Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 14 gruodžio d. 03:58
Ne tik princesės: 10 filmų apie stiprias, drąsias ir geraširdes mergaites
filmai apie stiprias mergaites

Ištrauka iš filmo „Kikės siuntų tarnyba“.

Šį kartą rubrikoje „Filmai vaikams“ rekomenduojame 10 juostų, kurių centre – stiprios, drąsios, geraširdės ir gyvenimą į savo rankas tvirtai paėmusios veikėjos. Jos moka jodinėti, plaukioti, puikiai žaidžia šachmatais, o gal net ir pasiryžta išgelbėti pasaulį. Juk būtent tokios mergaitės ir gyvena realiame pasaulyje. Šie filmai – puiki galimybė įkvėpti vaikus drąsos, padėti suprasti draugystės svarbą, geraširdiškumą, o tuo pačiu jie suteikia galimybę augti be įsisenėjusių stereotipų, sekti bendromis žmogiškomis vertybėmis.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. gruodžio 24 d. portale vilniausgalerija.lt

10. „Katvės karalienė“, 2016

„Katvės karalienė“ – 2016 m. amerikiečių biografinė drama, pasakojanti apie Ugandos lūšnyne gyvenančią mergaitę, išmokusią žaisti šachmatais ir visam laikui pakeitusią savo gyvenimą.  Iš vargingos šeimos kilusi Phiona (Madina Nalwanga) šachmatų dėka ne tik pažįsta supantį pasaulį, bet ir sugeba stipriai prisidėti prie savo šeimos gerovės. Po filmo verta su vaikais pasikalbėti apie emocijas, kylančias po laimėjimo ir pralaimėjimo, skirtingas kultūras, finansines žmonių galimybes, empatiją.

9. „Nausikaja iš Vėjų slėnio“, 1984

Drąsi, geros širdies ir nepaprastai mylinti gamtą bei jos gyventojus – tokia yra princesė Nausikaja, kuri tiki, kad kiekviena gyvybė, nepaisant jos formos, yra svarbi. Deja, taip nemano kiti ekologinės katastrofos ištiktos planetos gyventojai, pasiryžę išnaikinti jiems nepatinkančius gamtos sutvėrimus.  Nors filmas sukurtas dar 1984 m., jo temos kaip niekad aktualios šiandieniniame pasaulyje, kur vis dažniau prabylama apie ekologijos, taikos, meilės gamtai svarbą. Tėvams rekomenduojama atkreipti dėmesį, kad filmas dėl karo scenų rekomenduojamas vaikams nuo 10 m.

8. „Mulan“, 1998

„Mulan“ – nesenstanti klasika vaikams, sukurta pagal kinų legendą ir pastatyta žymiosios „Walt Disney“ kompanijos. Pagrindinė filmo veikėja – drąsi ir atkakli mergina Mulan, kuri, norėdama išgelbėti savo tėtį, paslapčia tampa viena žymiausių kinų kovotojų. Filme paliečiamos šeimos, pasiaukojimo, karo temos, atskleidžiama Kinijos kultūra.

7. „Maitintoja“, 2017

Animacinis filmas „Maitintoja“ pasakoja apie vienuolikmetę mergaitę vardu Parvana, gyvenančią Kabule, Afganistane. Jos tėčiui patekus į nelaisvę mergaitei tenka nusikirpti plaukus ir apsimesti berniuku, mat dėl Talibano režimo mergaitėms išeiti iš namų be vyriškos palydos – draudžiama. Nuo šiol visa Parvanos šeimos gerovė priklauso tik nuo jos – mergaitė vienintelė gali nupirkti maisto, aprūpinti šeimą daiktais. Apdovanojimai ir dėmesys šiam filmui skiriamas neatsitiktinai – ši istorija ir pamokanti, ir sukrečianti, o svarbiausia – kalba apie nuo vaikų dažnai slepiamas temas – karą ir susijusius neramumus. Jautriai pasakojama ne tik apie ypač sunkią Afganistano politinę situaciją, bet ir šalies istoriją, kultūrą.

