Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 9 rugsėjo d. 21:12
Miesto šventė įvyks: „Šiaulių dienų“ organizatoriai kviečia švęsti saugiai ir atsakingai

Violetos Ramanauskienės nuotr.

Rugsėjo 11–12 dienomis Šiauliai švęs 784-ąjį gimtadienį. Didžiausia miesto šventė „Šiaulių dienos 784“ šiais metais suteiks ne mažiau džiaugsmo nei ankstesniosios. Šventė šurmuliuos gerai pažįstamose bei pamėgtose vietose – miesto bulvare, pirmą kartą po renovacijų sugrįš į Prisikėlimo bei Saulės Laikrodžio aikštes, taip pat išbandys dar šiai šventei naujas, nebandytas erdves – Dainų parką ir Prūdelio teritoriją.

Organizatoriai žada, kad netrūks įdomių, dar šioje šventėje neorganizuotų iniciatyvų, tačiau nebus pamirštos ir pamėgtos „Šiaulių dienų“ tradicijos. Šventinės dienos bus kupinos puikios nuotaikos ir įvairių pramogų, tačiau renginių lankytojams primenama, kad švęsti reikės itin atsakingai – laikytis visų rekomendacijų ir rūpintis savo bei aplinkinių saugumu.

Nors pasaulį paveikusi koronaviruso pandemija atnešė sumaišties į žmonių kultūrinį gyvenimą, pasikeitusios aplinkybės privertė „Šiaulių dienų“ organizatorius prisitaikyti prie situacijos bei ieškoti naujų sprendimų. „Ne paslaptis, kad kurį laiką nebuvo aiškios informacijos dėl tolimesnio renginių likimo, todėl teko kelis kartus keisti renginių programą, atsisakyti kai kurių tradicinių šventės akcentų, pavyzdžiui, šventinės eisenos. Ji nuolat pritraukia minias dalyvių bei žiūrovų, o mums pirmiausia svarbu žmonių saugumas, todėl žmonėms pasiūlysime kitokias, į žmonių saugumą orientuotas, bet ne mažiau patrauklias atrakcijas“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Miesto šventės koordinatorius, Šiaulių kultūros centras, atkreipia dėmesį, kad šiais metais renginiai planuojami kaip niekad atsakingai. Rūpinantis dalyvių sveikata ir siekiant sustabdyti viruso plitimą, į didžiuosius renginius bus vykdoma dalyvių registracija užpildant anketą Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje. Miestiečiai bus kviečiami aktyviai registruotis ir informuoti koordinatorių apie apsisprendimą dalyvauti renginyje. Renginių organizatoriai skelbia, kad į registraciją reikėtų žiūrėti ne tik kaip į formalų informacijos pateikimą, atsiskaitymą. Registracija, esant būtinybei, sudarys galimybes būti pirmam informuotam apie atsiradusią grėsmę ir būtiną apsisaugojimą.

Siekiant išvengti įprastinių spūsčių vienoje vietoje, šventė bus išskaidyta į daugiau erdvių, tarp kurių bus nemažas atstumas, todėl dėmesys nebus koncentruojamas į vieną vietą, kaip buvo įprasta ankstesnėse šventėse. Planuojama, kad daug žmonių pritraukiančiose erdvėse bus dezinfekcinių priemonių, žmonės bus raginami nuolat dezinfekuotis rankas. Muzikinės programos bus sudarytos tarp atlikėjų pasirodymų darant pertraukas, tad veiksmas atgis prasiskirsčius srautams.

„Veiksmas šiais metais vyks Prisikėlimo aikštėje, Dainų parke, prie Prūdelio, Saulės Laikrodžio aikštėje, bulvare, kitose vietose. Tikimasi, kad lankytojų srautai pasiskirstys po šias teritorijas ir tai padės žmonėms pramogauti, išlaikant daug saugesnę distanciją. Šiųmetinės šventės tikslas – nesiburti vienoje vietoje, todėl judėkime, keliaukime į skirtingus miesto gimtadienio taškus“, – ragina Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė.

