne visada pavyksta. Be to, jei vaikui patiktų „Knygiukas“, gali būti lengviau jį sudominti ir kitomis panašią temą nagrinėjančiomis vaikiškomis knygomis ar „Knygiuko“ autoriaus knyga – projekte dalyvauja bent vieną knygą vaikams parašę ar (ir) iliustravę kūrėjai.

Prie projekto „Knygiukai į pagalbą vaikams“ prisijungė virš penkiasdešimt iliustruotojų ir rašytojų, kurie į kūrybines poras bus suskirstyti atsitiktine tvarka. Tai – socialinis projektas, todėl knygų kūrėjai prisijungia neatlygintinai. Tarp projekto dalyvių yra ir vaikų mylimos knygos „Laimė yra lapė“ autorės Evelina Daciūtė ir Aušra Kiudulaitė, puikiai žinoma Kakės Makės kūrėja Lina Žutautė, „Sibiro haiku“ kūrėjos Jurga Vilė ir Lina Itagaki, rašytojas, bardas, kino režisierius ir dramaturgas Vytautas V. Landsbergis, rašytoja Vaiva Rykštaitė bei daugelis kitų nuostabių knygų kūrėjų.

„Knygiukų“ tikslas – ne tik praskaidrinti vaikų kasdienybę, bet ir padėti jiems spręsti emocinius šių dienų iššūkius, todėl prieš kurdami „Knygiukus“ visi projekto dalyviai susitiks su psichologe dr. Monika Skeryte-Kazlauskiene, kuri papasakos apie šiuo metu vaikų patiriamus emocinius sunkumus ir kaip „Knygiukai“ galėtų padėti juos spręsti. Literatūrologė Inga Mitunevičiūtė pasidalins žiniomis apie knygų galią sprendžiant kasdienes problemas ir netgi sudėtingas ar traumuojančias patirtis.

Specialūs projekto „Knygiukai į pagalbą vaikams“ renginiai vyks birželio 1-5 dienomis virtualioje erdvėje. „Knygiukus“ parsisiųsti kviesime nuo birželio 1-osios, Tarptautinės vaikų gynimo, dienos. Juos rasite internetinėje svetainėje www.vaikuzeme.lt 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!