Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 26 gegužės d. 20:14
Dailininko Jūrio Čiurlionio paroda „Tapyba nuo bičiulių sienų“

J. Čiurlionis | Asmeninio archyvo nuotr.

Š. m. birželio 1 d. (pirmadienį) M. K. Čiurlionio namai Vilniuje (Savičiaus g. 11) atveria duris lankytojams ir kviečia į dailininko Jūrio Čiurlionio tapybos parodą „Tapyba nuo bičiulių sienų“.

Jūrio Čiurlionio tapybos paroda „Tapyba nuo bičiulių sienų“ sudaryta iš Lietuvoje esančių dailininko paveikslų, kuriuos iš savo kolekcijų maloniai paskolino Lietuvoje gyvenantys jo bičiuliai ir giminaičiai. Parodoje eksponuojami penki tapybos darbai:

„Durys į draugo namus #2“ (Entrance to a friend‘s House #2)  (1992)

„Kieno šie miškai“ (Whose Woods are These) (1987-88)

„Mergina ir žirgas“ (Chestnut Mare) (1988)

„Jeruzalė“ (Jerusalem) (2012)

„Bernardinai“ (Bernardines) (2014)

Trys iš jų sukurti ankstyvuoju dailininko kūrybos laikotarpiu, o „Jeruzalė“ ir „Bernardinai“ yra pastarojo dešimtmečio darbai.

Jūrio Čiurlionio kūrybą sudaro trys pagrindinės saviraiškos kryptys. Pradėjęs savo kūrybinį kelią kaip tapytojas, jis 1980 – 1990 metais aktyviai dalyvavo grupinėse parodose JAV, o taip pat jo tapybos darbai buvo eksponuojami Brazilijoje (San Paulas, tarptautinis centras, 1986), ir Prancūzijoje (Paryžius, Tarptautinis meno centas, 1986). Kiek vėliau dailininkas  pradėjo kurti savitą meno formą, paties pakrikštytą „Žynio lazdomis“. Kiekvienas iš šių Jūrio sukurtų meno objektų – tai atskira istorija, simboliais ir prasmėmis prisodrintas pasakojimas, sukurtas iš natūralaus ar apdirbto medžio gabalo ir „atrastų objektų“.

Trečioji Jūrio kūrybos erdvė – tai abstrakčios mozaikos. Ši saviraiškos forma išaugo iš kasdienės Jūrio veiklos: dirbdamas dailidės darbą, vykdydamas įvairius interjero užsakymus, jis spontaniškai pradėjo naudoti sudužusias keramines plyteles vonios kambario ar virtuvės unikalaus kūrybinio sprendimo įgyvendinimui, o tai peraugo į grynai meninius ieškojimus.

Dailininkas Jūris Čiurlionis gimė, augo ir gyvena Klivlande, Ohio (JAV). Jis yra antrasis vaikas Vytenio Čiurlionio ir Liudos Liudžiūtės šeimoje. Vytenis Čiurlionis, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio jaunesniojo brolio Jono Čiurlionio sūnus, emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas po antrojo pasaulinio karo. Klivlande šeima pradžioje apsistojo pas antros eilės dėdę Tomą Curlanį, kurio tėvas Mykolas (Leonardas) Čiurlionis su Vytenio seneliu Konstantinu turėjo tą patį tėvą, bet skirtingas mamas. Pristatydami vieną iš šiandien po pasaulį išsklidusių kuriančių Čiurlionio giminės atstovų, Čiurlionio namai šia paroda pradeda ciklą „Čiurlionio gentis šiandien“ (#ČiurlionioGentis).

Daugiau šią savaitę šalies miestuose vykstančių parodų rasite „Vilniaus galerijos“ sudaromame parodų kalendoriuje

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!