Organizatoriai primena, kad laikantis Vyriausybės reikalavimų, visuose renginiuose, tiek atviruose, tiek uždaruose, šventės dalyviai turės dėvėti apsaugines kaukes bei laikytis saugaus atstumo. „Gerbkime aplinkinius ir jų teisę į saugumą, laikykimės visų saugumo rekomendacijų. Švęskime atsakingai, kad vėliau nereikėtų gailėtis“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė.

„Šiaulių dienų“ rengėjai žada, kad muzikinė programa šiais metais bus kaip niekad įvairi ir turėtų atitikti kiekvieno skonį. Šiauliečių pageidavimu, Prisikėlimo aikštėje vyksiančiuose pagrindiniuose šventiniuose koncertuose „#Šiauliaišviečia“ skambės garsių šalies atlikėjų, kurie savo kūrybą pradėjo ar tebevysto Šiauliuose – Lauros Remeikienės, grupių „Vairas“, „Kitava“, „Colours of Bubbles“ ir „BIX“ muzika.

Žanetos Bytautienės nuotr.

Džiazo gerbėjai galės koncertu mėgautis Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ organizuojamame tarptautiniame bigbendų festivalyje „Big Band Festival Šiauliai 2020“. Neužmirštas bus ir mėgėjų menas – miesto bulvare šurmuliuos daug gražių emocijų suteikiantis festivalis „Rudens mozaika“.

Nauju šventės traukos tašku taps Dainų parkas, kuriame pirmą kartą vyks originalus projektas „Magiškas parkas“. Dienos metu parko teritorijoje vyks įvairūs užsiėmimai, o vakarais čia įrengta lazerių, šviesų, unikalių rankų darbo UV dekoracijų meninė ekspozicija bus praturtinta elektroninės ir alternatyvios muzikos atlikėjų ir grupių pasirodymais.

Tačiau ne tik muzika Šiaulių miesto šventėje galės mėgautis jos lankytojai. Be kitų atrakcijų, akį trauks šamoto skulptūrų pleneras „Ugnies stulpai“, organizuojamas Šiaulių dailės mokyklos, šokančių ir grojančių fontanų šou, kurį išvysti bus galima dar šventei nebandytoje erdvėje – prie Prūdelio. Organizuojamas ir visų laukiamas šventinis prekymetis, kurio vietos šiais metais bus išretintos taip, kad nesudarytų didelių žmonių spūsčių.

Mieste netrūks ir kitų pramogų: vyks parodų atidarymai, ekskursijos, susitikimai, muzikos, poezijos vakarai ir kitos veiklos. Visa renginių programa bus skelbiama rugsėjo 7 d. Šiaulių kultūros centro ir Šiaulių miesto savivaldybės interneto svetainėse.

O kad nuotaika būtų dar šventiškesnė, Šiaulių kultūros centras kviečia lankytojus puoštis unikaliomis, specialiai šventei sukurtomis kaukėmis, marškinėliais ar džemperiais bei skleisti puikią nuotaiką kitiems aplinkiniams. Originalią „Šiaulių dienų“ atributiką bus galima įsigyti nuo rugpjūčio 31 d. Šiaulių kultūros centro kasoje bei rugsėjo 11–12 d. Šiaulių kultūros centro prekybos vietoje šventinio prekymečio metu.

Rugsėjo 11–12 dienomis šventės atributika pažymėtais autobusais dalyviai bus vežami nemokamai. Tikslūs maršrutai bus skelbiami Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje.

Nuo rugsėjo 10 d. 19 val. iki rugsėjo 12 d. 24 val. bus uždaromas eismas Varpo g. atkarpoje tarp Aušros al. ir Vilniaus g. bei automobilių parkavimo aikštelė prie Prisikėlimo aikštės. Gyventojai ir įmonių darbuotojai į vidinius kiemus įvažiuoti galės. Rugsėjo 11–12 d. 20–01 val. bus uždaromas eismas Paprūdžio g. prie Prūdelio, kol vyks šokančių ir grojančių fontanų šou.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!