Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 6 vasario d. 11:48
Tibeto skvere simboliškai bus sutinkami Naujieji metai – Losaras

unsplash.com nuotr.

Vasario 12 d. (penktadienį) Užupyje, Tibeto skvere, simboliškai bus paminėti tibetiečių Naujieji metai – Losaras. Pagal tibetiečių kalendorių tą dieną prasidės 2148-ieji, Geležinio Jaučio, metai.

Nors tradicija Tibeto skvere minėti šią dieną gimė dar prieš oficialų skvero atidarymą 2010 metais ir kasmet sulaukdavo gausaus būrio Tibeto kultūros mylėtojų, tačiau šiemet, dėl pandemijos situacijos, tradicinis ledo skulptūros kūrimas bei Maldos vėliavų keitimas vyks be žiūrovų.

Visi žmonės yra kviečiami individualiai ir jiems patogiu laiku apžiūrėti Vilniuje gyvenančio menininko iš Balio I Made Sutama-Okos ledo skulptūros, vaizduojančios geležinį jautį, bei pakabinti savo atsineštas Maldos vėliavas.

Praėjusiais metais Tibeto skveras minėjo dešimties metų jubiliejų. Ta proga ant vienos transformatorinės sienos atsirado rašytojos, dailininkės, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės, aktyvios Tibeto rėmėjos Jurgos Ivanauskaitės sukurti personažai. Šios iniciatyvos autorė – dailininkė Jurga Užkurnytė. Šiais metais minint J. Ivanauskaitės 60-metį, visas skvere esantis pastatas bus baigtas dekoruoti jos piešinių motyvais bei tibetietiškais simboliais. Tokiu būdu Tibeto skveras taps vizualiai vientisas, o didžiausias šios erdvės akcentas įgaus naują reikšmę . Šis projektas yra remiamas Vilniaus miesto savivaldybės programos „Kuriu Vilnių“ lėšomis.

2021-ieji Lietuvos ir Tibeto istorijoje išskirtiniai ir dar viena proga: rugsėjo mėnesį sukaks lygiai 30 metų nuo pirmojo Jo Šventenybės XIV Dalai Lamos vizito mūsų šalyje. Anuomet tai buvo ypatingas įvykis: Dalai Lamos vizitas, praėjus vos pusmečiui po Sausio 13-osios įvykių, reiškė ne tik dvasinį palaikymą ir solidarumą taikioje kovoje už laisvę, tačiau ir atkreipė pasaulio žiniasklaidos dėmesį į Lietuvą bei kitas Baltijos šalis.

Dalai Lamos vizitas Lietuvoje | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2018 m.

Vėliau dar du kartus – 2013 ir 2018 metais – Dalai Lama svečiavosi Vilniuje, puoselėdamas bičiulystės ir atjautos dvasią. Tibeto skvere jis pašventino ir atidengė Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato skulptoriaus Rimanto Sakalausko skulptūrinę kompoziciją „Mandala“. Čia taip pat auga ir jo pasodinta obelis.

Susiję:

Primename, kad Tibeto skvero iniciatyvinės grupės bei Užupio bendruomenės pastangomis 2010 m. bevardžiam Užupio skverui Vilniaus savivaldybė suteikė Tibeto vardą. Ši, anksčiau apleista erdvė, iškart tapo vienu iš Senamiesčio kultūros centrų, kur reguliariai įgyvendinamos įvairios meninės bei pilietinės iniciatyvos.

Vilniaus miesto savivaldybės pritarimu 2017 m. skvere atidengta jo pavadinimo lentelė dviem – lietuvių ir tibetiečių – kalbomis.

Naujųjų metų – Losaro – paminėjimas Tibeto skvere vyks vasario 12 d. nuo 14 val.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!