Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 10 kovo d. 10:32
Naumburgo katedra: gražiausios viduramžių moters beieškant
naumburgo katedra

Naumburgo katedra | Nuotrauka © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2020 m.

Kokiu architektu, skulptoriumi, vitražo meistru reikia būti, kad žmonės ir po tūkstančio metų žavėtųsi tavo darbais? Daug atsakymų ir tikrų pavyzdžių galima rasti Naumburgo (Vokietija) Šv. Petro ir Šv. Pauliaus katedroje, kuri 2018 metais (beveik 1000 metų nuo jos statybų pradžios) buvo įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą (sąrašo nr.: 1470).

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2020 m. spalio 25 d. portale vilniausgalerija.lt

Kaip gotika lipa ant kulnų romanikai

Vienas žaviausių ir unikaliausių Naumburgo katedros architektūros bruožų – subtilus stilistinis perėjimas iš vėlyvosios romanikos į ankstyvąją gotiką. Bene ryškiausiai tai atsispindi dar romaninio  bažnyčios išplanavimo ir jau gotikinių chorų sintezėje. (Beje, unikaliai išsidėstę vakarinis ir rytinis chorai – vienintelis toks pavyzdys bažnyčių pasaulyje.)

Įspūdingų detalių kupiname Naumburgo  katedros interjere įdomu analizuoti  ne tik architektūros, bet ir bažnytinių apeigų pokyčius laike, taip pat gamtos ar netgi mokslo motyvų atsiradimą vaizduojamajame mene ir, žinoma, to meto žmonių pasaulėjautoje. Architektūra, skulptūra, vitražas ir begalė kitų detalių – skirtingų technikų sintezė bažnyčioje persipina ne mažiau žaviai nei jau minėtos skirtingos epochos.

naumburgo katedra

Naumburgo katedra. Vakarinis choras su vitražais | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2020 m.

naumburgo katedra

Naumburgo katedra. Vakarinis portalas| © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2020 m.

naumburgo katedra

Naumburgo katedra. Kripta| Nuotrauka © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2020 m.

Naumburgo katedra. Vakarinis choras su vitražais | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2020 m.

 

Gražiausia viduramžių moteris

Kaip atrodė gražiausia viduramžių moteris Europoje? Vokiečiai mėgsta sakyti, kad atsakymą į šį klausimą galima pamatyti būtent Naumburgo katedroje, kurią puošią Utos von Ballendstedt, vietinio valdovo žmonos, skulptūra. Paradoksalu, bet ilgainiui ji tapo įžymesnė net už savo vyrą: manoma, kad taip nutiko būtent dėl genialios skulptūros, kurią vokiečiai kaip simbolį naudojo įvairiais laikais.

Vieno iš fundatorių Markgrafo Ekkehardo II ir jo žmonos Utos von Ballendstedt (kuri dažnai vadinama gražiausia viduramžių moterimi) skulptūros | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2020 m.

Uta von Ballendstedt spėjo pabūti ir Disnėjaus veidu (pagal jos portretą sukurta piktoji pamotė pasakoje „Snieguolė ir septyni nykštukai“), ir nacių moters idealu (esą atitinka tikros vokietės bruožus), ir net bene populiariausiu kryžiažodžių atsakymu (trijų raidžių vardas U-t-a buvo labai patogus pasirinkimas jungiant vokiškus žodžius).

Vis dėlto visos šlovės vien tik Utai susišluoti negalima: iš viso Naumburgo katedroje yra net dvylika bažnyčios mecenatų skulptūrų, kurios viena kitai nenusileidžia savo išraiška ir charakteriais. Visos šios žmogaus ūgio skulptūros laikomos vienomis iš svarbiausių viduramžių kontekste, o kartu su kitomis bažnyčios skulptūromis tirpdo jas tyrinėjančių turistų laiką.

Liturginės knygos stipruoliams

Be architektūros ar dailės palikimo bažnyčioje gausu ir kitų unikalių artefaktų istorijos mėgėjams: tai kelių šimtų metų senumo, iki 45 kg sveriančios liturginės knygos, tai ir biblinės scenos iki smulkmenos atvaizduotos ant laiptų turėklų, tai ir koplytėlės skirtingoms protestantizmo atšakoms (pavyzdžiui, kalvinistų ar babtistų) bei tiesiog paslaptingos viduramžių kriptos.

Jeigu lankysitės Naumburge, pasilikite laiko ne tik katedrai, bet ir visam miesto senamiesčiui apžiūrėti – dviejų upių įrėmintoje teritorijoje išliko ne tik garsioji katedra, bet ir vienas autentiškiausių brandžiųjų viduramžių senamiesčių visoje Europoje.

Daugiau Pasaulio paveldo objektų rasite rubrikoje „UNESCO“.  

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!