Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 2 lapkričio d. 21:38
Ričardo Zdanavičiaus tapybos parodoje į Vilnių kviečiama pažvelgti naujai

Parodos plakatas

Spalio 29–lapkričio 26 dienomis Žydų informacijos ir kultūros centre vyksta Ričardo Zdanavičiaus tapybos paroda „Vilnius ir vilniečiai“.

„Keistas laikotarpis keičia miesto ir jo gyventojų veidus. Ištuštėjęs Vilnius dar labiau atvėrė Senamiesčio vinguriuojančių gatvių plastišką grožį, įkūnydamas ilgus šimtmečius čia vyravusią architektūros tradiciją bei miesto dvasią. Ribojama vieša veikla, gyvename lyg burbule, klusniai užsidarę savo aplinkoje: namuose, dirbtuvėje, sodyboje. Užsisklendus kasdienybėje,  ieškoma prasmingos saviraiškos, nors nuo seno menas kuriamas saviizoliacijoje. Apsibrėžus magišką kreidos ratą aplink save, kūrybiškai atsigręžiama į Vilnių. Indetifikuojama vilnietiška tapatybė, įsivaizduojami ir naujai atrandami asmeniški  ryšiai su miestu.

Pradėdami kitaip atrasti miestą, žvelgdami per langą ar individualiai išgyvendami savyje psichologinę pandeminę būseną, kantriai pasineriame į kitoniškos meninės formos idėjos paieškas. Ką miestas kiekvienam iš mūsų šiuo metu reiškia? Kokią kūrybinę patirtį išgyvename, paveikti visuotinės negandos? Užsimaskavę veidus kaukėmis, tampame miesto maskaradinio vyksmo fatalistais. Koks Vilnius mums atrodo dabar? Kviečiu susimąstyti ir pažvelgti į sostinę kitaip“, – sako autorius.

R. Zdanavičius – (g. 1956 m. birželio 3 d. Vilniuje) – dailininkas tapytojas, tapybos restauratorius. 1988 m. baigė Vilniaus Dailės institutą, vaizduojamosios dailės ir braižybos specialybę. Nuo 1988 m. dalyvauja personalinėse, grupinėse parodose, įvairiuose meniniuose projektuose Lietuvoje ir užsienyje. Nuo 1992 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, o nuo 1994 m. – Lietuvos restauratorių sąjungos narys. Išskirtiniai R. Zdanavičiaus kūrybos bruožai – darbuose naudojamas storas kontūras ir pasikartojantis moters kūno motyvas, paveikslai stebina savo ekspresija bei ryškiomis spalvomis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!