Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 10 birželio d. 21:11
Vytinės galerija – nauja meno erdvė Trakuose

Pranešimo spaudai nuotr.

Trakai – 2020 metų Lietuvos kultūros sostinė – kviečia į naują meno erdvę, įsikūrusią priešais Trakų Salos pilį.  Birželio 12 dieną ji atsiveria neįprastoje vietoje – tiesiog Galvės ežere, viduramžių laikus primenančiame  laive vytinėje.

2012 metais istorijos mylėtojo Roberto Volosevičiaus pastangomis Trakuose buvo pastatytas istorinis laivas vytinė. Šiais mediniais krovininiais laivais viruramžiais Nemunu ir kitomis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės upėmis buvo gabenami kroviniai.

Iki šių metų vytinėje vyko pažintinės programos.

Šiuos reikšmingus metus, kai Trakai yra šalies kultūros sostinė, vytinės šeimininkas R. Volosevičius laivo vidaus erdves pritaikė meno kūrinių eksponavimui.

Birželio 12 dieną 18 valandą bus oficialiai atidaryta jau trečia meno galerija Trakuose. Pirmoji ekspozicija naujoje meno erdvėje  – žurnalisto Vlado Kasperavičiaus fotoparoda „Angele sarge…“.

Pasak autoriaus, tai fotopasakojimas apie našlaitėlius globojantį angelą, kurį sukūrė ir Būdos I kaime esančioje Angelų kalvoje pastatė skulptorius Algimantas Sakalauskas. Angelų kalva  –  tai šalia Trakų 2009 metais įkurdinta sakrali erdvė, kuri atsirado pagerbiant  Lietuvos vardo tūkstantmečio jubiliejų. Šiuo metu Angelų kalvoje yra 40 medinių angelų skulptūrų, tarp kurių ir našlaitėlius globojančio  angelo skulptūra.

Pranešimo spaudai nuotr.

Fotopasakojimo autorius Vladas Kasperavičius yra ne tik žurnalistas, bet ir  žinomas upeivis, bitininkas, šulniakasys, sodininkas, grybautojas. Gyvena Senųjų Trakų kaime.

Apie savo darbą autorius pasakoja santūriai:

„Prieš ketverius metus išgyvenau keletą sudėtingų situacijų. Kažkodėl nusiraminimą pabandžiau susirasti netoli Trakų esančioje Angelų kalvoje. Tąsyk ne akis „užkliuvo“, o greičiausiai širdimi suvokiau, kad Algimanto Sakalausko išdrožtas „Našlaitėlių globos Angelas“ buvo artimiausias mano būsenai ir laukiamiems lūkesčiams“.

Autorius dažnai nukakdavo prie šio Angelo. Žiemom ir vasarom, bet kuriuo paros laiku jį fotografavo, nelygu kada būta poreikio pasibūti su išskirtiniu Angelu – globėju. Daugsyk jis girdėjo savo mamos Domicelės išmokytą maldelę, skirtą Angelui sargui. Šimtus kartų spragsėjo fotoaparatas.

Dviejų metų darbo rezultatas – keli tūkstančiai fotokadrų. Fotopasakojimui apie Angelą sargą atrinkta tik keliolika fotografijų. Jos ir yra čia, senovę menančiame vytinės laive atidarytoje meno erdvėje – galerijoje.

„Viliuosi, kad neįprastas fotoparodos formatas ir jos „lyrinio herojaus“ – Angelo skulptūros – nuotraukos sudomins trakiškius ir galerijos lankytojus“, – džiaugiasi pirmasis naujos meno galerijos autorius V. Kasperavičius.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!