Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 15 lapkričio d. 18:54
Išrinktas konkurso „Jaunojo tapytojo prizas 2020“ nugalėtojas (pamatykite visų dalyvių darbus)

Elena Antanavičiūtė, „Belly“ | Konkurso organizatorių nuotr.

Lapkričio 13 dieną, kūrybinių industrijų centre „Pakrantė“ paskelbtas 12-asis konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ laimėtojas. Juo tapo tapytoja Elena Antanavičiūtė (tapybos darbas „Belly“).

„Žiuri įvertino itin asmenišką menininkės kalbėjimą apie kūniškumą bei lytiškumą. Tai yra vyraujančios temos šiuolaikinėje visuomenėje, tačiau tapytojai pavyksta kalbėti apie jas neideologizuojant, per asmeninę, nuoširdžią prizmę“, – nugalėtojo paskelbimo ceremonijos metu sakė vienas iš konkurso organizatorių, tapytojas Vilmantas Marcinkevičius.

Nugalėtojai atiteko „sėkmės paketas“: dviejų mėnesių rezidencija SIM meno rezidencijų centre, Reikjavike, Islandijoje, 2000 Eur finansinė premija ir galimybė surengti dvi asmenines parodas – Lietuvoje bei Danijoje. Bene reikšmingiausia „paketo“ dalis yra ta, kad laimėtojos darbas bus įtrauktas į Lietuvos Nacionalinio dailės muziejaus tapybos rinkinį, saugomą Nacionalinėje dailės galerijoje.

Specialių paminėjimų taip pat nusipelnė kūrėjos Samanta Augutė bei Sonata Riepšaitė.

Samanta Augutė, „Storm“ | Konkurso organizatorių nuotr.

Sonata Riepšaitė, „Dormant fountain“ | Konkurso organizatorių nuotr.

Šiais metais projekte dalyvavo 85 menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Po tarpinio balsavimo buvo išrinktas finalininkų penkioliktukas:

  1. Donata Minderytė / LT;
  2. Sonata Riepšaitė / LT;
  3. Samanta Augutė / LT;
  4. Elena Antanavičiūtė / LT;
  5. Adelė Liepa Kaunaitė / LT;
  6. Alvīne Bautra / LV;
  7. Martina Kryževičiūtė / LT;
  8. Līga Kalniņa / LV;
  9. Laura Aizporiete / LV;
  10. Kazimieras Brazdžiūnas / LT;
  11. Kaur Mäepalu / EE;
  12. Kadi Reintamm / EE;
  13. Justīne Seile-Urtāne / LV;
  14. Dominykas Sidorovas / LT;
  15. Elija Grybytė / LT.
Susiję:

Pagrindinio prizo laimėtoją rinko visame pasaulyje žinomi meno profesionalai: Jean-Max Colard, menotyrininkas, parodų kuratorius ir literatūros mokslininkas, Centre Pompidou the Talk Program ir naujos „online“ Centre Pompidou school vadovas, Prancūzija; Liina Raus, galerininkė, jaunų menininkų kūrybą skatinančios ir palaikančios galerijos Kogo galerii vadovė, kolekcininkė, Estija; Jānis Avotiņš, vienas ryškiausių šiuolaikinių latvių menininkų, tapytojas, surengęs parodas Saatchi Gallery, Galerie Rüdiger Schöttle; Lina Lapelytė, menininkė, muzikantė ir kompozitorė, 2019 m. apdovanota Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija bei Venecijos meno bienalės „Auksiniu liūtu“ už operą-performansą „Saulė ir jūra (Marina)“ (kartu su R. Barzdžiukaite ir V. Grainyte), Lietuva; Vilmantas Marcinkevičius, tapytojas, JTP iniciatorius, Lietuva.

Parodą, laikantis visų numatytų saugumo ir registracijos priemonių, bus galima aplankyti atskirai užsiregistravus iki gruodžio 7 dienos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!