Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 4 lapkričio d. 17:01
Vytauto Kasiulio dailės muziejus kvies įminti Paryžiaus traukos paslaptį

Parodos fragmentas | Gintarės Grigėnaitės nuotr.

Nuo lapkričio 5 d. iki vasario 21 d. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A. Goštauto g. 1, Vilnius) veiks paroda „Įminti Paryžių: VDA rezidencijos Cité Internationale des Arts istorijos“, skirta nuo 1995 m. veikiančiai Vilniaus dailės akademijos rezidencijai Cité Internationale des Arts (liet. Tarptautinis menų miestelis) Paryžiuje. Tai – vienas didžiausių rezidencijų centrų pasaulyje, kurį 1965 m. įkūrė privatus Brunau fondas.

Per 25 metus šioje Paryžiaus studijoje pabuvojo beveik 200 įvairių sričių lietuvių menininkų ir meno teoretikų, iš jų parodoje dalyvauja 31. Ekspozicijoje rodomi kūriniai buvo sukurti viešint Paryžiuje – pastarieji priklauso rezidavimo laikotarpiui ir yra svarbūs kūrybinėse autorių biografijose. Kita dalis kūrinių šiai parodai buvo sukurti vėliau, iš kitos perspektyvos apmąstant patirtį studijoje.

Parodoje pristatomi gerai Lietuvoje žinomi vyresnės ir jaunesnės kartos menininkai ir teoretikai: Arvydas Šaltenis, Konstantinas Bogdanas, Eugenijus Antanas Cukermanas, Laima Drazdauskaitė, Jurga Barilaitė, Dainius Liškevičius, Eglė Ridikaitė, Aušra Andziulytė, Aistė Gabrielė Černiūtė, Agnė Jonkutė, Orūnė Morkūnaitė, Aušra Vaitkūnienė, a. a. Arūnas Vaitkūnas, Vilma Šileikienė, Darius Žiūra, Tomas Daukša, Aistė Kisarauskaitė, tekstilininkių grupė „Baltos kandys“ (Austė Jurgelionytė-Varnė, Karolina Kunčinaitė, Miglė Lebednykaitė, Rasa Leonavičiūtė, Laura Pavilonytė-Ežerskienė, Julija Vosyliūtė), tapytojas Aleksandras Vozbinas, poetas ir fotografas Julius Keleras, dailėtyrininkai Ramutė Rachlevičiūtė, Giedrė Jankevičiūtė, Viktoras Liutkus, Vidas Poškus, fotografas Alvydas Lukys,  Vladimiras Tarasovas. Dokumentinių filmų kūrėjai Arturas Jevdokimovas ir Julija Matulytė parengė tiesioginę transliaciją nuo Paryžiaus stogų ir sukūrė dokumentinį projektą.

Parodos fragmentas | Gintarės Grigėnaitės nuotr.

Dauguma apklaustų VDA rezidentų išskiria Paryžiaus patirtį kaip labai vertingą, kupiną kultūrinių įspūdžių. Nemaža dalis siejo ir tebesieja šią rezidenciją su savo kūrybiniais planais, sumanymų įgyvendinimu, kiti – su panirimu į savišvietą. Todėl muziejaus lankytojų laukia įvairialypių įspūdžių ekspozicija – čia rasite daug biografinių fragmentų, dienoraščių, asmeninių išpažinčių. Galbūt reikės ne tik įsižiūrėti, bet ir įsiskaityti, įsiklausyti, norint pajusti prancūziškos kultūros persmelktą meno troškulį.

Kuratorė Birutė Pankūnaitė

Architektas ir dizaineris Povilas Vincentas Jankūnas

Videofilmo kūrėjai ir tiesioginės transliacijos rengėjai: Arturas Jevdokimovas, Julija Matulytė

Partneriai: Vilniaus dailės akademija, Cité Internationale des Arts

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!