Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 10 gruodžio d. 17:41
Jaunimui – galimybė patiems sukurti sau įdomią parodą

pixabay.com nuotr.

Nacionalinė dailės galerija (NDG) pradeda unikalų edukacinį meno projektą jaunimui „Kažkoks keistas menas“. Jo metu galerija pirmą kartą atvers savo fondus ne meno profesionalams, o žiūrovams ir pakvies jaunimą sukurti jiems patiems aktualią ir įdomią parodą.

Šis projektas – eksperimentas, kurio metu bus siekiama ugdyti kritinį mąstymą, kūrybiškumą, plėsti žinias apie dailę bei suteikti parodų kūrimo patirties – nuo idėjos sumanymo iki projekto viešinimo ir parodos atidarymo. Visus klausimus ir iššūkius, su kuriais susiduria parodų kuratoriai, architektai, dizaineriai ir reklamos specialistai, spręs patys projekto dalyviai. „Kaip jiems tai pavyks, kokį projektą jie sukurs, galėsime pamatyti 2021 m. lapkričio mėnesį“, – teigia projekto sumanytoja NDG edukatorė Eglė Nedzinskaitė ir priduria: „Nors tai ilgos trukmės projektas, jis bus pritaikytas karantino laikotarpiui. Norime, kad tai būtų smagus, įtraukiantis, naujas patirtis kuriantis, socialines ir kultūrines sąveikas plečiantis įvykis net ir tokiu metu, kai turime izoliuotis ir apriboti bendravimą.“

Pasak NDG direktorės dr. Lolitos Jablonskienės, šis „keistas“ projektas inicijuojamas tam, „kad menas nebūtų keistas ir svetimas, o taptų savas ir įdomus, kad paroda įtrauktų ir jos kūrėjus, ir jų draugus, kad atvertume muziejaus nematomą pusę ir paskatintume imtis naujų, dar neišbandytų dalykų, kad kartu kurtume ir diskutuotume apie tai, kas rūpi“.

Dalyvavimas projekte nemokamas, bet dalyvių skaičius ribotas, o visi norintieji prisijungti iš pradžių kviečiami pažaisti ir atlikti kūrybinę užduotį, kuri ne tik praskaidrins kasdienybę, bet ir skatins mąstyti kūrybiškai, o organizatoriams padės suburti motyvuotų dalyvių komandą.

Projekte kviečiami dalyvauti 14–18 metų jaunuoliai. Jie dirbs skirtingose kūrėjų grupėse: kuratorių, architektų, dizainerių ir komunikatorių. Numatytos bendros ir individualios užduotys, virtualūs susitikimai. Kiekviena grupė bus atsakinga už tam tikrą parodos aspektą: kuratoriai už parodos idėjos sumanymą ir dailės kūrinių atranką; architektai už parodos architektūrinį sprendimą ir jo išpildymą; dizaineriai už parodos grafinį dizainą ir įvaizdį; komunikatoriai – už projekto reklamą socialiniuose tinkluose.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!