Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 27 gegužės d. 20:03
Sostinės centre įsikurs Vilniaus miesto muziejus

Pranešimo spaudai nuotr.

Sostinės Vokiečių gatvėje 6-10 jau šių metų pabaigoje duris atvers laikinosios Vilniaus miesto muziejaus (VMM) patalpos – tam šiandien pritarė miesto Taryba. Muziejus šių patalpų pirmajame aukšte bei rūsyje įsikurs laikinai – penkeriems metams. Vėliau bus surastos pastovios patalpos, tinkamiausios vienam svarbiausių sostinę reprezentuosiančių muziejų.

„Vilniaus miesto muziejaus steigimas yra ypač svarbus miesto istorijos įprasminimui, be to, tai yra ir viena iš pasirengimo priemonių minėti Vilniaus 700-ąjį gimtadienį po trejų metų. Džiaugiuosi, kad nuo idėjos sėkmingai pereiname prie jos įgyvendinimo – šiandien Tarybos sprendimas skirti istorines patalpas miesto centre yra tvirtas pagrindas Vilniaus muziejaus atsiradimui. Tikiu, kad šis muziejus užpildys svarbią vilniečių identitetui nišą ir leis atrasti bei pažinti miestiečiams, miesto svečiams dar negirdėtas Vilniaus istorijas“, – sako sostinės meras Remigijus Šimašius.

Planuojama, kad vilniečiai ir miesto svečiai čia galės ne tik apsilankyti ekspozicijose, bet ir pasivaišinti kavinėje, įsigyti suvenyrų, knygų.

Muziejui kurti pasirinktos laikinos, šiuo metu nenaudojamos 751,31 kv. m istorinės patalpos. Anksčiau jose veikė vaikų restoranas ir Iliuzijų muziejus. Patalpų įėjimas iš Vokiečių gatvės pusės pritaikytas neįgaliųjų poreikiams. Iki 2020 m. žiemos Vokiečių g. patalpas planuojama sutvarkyti ir pritaikyti muziejaus veikloms. Gruodžio pradžioje tikimasi surengti atidarymą su pokalbių programa, lydinčia pirmąja VMM paroda apie Vilniaus utopijas.

Vokiečių gatvėje bus ekspozicinė erdvė ir VMM skaitykla, bus galima pasivaišinti kava ir įsigyti leidinių apie Vilnių. Patalpose vyks pokalbiai, susitikimai, pristatymai, ilgainiui pradės veikti Vilniaus pažinimo centras. Ten pat įsikurs VMM administracija ir tyrimų centras, muziejus pradės rinkti su Vilniumi susijusių artefaktų kolekciją. Tikimasi, kad muziejus taps mėgiama vilniečių laisvalaikio vieta judrioje Vokiečių gatvėje.

Miesto centre laikinai įsikuriantis muziejus sistemingai kaups, moksliškai tyrinės ir šiuolaikiškai pristatys Vilniaus istoriją, kultūrą, urbanistiką ir architektūrą, socialinius ir demografinius procesus, bendruomenės ir kitus miesto gyvenimo aspektus, su tuo susijusias žinias ir artefaktus, skatins domėjimąsi Vilniaus praeitimi, dabartimi ir ateitimi bei puoselės aktyvų pilietiškumą.

Muziejus taip pat rengs laikinas parodas, vykdys mokslinius tyrimus bei juos skelbs organizuodamas konferencijas, paskaitas, publikuodamas akademinius tekstus, kaups, tirs ir pristatys su Vilniaus istorija ir dabartimi susijusį objektų rinkinį, įkurs ir palaikys Vilniaus pažinimo centrą, rinks teminių leidinių rinkinį (biblioteką), organizuos edukacinius užsiėmimus ir teiks informaciją apie miestą visuomenei,  palaikys ryšius ir bendradarbiaus su panašaus pobūdžio įstaigomis ir organizacijomis.

Vilniaus miesto muziejaus steigimas yra viena iš pasirengimo priemonių 2023-aisiais minėti Vilniaus 700-ąjį gimtadienį.

Iki šiol Vilniuje nebuvo miesto muziejaus, o Vilniuje veikiančiuose muziejuose nėra specialiai parengtų Vilniaus miesto istorijai ir kultūrai skirtų ekspozicijų. Tuo tarpu daugumoje Europos sostinių, o taip pat ir kai kuriuose Lietuvos miestuose tokie muziejai yra ir sėkmingai veikia.

Sostinės tarybai priėmus sprendimą steigti Vilniaus miesto muziejų, ieškoma ir kas vadovaus ir kurs svarbiausią miesto muziejų. Jau greitai bus skelbiamas direktoriaus (-ės) konkursas – kviečiame sekti informaciją savivaldybės interneto tinklapyje www.vilnius.lt/karjera bei ruošti pateikti savo viziją, koks turėtų būti Vilniaus miesto muziejus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!