Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 29 rugsėjo d. 09:38
10 vaikams skirtų filmų, mokančių apie draugystę

Ištrauka iš filmo „Kai ten buvo Marni“, 2014.

Kalbėti apie draugystę – ir lengva, ir sunku. Nejučiomis kyla klausimai – kas mus suartina, o kas skiria? Kas yra tikras draugas? O mes patys ar esame geri savo draugams? „Vilniaus galerija“ atrinko 10 filmų, kurie kalba apie žemiškas ir stebuklingas draugystes, apie pasiaukojimą, supratimą, vienas kito rūpestį ir meilę. Nepamirškite po filmų šiomis temomis pasikalbėti su savo vaikais.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2020 m. rugsėjo 23 d. portale vilniausgalerija.lt

10. „Galingasis 6“, 2014

„Galingasis 6“– veiksmo kupina animacinė to paties pavadinimo superherojų komikso ekranizacija, puikiai tinkanti vaikams nuo 7 metų. Istorija sukasi apie berniuką Hiro, kuris, netikėtai praradęs vyresnįjį brolį, lieka tik su jo išradimu – pripučiamu robotu Beimaksu. Draugiškas ir švelnus robotukas ne tik padeda Hiro iškentėti skausmą, bet ir tampa pagalbininku kovojant prieš mieste pasklidusius piktadarius. Vos pasirodžiusi juosta pakerėjo žiūrovų širdis ir tapo vienu daugiausiai 2014 metais uždirbusių animacinių filmų, kalbančių apie draugystę, brolišką meilę, praradimo skausmą ir išgijimą.

9. „Ponyo“, 2008

Legendinio Japonijos režisieriaus H. Miyazaki filmukas skirtas mažiausiems žiūrovams ir vėl prabyla apie draugystę bei meilę. Šį kartą istorijos centre atsiduria penkiametis Sosuke ir jūrų princesė Ponyo, kuriems teks įveikti daugybę kliūčių, kad galėtų būti kartu. Japonijos kultūros persmelktas, tačiau europiečiams pažįstamą Undinėlės istoriją primenantis filmukas pakerės savo animacija, švelnumu, veikėjų drąsa.

8. „Pi gyvenimas“, 2012

Vieną dieną paauglio Pi tėvai nusprendžia palikti gimtąją Indiją ir įsikurti Kanadoje. Deja, jų planą pakeičia siaubinga katastrofa – kelionės metu sudūžta laivas. Pi sugeba išsigelbėti ir atsidurti valtyje. Atrodytų, kad vaikinui itin pasisekė, tačiau valtyje jis ne vienas – išsigelbėti pavyksta ir didžiuliam bengalijos tigrui. Tai – istorija, pasakojanti apie draugystę, susitaikymą ir vidinę stiprybę. Svarbu paminėti, kad juosta neskirta jaunesniems nei 12-13 metų vaikams – audros, gyvūnų rietenų vaizdai gali netikti jautresniems žiūrovams.

7. „Kai ten buvo Marni“, 2014

„Kai ten buvo Marni“ – japonų animacijos meistrų „Studio Ghibli“ („Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, „Mano kaimynas Totoro“) sukurtas filmas, pakerėsiantis lengva, vaizdinga animacija. Tai – kiek kitoks filmas vaikams, kuriame nebus tipinių juokelių, o pati istorija rutuliosis ganėtinai lėtai. Vis dėlto žiūrint šią juostą verta įsigilinti į jos emociškai stiprias temas, detales, siužeto vingius. Filmas pasakoja apie vienišą, astma sergančią Aną, netikėtai susipažįstančia su netoliese gyvenančia paslaptinga mergaite Marni. Kokią paslaptį ji slepia ir kaip klostosi šių dviejų mergaičių draugystė, pasakojama šiame filme.

6. „Arietė iš nykštukų šalies“, 2010

„Arietė iš nykštukų šalies“ – dar visiems „Studio Ghibli“ darbas, pasakojantis apie nykštukų šalies atstovę Arietę bei jos šeimą. Paslaptingų nykštukinio dydžio žmogučių gyvenimas pasikeičia, kai vieną jų netikėtai pastebi žmonės – Arietės šeima patenka į pavojų, o mergaitei tenka tikras drąsos išbandymas. Vos pasirodęs filmas sulaukė teigiamų vertinimų, o daugiausiai pagyrų pelnė nuostabi animacija bei ypatingas garso takelis. Tai – vaizduotę lavinanti juosta, mokanti apie draugystę, pasitikėjimą ir gerumą. Šis filmukas pastatytas pagal britų autorės Mary Norton fantastinį romaną „Skoliniautojai“ ir yra rekomenduojamas vaikams nuo 6 m.

