Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 1 rugsėjo d. 09:39
Kurtuvėnų regioninis parkas – gražiausias Lietuvoje svirnas ir 30 ežerų

Kurtuvėnų regioninio parko nuotr.

Tarp Ventos ir Dubysos pasislėpęs Kurtuvėnų regioninis parkas puikiai pažįstamas Šiaulių ar Kelmės gyventojams, tačiau dar ne visai atrastas keliautojų iš tolimesnių Lietuvos kampelių. Vis dėlto po daugybės klajonių po įvairiausias šalies vietas labai norisi dar kartą pirštu bakstelėti būtent čia – tai vienas tobuliausių pasirinkimų mėgstantiems kiek ilgesnes nei simbolinio ilgio pėsčiųjų  trasas (bent 4-6 km) ir tiems, kurie svajoja kuo ilgiau žygiuoti ežerų pakrantėmis. Be abejonės, visa tai vyksta nuostabioje gamtoje, kurios įvairovė – vizitinė šio parko kortelė!

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2020 m. spalio 1 d. portale vilniausgalerija.lt

Zigzagais palei ežerus

Nors parke esantis Pageluvio ežerynas linksniuojamas kur kas rečiau nei ežerynai, esantys Aukštaitijoje ar Dzūkijoje, vandens mylėtojams čia tikrąja to žodžio prasme trykšta ne ką mažiau džiaugsmo: parko teritorijoje driekiasi net 30 ežerų ir tikra gausybė šaltinių. Štai vien Svilės šaltinių zonoje (~ 2 ha ploto) veržiasi apie 100 versmių, kurios vasarą ne tik gaivina, bet ir turi gydančių savybių.

Kurtuvėnų regioninio parko nuotr.

Kurtuvėnų regioninio parko nuotr.

Kad būtų lengviau atrasti šiuos ir kitus parko stebuklus, visoje jo teritorijoje sužymėta daugybė skirtingų trasų. Štai kelios trasos tiems, kurie labiausiai svajoja žygiuoti gaiviomis ežerų pakrantėmis ar pamatyti garsiuosius šaltinius:

Pageluvio ežeryno didysis takas – kiek daugiau nei 6 kilometrus po ežeryną besidriekiantis takas, kur galėsite aplankyti net 6 ežerus, du piliakalnius, ozą ir seniausią Kurtuvėnų regioninio parko ąžuolą. Tie, kuriems vandens ne gana, gali nusukti nuo kelio ir aplankyti dar du ypač paslaptingus užpelkėjančius ežeriukus. (Taupantys laiką kviečiami rinktis ir trumpesnį šio maršruto variantą, kuris vingiuoja 3 km.)

Vainagių pažintinis miško takas – 4, 5 km takas, sukantis ratą aplink Vainagių ežerą. Čia galėsite užkopti į nediduką Vainagių piliakalnį arba bokštelį, iš kurio matosi bebrų suręsta gyvenvietė ir užtvanka.

Svilės kraštovaizdžio takas – 3,6 km takas, vedantis pro Svilės mišką bei garsiuosius Svilės šaltinius. Tiesa, karštomis ir sausomis vasaros dienomis šaltiniai gali būti pasekę, todėl dėl šio maršruto geriausia teirautis Kurtuvėnų regioninio parko direkcijos (www.krpd.lt arba informacijos centre, kuris įsikūręs Kurtuvėnų dvare).

Beje, nors žygiuodami ar tyrinėdami žemėlapį pastebėsite, kad daugelis ežerų Kurtuvėnų regioniniame parke yra visai nedideli, būtent tai ir sukuria nepaprastą parko atmosferą: vingiuojant pakrantėmis galima nesunkiai pasiekti vis kitą vandens telkinį, kuris atskleidžia vis kitokį charakterį, taip trasas paversdamas ypač nenuspėjamomis. Laikas vaikštant po Kurtuvėnų regioninį parką tiesiog tirpsta!

Barokinis svirnas?

Kurtuvėnų regioniniame parke be abejonės atrasite net tik gamtos, bet ir žmogaus sukurtų perliukų. Vienas iš jų – Kurtuvėnų dvaro kompleksas, kuri galima vadinti viso parko šerdimi. Ir nors pagrindinis dvaro pastatas neišliko (galima pamatyti tik jo terasą), ne ką mažiau susižavėjimo sulaukia įspūdingo dydžio ir grožio dvaro svirnas, statytas prieš daugiau nei 200 metų.  Pamačius šį  barokinių manierų svirną tampa akivaizdu, kad jis naudotas ne tik ūkio reikmėms:  čia rengti vaidinimai, keltos puotos, lankėsi svečiai iš Anglijos, Prancūzijos, Italijos.  Vienu metu tai buvo vienas didžiausių ir įtakingiausių dvarų visame Šiaulių regione, o šiandien – svarbus turistų traukos centras.

Kurtuvėnų regioninio parko nuotr.

Kurtuvėnų regioninio parko nuotr.

Kurtuvėnų regioninio parko nuotr.

Šalia svirno galima pamatyti ir kitus išlikusius pastatus: dvaro oficiną ar  atstatytą medinę ratinę, kurioje buvęs dvaro žirgynas. Tęsiant tradiciją, dvaro prieigose šiandien taip pat veikia žirgynas. Jau pramokę jodinėti žirgais gali keliauti po parko pažintinius takus,  o ieškantys atrakcijų – pasivažinėti po dvaro teritoriją karieta.

Na, o jeigu žirgo neturite, bet turite dviratį ar tvirtas kojas, galite išbandyti ir Kurtuvos tako trasą (~ 20 km) , kurioje pamatysite bene visus Kurtuvėnų parko stebuklus vienu išriedėjimu.

Dar daugiau pažintinių takų idėjų Kurtuvėnų regioniniame parke rasite čia.

Daugiau lankytinų Lietuvos objektų rasite čia

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!