Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 25 sausio d. 17:14
Pandemija tradicijų nesustabdė – skelbiami Šv. Kristoforo laureatai

Vilnius | pixabay.com nuotr.

Vilniui neįprastai ramiai sausio 25-ąją švenčiant 698-ąjį gimtadienį, padėka už miesto puoselėjimą ir garsinimą visame pasaulyje išsakoma ir Šv. Kristoforo apdovanojimų laureatams. Kaip ir kasmet, garbingiausias miesto apdovanojimas skiriamas dešimčiai  savo srities profesionalų. Tačiau vienintelį kartą gyvenime teikiamas apdovanojimas laureatams bus įteiktas vasarą, kai pasaulis nusimes pandemijos jungą.

„Keistus turėjome metus, jie sujaukė mūsų visų planus, pakoregavo ir Šv. Kristoforo šventę. Tačiau šios negandos lėmė ir tai, kad šiemet nominavome ne tik asmenybes, bet ir vienos profesijos atstovus, kurie mus gelbėjo praėjusiais metais. Sunkesniu periodu geri darbai tampa dar ryškesni, o pagarbos vertos asmenybės dar labiau matomos. Džiaugiuosi, kad Vilnius – puikių, spalvingų ir kūrybingų žmonių miestas“, – teigia sostinės meras  Remigijus Šimašius.

23 kartą teikiamam apdovanojimui kandidatūras teikė sostinėje gyvenantys, kuriantys, dirbantys ir puoselėjantys miestą – visi, kas neabejingi nuolat augančiam ir stiprėjančiam miestui. Tradiciškai 10 Šv. Kristoforo statulėlių turėjo būti įteiktos Vilniaus rotušėje vykstančio iškilmingo renginio metu, tačiau šiemet vilniečių, įmonių, bendruomenių, mokslo ir meno pasaulio atstovų pasiūlyti kandidatai apdovanojimo sulauks liepos mėnesį.

„Didžiuojuosi dar vienu įspūdingu Šv. Kristoforo apdovanojimų laureatų sąrašu – asmenybėmis, kurie kūrė, tyrė, telkė ir dalijosi ne tik nepaisydami praėjusių metų iššūkių, bet ir vis siekdami mažinti mūsų patiriamus išbandymus. Nekantrauju sulaukti dienos, kai galėsiu kiekvienam padėkoti asmeniškai“, – sakė Šv. Kristoforo apdovanojimų komiteto komisijos pirmininkė, Vilniaus miesto mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Šiemet garbingu apdovanojimu už pasiekimus architektūros srityje apdovanojami Petras Išora ir Ona Lozuraitytė. Atrodo, toks sunkiai eksperimentams pasiduodantis dalykas kaip architektūra tapo jaunųjų architektų paieškų lauku. Jų idėjos įgyvendintos kuriant parodų erdves, meno instaliacijas, pastatus, interjerus, landšaftą. Kūrybinius tiltus tarp architektūros ir meno projektų tiesiantys Šv. Kristoforo laureatai po kelerių metų galės pakviesti pasivaikščioti ir jų suprojektuotu Užvingio salos tiltu. Trokštantiems kelionių verta pagalvoti ir apie Pietų Korėjos sostinę Seulą, kur jau kelerius metus galima žavėtis vilniečių kurtu apželdintu žaliuoju tiltu.

Už labdaringą veiklą mažinant socialinę atskirtį, stiprinant bendruomeniškumą Šv. Kristoforo statulėle apdovanojama „Religinės Muzikos Centro“ vadovė ir vargonininkė Renata Marcinkutė Lesieur. Kol pasaulio ir bendravimo nebuvo sustabdžiusi pandemija, kiekvieną sekmadienį vilniečiai ir miesto svečiai buvo kviečiami į Šv. Kazimiero bažnyčioje rengiamus labdaringus koncertus. Taip įvairaus amžiaus ir išsilavinimo klausytojams buvo suteikta galimybė ne tik iš naujo atrasti sakralinės muzikos grožį, bet ir stiprinti bendruomeniškumą.

Įsiklausius į po bažnyčios skliautais sklindančią muziką, galima gėrėtis ir pačių Dievo namų grožiu. Tikėtina, apie kiekvieną sostinės bažnyčią ir juose esančias religines ir istorines vertybes pasakoti galėtų Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Šv. Kristoforo statulėlės nusipelniusi už Vilniaus istorijos aktualizavimą. Bažnytinio paveldo muziejaus Vilniuje vadovės dėka lankytojams atverti niekada lankytojų ir restauratorių nematę ilgieji Katedros požemiai, kurie yra dar vienas nuostabus būdas pažinti Lietuvos sostinės istoriją.