IMDb vertinimas – 7,6

5. „Mano kaimynas Totoro“, 1988

Patiems mažiausiems žiūrovams skirtas animacinis filmas „Mano kaimynas Totoro“ pasakoja apie milžiniško katino bei dviejų mergaičių draugystę. Laukdamos, kol jų mama, besigydanti ligoninėje, pasveiks, mergaitės susipažįsta su miško dvasiomis, tarp kurių – kiek naivus, tačiau geros širdies padaras Totoro. Savo draugiškumu ir mielumu  jis dažnai lyginamas su bene visiems gerai žinomu Mike Pūkuotuku (katino Totoro figūrėlė buvo pavaizduota ir žymiajame filmuke „Žaislų istorija 3“).

„Mano kaimynas Totoro“ – gana paprasto scenarijaus, tačiau vaikus moko svarbių gyvenimiškų tiesų – nepasiduoti sunkių situacijų metu, išlikti draugiškiems, neskubėti suaugti. Čia paliečiamos ir Japonijos kultūros, ekologijos temos. Galų gale, būtent Totoro pelnė H. Mijadzakiui pripažinimą visame pasaulyje ir iki šių dienų išlieka itin gausiai žiūrimu filmu visai šeimai.

4. „Hario Poterio“ filmų serija

J. K. Rowling sukurtos legendinės Hario Poterio istorijos tikriausiai nė nereikia pristatinėti – kone visi pasaulio vaikai yra girdėję apie šį burtininką ir paslaptingą magijos pasaulį, kuriame jis gyvena. Kodėl vaikams verta pamatyti šiuos filmus? Labiau nei apie ką kitą, ši filmų serija pasakoja apie draugystę, pasiaukojimą ir drąsą. O kur dar stiprūs veikėjai (tarp kurių ir daug savimi pasitikinčių, gabių mergaičių!), nuostabus fantazijos pasaulis ir nesibaigiantys magiški nuotykiai…

3. „Kaip prisijaukinti slibiną“, 2010

Nuostabios istorijos centre – Vikingų pasaulyje gyvenantis berniukas, kuris susidraugauja su drakonu ir visiems laikams pakeičia jį supantį pasaulį. Priežasčių, kodėl verta pamatyti šį filmuką, – be galo daug. Visų pirma, keri pati istorija, kurioje daug pamokų apie draugystę, nusistovėjusias socialines normas, drąsą ir pasiaukojimą, o vėliau pasirodžiusiose serijose – net ir apie negalią. Taip pat įspūdį paliks ir nuostabi animacija, ypač drakonų kovos ir kvapą gniaužiantys skrydžiai. Šis filmas patiks visai šeimai, o rekomenduojamas vaikams nuo 7 metų.

2. „Tiltas į Terabitiją“, 2007

Šis filmas, pastatytas pagal to paties pavadinimo Katherine Paterson romaną, kuris daugelyje šalių įtrauktas į privalomos vaikų literatūros sąrašus, yra nagrinėjamas pamokų metu. Kino juosta, per daug nenukrypdama nuo knygos istorijos, pasakoja apie berniuko Džeso ir kiek keistokos mergaitės Leslės netikėtai užsimezgusią draugystę. Engiami mokykloje vaikai, naudodamiesi begaline vaizduote, miške susikuria nuo visų negandų pasislėpti padedantį Terabitijos pasaulį. Čia jie karstosi po medžius, kaunasi su troliais, susipažįsta su netikėtais miško gyventojais. Nors šis filmas yra puikus nuotykis visai šeimai, svarbu paminėti, kad jis suteiks ne vien teigiamų emocijų. Vieną pagrindinių veikėjų pasakojimo metu ištinka skaudi nelaimė, tad po filmo su vaikais patartina pasikalbėti ne tik apie draugystę, bet ir apie patyčias, mirtį, draugų netektį. Rekomenduojama vaikams nuo 10 metų.

1. „Plieninis milžinas“, 1999

„Plieninis milžinas“ – britų rašytojo Tedo Hugheso 1968 m. išleisto romano „Plieninis žmogus“ ekranizacija. Filmas pasakoja apie berniuko ir iš kosmoso atkeliavusio paslaptingo plieninio milžino draugystę. Berniukas, pradžioje nejuokais išsigandęs šio didžiulio sutvėrimo, ilgainiui supranta, kad pastarasis yra geras ir švelnus, beje, turi tokią pačią, o gal net ir jautresnę „sielą“ nei žmonės. Visgi ne visi džiaugiasi šiuo nauju gyventoju. Apylinkėse pasklidus gandams, kad visai šalia gyvena neaiškios kilmės būtybė, prasideda plieninio milžino gaudynės.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!