 

6. „Karališka drąsa“, 2012

„Karališka drąsa“ („Brave“) pasakoja apie princesę Meridą, kuri, tikėdamasi pakeisti savo mamą ir savo likimą, karalystėje užverda tikrą sumaištį. Nepaisant to, kad ši istorija gali pasirodyti kiek „standartinė“, filmukas paliečia kelias tikrai svarbias temas. Visų pirma, Merida įkūnija nepaprastai stiprų mergaitės personažą. Ji – ne princesė, kurią reikia gelbėti, bet tvirtai ir savarankiškai veikianti mergina. Antra, filme narpliojami vaikų ir tėvų santykiai – mamos ir dukros nuotykiai, vis geriau pažįstant ir suprantant vienai kitą. 2013 metais „Karališka drąsa“ apdovanota Oskaru.

 

5.  „Kikės siuntų tarnyba“, 1989

Filmas pasakoja apie jauną raganaitę Kikę, pagal raganų tradicijas išvykstančią iš namų metus pagyventi savarankiškai. Gavusi savo tėvų palaiminimą ir pasiėmusi savo sarkastiškąjį katiną, mergina neria į nuotykius, naujas pažintis ir darbo paieškas. Kiki nėra maištinga, tačiau ji – stiprus, savarankiškas ir drąsus personažas, galintis įkvėpti mergaites. Kaip ir bene visuose H. Mijadzakio filmuose, realybė čia susipina su pasakos elementais, o nuostabi animacija, spalvos, besikeičiantys peizažai tiesiog užburia. 8-10 metų amžiaus žiūrovams rekomenduojamas filmas „Kikės siuntų tarnyba“ buvo pirmasis „Studio Ghibli“ išleistas filmas, bendradarbiaujant su žymiąja „The Walt Disney Company“.

4. Banginių vadeliotoja“, 2002

Pagrindinė filmo veikėja – maorių bendruomenėje gyvenanti Pai, siekianti įrodyti, kad mergaitė gali būti ir genties vadė, ir banginių vadeliotoja. Šiai idėjai itin priešinasi jos senelis, nenorintis sulaužyti genties papročių, teigiančių, kad minėtas pareigas gali užimti tik vyras. Pai reikės smarkiai pasistengti, kad sugebėtų pakeisti vyraujančią nuomonę.

3. „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, 2001

Oskarą laimėjęs animacinis filmas „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ geriau žinomas anglišku pavadinimu „Spirited Away“. Jame sutiksite dešimtmetę mergaitę, paraleliniame dvasių pasaulyje siekiančią išgelbėti savo tėvus. Jautrus, o vietomis ir kiek bauginantis filmas nepaliko abejingų ne tik Japonijoje (kūrinys laikomas sėkmingiausiu filmu šalies kino istorijoje), bet ir už jos ribų. Tai – pirmoji Oskarą ir daugybę kitų apdovanojimų laimėjusi juosta, sukurta ne anglų kalba.

 

2. „Princesė Mononokė“ (1997)

„Princesė Mononokė“ pasakoja apie miško dievų bei žmonių karą. Siekdami gauti gamtos išteklių, žmonės užsitraukia miško būtybių bei vilkų užaugintos princesės Mononokės rūstybę ir stoja į žiaurią kovą dėl girios. Tai – vienas geriausiai internetinėse filmų platformose įvertintų žymiojo H. Mijadzakio filmų. Ypač daug teigiamų komentarų jis sulaukia dėl įtempto siužeto bei įdomios istorijos, taip pat dėl svarbios problematikos – besaikio gamtos resursų eikvojimo. Svarbu paminėti, kad šiame animaciniame filme nemažai vaizdų, kurie gali įbauginti jaunesnius nei 12 metų amžiaus žiūrovus.

1.  „Vajana“, 2016

„Vajana“ pasakoja apie drąsią ir atkaklią mergaitę, kuriai tenka keliauti po pasaulį, kad išgelbėtų savo tautą. Klajonių metu ji susipažįsta su pusdieviu Maui, kuris prisijungia prie mergaitės misijos ir kartu patiria kvapą gniaužiančius nuotykius. Teigiama, kad filmo kūrėjai įdėjo kaip niekad daug pastangų – perklausė šimtus vietos moterų balsų, keliavo po salas, rinko istorinę medžiagą. O svarbiausia – atskleidė turtingą Polinezijos kultūrą, remdamiesi vietos mitologija. Panašu, kad tiek triūso įdėti buvo tikrai verta – „Vajana“ sulaukė daug pelnytų pagyrimų ir uždirbo daugiau nei 640 milijonų dolerių. Filmas taip pat buvo nominuotas dviems Oskarams.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!