Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 15 gruodžio d. 16:38
2022-uosius siūloma skelbti Lietuvos karaimų metais, 2023-iuosius – Klaipėdos krašto metais

Klaipėda | unsplash.com nuotr.

Seimas pradėjo svarstyti Kultūros komiteto pirmininko Vytauto Juozapaičio pristatytus Seimo nutarimų projektus, kuriais 2022-uosius siūloma skelbti Lietuvos karaimų metais, 2023-iuosius – Klaipėdos krašto metais.

2022-uosius skelbti Lietuvos karaimų metais siūloma atsižvelgiant į tai, kad būtent tais metais sukanka 625 metai nuo didžiojo kunigaikščio Vytauto kvietimo karaimams įsikurti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Tokiu būdu siekiama pažymėti Lietuvos karaimų istorijos ir kultūros jubiliejų.

2023-iuosius skelbti Klaipėdos krašto metais siūloma atsižvelgiant į tai, kad 2023 m. bus minimos Klaipėdos krašto prijungimo ir 1923 m. sukilimo 100-osios metinės. „Šis istorinis įvykis turėjo ypatingos reikšmės Lietuvos ekonominei, kultūrinei ir politinei raidai“, – pabrėžiama dokumente. Klaipėdos krašto atgavimas 1923 m. – vienas iš drąsiausių prieškario Lietuvos Respublikos veiksmų, turėjusių didžiulės įtakos mūsų valstybės istorinei, geopolitinei ir ekonominei raidai. ️ Kruopščiai apgalvota ir įgyvendinta politinė karinė operacija grąžino mūsų valstybei pagrindinį valstybės uostą ir pajūrio žemes.

Pritarus projektams po pateikimo bendru sutarimu, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. Šiuos projektus taip pat pavesta svarstyti Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!