Pasakoti ir šviesti visuomenę apie pasaulį sukausčiusį teko biochemijos, biofizikos ir molekulinės biologijos mokslų daktarui Daumantui Matuliui. Už nuopelnus mokslui apdovanotas profesorius 2020 m. įrašytas į JAV Stanfordo  universiteto sudaromą pačių naudingiausių pasaulio mokslininkų sąrašą. VU Biotechnologijos instituto Biotermodinamikos ir vaistų tyrimo skyriaus vadovo darbų sąraše ne tik  koronaviruso tyrinėjimas, bet ir vaistų nuo vėžinių susirgimų paieška.

Garsas, peržengiantis erdvę, šviesą, judesį, pasakojimą ir nuskambantis neįtikėtinose miesto erdvėse – tai šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ kūryba. Martos Finkelštein suburta jaunų ir ambicingų muzikantų komanda atskleidžia eksperimentinių Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūrinius. Jie, trindami ribas tarp žanrų, Vilnių atskleidžia garsu ir taip priverčia viso pasaulio šiuolaikinės muzikos melomanus išgirsti Lietuvos sostinės skambesį, už kurį 2020 m. gavo Ernsto von Siemenso fondo ansamblių prizą – geriausią, kokį tik gali pasiekti ansamblis.

Tarp nominantų šiemet ir dar vienas muzikos pasaulio vardas – perkusininkas, kompozitorius, menininkas Vladimiras Tarasovas. Tarp savo pasiekimų ir titulų šis džiazo muzikantas gali įsirašyti ir mecenato vardą. Garbingiausiu Vilniaus miesto apdovanojimu muzikantas apdovanojamas už tai, kad Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui dovanojo savo gausią, beveik 5 mln. eurų vertinamą meno kolekciją, kurioje 600 tapybos, grafikos, skulptūros darbų, meninių fotografijų, piešinių, tekstilės darbų, sukurtų daugiau kaip 100 autorių.

Labai norisi tikėti, kad pernai dėl pandemijos nukeltos Tokijo olimpinės žaidynės šiemet visgi įžiebs savo ugnį ir pakvies prie starto linijos pačius geriausius pasaulio sportininkus. Tarp jų bus ir gimnastas Robertas Tvorogalas. Prieš 20 metų pravėręs Vilniaus gimnastikos mokyklos duris šiandien jis – Europos čempionas, o jau vasarą, tikėkimės, ištars Lietuvos sostinės vardą ir Tekančios Saulės šalyje.

Už įkvėpimą sužinoti ir noro mokytis visą gyvenimą puoselėjimą Šv. Kristoforo statulėle apdovanojama Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto rektorė dr. Zita Žebrauskienė. Prieš 25 metus įkurtame universitete nuo pat pradžių dirbanti socialinių mokslų daktarė telkia ne tik Vilniaus senjorus, bet ir įkvepia kitų miestų garbingo amžiaus žmones turiningai leisti laisvalaikį, išlikti darbingais ir žingeidžiais visą gyvenimą.

Džiaugtis ilgu gyvenimu leidžia ir puiki sveikata, kurią padeda išlaikyti laiku diagnozuojamos ligos, jų tyrimai. Pasaulio mokslininkams jau ne vienerius metus atsakymus padeda surasti UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“, apdovanojama už socialiai atsakingą verslą ir reikšmingą aukštųjų technologijų sektoriaus plėtrą.

Vienas didžiausių privačių mokslinių tyrimų centrų Rytų ir Vidurio Europos regione kuria ir gamina produktus, skirtus gyvybės mokslų tyrimams ir diagnostikai. O pernai stojo į kovą su pandemija – pradėjo gaminti reagentus COVID-19 testams atlikti bei išplėtė gamybą, kad galėtų reagentus tiekti kompanijoms, vystančioms mRNR technologija grįstas vakcinas ir terapijos preparatus, tarp jų – ir vakcinas nuo COVID-19.

Vilniuje įsikūrusios bendrovės produktus kasdien naudoja ir Vilniaus medikai, kovojantys su nematomu, tačiau pasaulį privertusiu sustoti virusu. Už ne tik vilniečiams, bet ir visos Lietuvos gyventojams suteiktą viltį ir galimybę pasveikti nuo COVID-19 apdovanojami Šv. Kristoforo statulėle sostinės medikai ir medicinos įstaigų personalas. Jie visi, neskaičiuodami valandų ir rizikuodami savo pačių sveikata, visus bando pernešti per pavojingą viruso tėkmę, taip, kaip kažkada per upę Jėzų saugodamas nešė Šv. Kristoforas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!