Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 16 lapkričio d. 20:40
Muziejus kviečia į virtualius parodų trečiadienius: pirmojo susitikimo metu – filmas „Petras Repšys: darbai“

Parodoje pirmą kartą pristatomas 30 metų kurtas Petro Repšio bareljefas„Lietuvos krikštas“ | L. Peneko nuotr. / LNM 

Lietuvos nacionalinis muziejus antrojo karantino metu lankytojus kviečia į virtualius susitikimus trečiadieniais ir šeštadieniais. „Šiuo nenuspėjamu laikotarpiu norime pasiūlyti šį tą nuspėjamo, bent jau susitikimo dieną ir laiką“, – šypsodamasi sako Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė.

Įprastai Lietuvos nacionaliniame muziejuje naujausios parodos atidaromos trečiadieniais 18 valandą, o nuo šiol tai bus laikas, kai muziejus su savo ištikimais gerbėjais susitiks virtualiai.

„Karantino laikotarpiu trečiadieniais lankytojus virtualiai ir įvairiomis formomis – reportažais, filmais, tiesioginėmis transliacijomis – pakviesime dalyvauti naujausiose muziejaus parodose. Šių susitikimų metu pristatysime išskirtiniausius parodų eksponatus, o gyvai juos išvysti lankytojai galės iš karto po karantino. Pirmasis virtualus susitikimas vyks lapkričio 18 dieną 18 valandą“, – į susitikimus kviečia muziejaus direktorė R. Kačkutė.

Lietuvos nacionalinis muziejus prieš karantiną atidarė kelias parodas. Viena lankomiausių – tai pirmą kartą surengta retrospektyvinė menininko Petro Repšio kūrybos paroda, pavadinta „Petras Repšys: darbai“. Parodai pavadinimą sugalvojo pats autorius, kartu su kuratore atrinkęs eksponuojamus kūrinius. Trys iš jų – premjeriniai. Pirmojo virtualaus susitikimo metu, lapkričio 18 d., muziejus pakvies į dokumentinio filmo „Petras Repšys: darbai“, pasakojančio apie 30 metų dailininko kurtą bareljefą „Lietuvos krikštas“, premjerą Youtube paskyroje. Vėliau bus pristatyti ir kiti du menininko premjeriniai kūriniai.

Muziejus taip pat žada pasiūlyti virtualiai apsilankyti šiuolaikinio metalo meno bienalėje „METALOfonas: muziejus“ ir pakeliauti po Vilniuje išsibarsčiusias 1863–1864 m. sukilimo atminties vietas, taip pagerbiant prieš metus iškilmingai palaidotus sukilimo dalyvius, apie kuriuos pasakojama parodoje „Pažadinti: Gedimino kalne rastų sukilėlių istorija“.

Šeštadienis muziejuje – tai šeimų diena. Žiūrėdami virtualias edukacines pamokėles Lietuvos nacionalinio muziejaus puslapyje arba YouTube paskyroje mažieji muziejaus bičiuliai sužinos, kokius augintinius namuose laikė Jonas Basanavičiaus, ką archeologai pažadino kasinėdami Gedimino kalną, kokios paslaptys slypi Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje, ką dirbo ir kaip pramogavo akmens amžiaus žmonės ir dar daug visko. Virtualias pamokėles lydės specialiai paruoštos užduotys, kurias bus galima gvildenti su artimaisiais, draugais ar bendraklasiais.

„Karantino laikotarpiu taip pat siūlome naują paslaugą – virtualias muziejaus edukatorių pamokas mokykloms. Mokytojų pasirinktoje platformoje gyvai bendrausime su jų klase ir, dalindamiesi savo žiniomis ir patirtimi, sieksime praturtinti šiandienos mokinių virtualią realybę“, – naują muziejaus sumanymą pristato Lietuvos nacionalinio muziejaus edukacinių projektų vadovė Ieva Luckutė.

Pirmasis virtualus trečiadienio susitikimas Lietuvos nacionalinio muziejaus YouTube platformoje vyks lapkričio 18 d. 18 val., žiūrovams bus parodyta dokumentinis filmas „Petras Repšys: darbai“ o pirmoji edukacinė pamokėlė – lapkričio 21 d. 11 val.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!