Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 16 kovo d. 20:07
„Poviliukas rekomenduoja“: Rupi Kaur „Saulė ir jos gėlės“

 

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos nuotr.

Rupi Kaur – indų kilmės kanadiečių kūrėja, kuriai kūrybos aktas, kaip pati sako, yra saviraiškos forma, be kurios negalėtų gyventi.

Rupi Kaur išgarsėjo socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Twitter“ dalydamasi trumpąja poezija ir ją iliustruojančiomis nuotraukomis, o 2015 m. socialinių tinklų vartotojus ir administratorius sukrėtė kūrėjos nuotraukų ciklas, skirtas moters menstruacijų periodui iliustruoti. Rupi Kaur norėjo patikrinti, kaip į tokias nuotraukas reaguos skirtingos medijos, taip pat ji kvietė diskutuoti apie moters kūną ir jo tabu. Autorės nuotrauka, kurioje ji guli lovoje, o ant pižamos matosi kraujo dėmė, per parą buvo pašalinta iš „Instagram“ socialinio tinklo kaip „neatitinkanti bendruomenės politikos“, nors autorė nebuvo apsinuoginusi, o nuotraukose nebuvo jokių smurto ženklų. Tik po asmeninio kreipimosi į „Facebook“ autorės nuotrauka buvo grąžinta, o vienintelis pateiktas paaiškinimas dėl pirminio nuotraukos pašalinimo – įsivėlusi klaida.

Dar šiai naujienai neatvėsus, 21-erių Rupi Kaur debiutavo savilaidos poezijos knyga „Pienas su medum“ („Milk and Honey“, 2015), kuri netrukus buvo pastebėta ir perleista amerikiečių leidyklos „Andrews McMeel Publishing“, daugiausia leidžiančios komiksus. „Pienas su medum“ iš karto tapo sensacija už Atlanto, priversdama poeziją grįžti į perkamiausių knygų dešimtukus. Parduota daugiau nei 3 milijonai egzempliorių, o „New York Times“ bestselerių sąraše knyga laikėsi net 41 savaitę!

Iš karto po pirmosios sėkmės buvo pasirašyta sutartis leisti antrąją knygą „Saulė ir jos gėlės“ (Sun And Her Flowers“, 2017). Galima pasakyti, kad ši susilaukė net didesnio skaitytojų dėmesio. Per kelis mėnesius buvo parduota milijonas knygos egzempliorių ir ji tapo perkamiausia metų knyga pasaulyje. Tokie pardavimo skaičiai gal ir nestebintų kalbant apie romanus, tačiau turint reikalą su poezija, tai tikrai daro įspūdį.

Pasirodžius šioms poezijos knygoms Rupi Kaur tapo tikra įžymybe, ne tik uždirbančia iš rašymo, bet ir kviečiama pasirodyti ir skaityti savo poeziją tokiuose šou kaip „Tonight Show Starring Jimmy Fallon“, o žurnalas „Forbes“ ją įtraukė į 30 jaunesnių nei 30-ies sąrašą, kuriame atsiduria jauni ir įtakingi kūrėjai bei išradėjai.

Tad kas gi tokio ypatingo yra Rupi Kaur eilėraščiuose, kad pasaulis dėl jų eina iš proto, o skaitytojų ratas nuolat plečiasi?

Lietuvių skaitytojams Rupi Kaur knygas pristatė leidykla „Baltos lankos“, garsėjanti ypatingu dėmesiu užsienio autorių ir vertimų atrankai, tad, žinodamas šį faktą, net atidesnis skaitytojas neabejotų, kad jam siūlomas aukštos literatūrinės vertės produktas, kurį nusprendėme pažvalgyti ir mes.

2019 m. lietuvių kalba pasirodė antroji poetės knyga „Saulė ir jos gėlės“, kurią šį kartą apžvelgsime detaliau. Rupi Kaur poezijai tiktų būti lyginamai su kvepalų natomis, tad pamėginkime taip netradiciškai ją ir aptarti.

Viršutinės natos. Autorės kuriami tekstai yra trumpi, lengvai skaitomi ir neįmantrūs, galėtume sakyti, dvelkiantys kasdienybės ar išpažintinės poezijos motyvais. Eilėraščiuose dažnai naudojami buities ir gamtos vaizdiniai, būsenų aprašymai, kur ne kur nuskamba paslaptingi kreipimaisi į dangaus kūnus ar neįvardijamas moteriškumo deives, lyriniam subjektui bandant užmegzti dialogą su kažkuo, kas už jį didesnis, nepažintas, bet norimas pasiekti.

Širdies natos. Rupi Kaur poezijos epicentre – moteris ir jos būsenos. Knyga suskirstyta į penkis skyrius (vytimas, žuvimas, šaknijimasis, stiebimasis, žydėjimas), kurie tarsi atitinka moters emocinį augimą ir brandą. Galima sakyti, kad visi eilėraščiai yra susiję ir seka lyrinio subjekto gijimo nuo jį traumavusių nesveikų santykių stadijas. Pradedant vis naują skyrių (stadiją) yra apmąstomi ir kiti bendražmogiški klausimai nuo vienišumo baimės iki egzistencinio nuovargio. Dėmesys koncentruojamas į problemas, susijusias su moteriška lytimi – smurtu, objektyvizacija, žaginimais, prievartiniais moteriškos lyties vaisių abortais, darbo ir šeimos derinimu, reprodukcinių organų pašalinimu, turint vieną tikslą – parodyti moters stiprybę. Autorė randa analogiją tarp gėlės, kuri kas rudenį numetusi sėklas žūsta ir vėl prisikelia pavasarį, ir moters gyvenimo.

Bazinės natos. Nors iš pirmo žvilgsnio pasirodžiusi moteriška ir lengva, ši poezija pasižymi psichologiniu gyliu ir socialumu. Autorė kritikuoja prievartą grįstus judėjimus, kolonizaciją, vartotojiškumą, mados industriją, amerikiečių aroganciją ir požiūrį į emigrantus iš Rytų, kurie niekada nekalbės be akcento. Tačiau tuo pat metu Rupi Kaur aukština Vakarų visuomenės individualumą, moterų nepriklausomybę ir galėjimą rinktis, čia pat prieidama prie išvados, kad patys geriausi namai – tavo paties kūnas ir siela, gebantys veikti išvien.

Šį lapkritį pasirodė trečioji autorės knyga „Home Body“. Joje tarsi pratęsiamos temos, kuriomis baigėsi „Saulė ir jos gėlės“, tad telieka viltis, kad netrukus galėsime ja mėgautis ir lietuvių kalba.

Pabaigoje kviečiame peržiūrėti Rupi Kaur pasirodymą, kuriame ji skaito eilėraštį „Namai“.

 

„Poviliukas rekomenduoja“ – tai Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos rubrika, kurioje kasdien skelbiamos išsamios knygų recenzijos. Jas rengia literatūrologė, ŠAVB  kultūrinių renginių organizatorė Roberta Stonkutė. Daugiau recenzijų rasite čia.  

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!