Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 21 sausio d. 16:53
„Gerų filmų sąrašas“ #3: filme „Atgal į gamtą“ – individualaus kelio paieškos sumaterialėjusiame pasaulyje

Scena iš filmo

Nuo pat paauglystės neapkęsdavau, kai kas nors man aiškindavo, kaip reikia gyventi „teisingai“. Universitete mokykis „perspektyvios“ profesijos, susirask socialines garantijas teikiantį darbą, sukurk šeimą, pastatyk namą, gyvenk dėl vaikų, nerizikuok, visada turėk atsarginį variantą ir pan. Bloga būdavo nuo žmonių, kurie savo primityvios egzistencijos modelį kiša kitiems ir vaidina teisuolius. Gal dėl to filmai, kuriuose kritikuojama visiems vienodus socialinius standartus primetanti visuomenė, vartotojiškumas man tokie artimi. Vienas iš jų – režisieriaus ir aktoriaus Sean‘o Penn‘o darbas „Atgal į gamtą“ (2007 m.).

Susiję:

Jame pasakojama apie jaunuolį, kuris pabaigia universitetą, tačiau pasipriešina tėvų norui rinktis tradicinį gyvenimo būdą ir siekti karjeros. Maištaudamas prieš materialistinę pasaulėžiūrą, vaikinas, pasivadinęs Alexander‘iu Supertramp‘u, nusprendžia įgyvendinti kitą planą. Jis sunaikina kreditines korteles, paaukoja visas turėtas santaupas ir leidžiasi į kelionę link Aliaskos. Panašiai kaip XIX a. romantizmo atstovai, jaunas vyras ramybės nuo miestų šurmulio ir žmones įkalinusių technologijų ieško gamtoje, vienatvėje, kartais jo patirtis praturtina sutikti laisvos sielos ir geros širdies keliautojai, kiti žmonės. Tačiau visiškai atsiriboti nuo civilizacijos gali būti pavojinga…

Įdomu žinoti, kad filme rodoma istorija paremta tikrais faktais, o jo pagrindinis veikėjas sukurtas pagal iš tiesų gyvenusio žmogaus portretą. Tai – Christopher‘is McCandless‘as (1968-1992), atskalūnas, įkvėpęs ne vieną panašios pasaulėjautos nutrūktgalvį pakartoti žygį, aprašytą Jon‘o Krakauer‘io knygoje tuo pačiu pavadinimu (1996 m.). Deja, ne vienam iš jų kelionė į Aliaską ir autobuso, kadaise virtusio namais C. McCandless‘ui, paieškos baigėsi tragiškai – mirtimi. Dėl šios priežasties autobusas, galop, buvo sraigtasparniu išgabentas į nežinomą vietą. Kaip atrodė dramatiškas autobuso skrydis virš kvapą gniaužiančio Aliaskos kraštovaizdžio, galima pamatyti „YouTube“.

 

Beje, kino juostos „Atgal į gamtą“ gerbėjams siūlau pažiūrėti ir filmą „Laukinė“ („Wild“), pasirodžiusį septyneriais metais vėliau (2014 m.). Istorijos centre – po sukrėtimų asmeniniame gyvenime atsigauti bandanti mergina, pasiryžusi savarankiškai įveikti 1100 mylių žygį.

„Gerų filmų sąrašas“ – lietuvių kalbos mokytojo 11-12 kl. mokiniams ir visiems vyresnio amžiaus žiūrovams sudarytas dėmesio vertų kino juostų rinkinys, kurį sudaro 100 vaidybinių ir 25 dokumentiniai filmai. Sąrašą galite rasti puslapyje www.lietuviukalbosmokytojas.lt.  


Nuo šiol PATREON platformoje (spauskite čia) galite prisidėti prie lietuvių kalbos mokytojo vykdomų projektų (filmų ir knygų rekomendacijų, mokytojo dienoraščio, tinklalaidės apie švietimą ir kt.). Prisijungę ne tik padėsite šviesti visuomenę, bet ir rasite įdomaus turinio sau!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!