Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 9 kovo d. 20:54
„Privalomas neprivalomų knygų sąrašas“ #4: Viljamo Goldingo „Musių valdovas“

Kadras iš 1990 m. knygos ekranizacijos

Deja, pasitaiko atvejų, kai vienuoliktą klasę pasiekia mokinys, iki tol beveik neskaitęs jokių knygų. Arba skaitęs labai mažai. Suprasti, tarkime, Gėtės „Faustą“ ar Šatrijos Raganos „Sename dvare“ tokiam mokiniui yra beveik neįmanoma. Todėl šių mokslo metų pradžioje tobulindamas savo „Privalomą neprivalomų knygų sąrašą“ suskirsčiau jame esančius kūrinius į lygius. Pirmas yra tinkamas ir mokiniams, kurie knygas buvo apleidę. Pabrėšiu, kad tai nėra kuo nors prastesni kūriniai – jie viso labo parašyti paprastesniu, suprantamesniu stiliumi, tačiau prabyla skaitytojui ne ką mažiau svarbiomis idėjomis. Vienas iš tokių kūrinių – britų rašytojo, Nobelio premijos laureato Viljamo Goldingo debiutinis romanas „Musių valdovas“, pasirodęs 1954 m. ir atnešęs jo autoriui pripažinimą visame pasaulyje.

Knygos siužetas, kaip ir jos stilius, įkandamas visiems: grupė berniukų po lėktuvo katastrofos patenka į slėpiningo grožio negyvenamą salą ir bando joje išgyventi. Iš pradžių vaikus vilioja savarankiško gyvenimo be suaugusiųjų galimybės, tačiau netrukus jos virsta nepakeliama našta. Žlunga bandymai susitarti tarpusavyje, nustatyti taisykles, išyra draugystės… Saloje ima galioti vienintelė teisė – stipresniojo, o pralietas kraujas tirpdo ribą tarp žmogaus ir žvėries.

Susiję:

V. Goldingas mums sako, kad blogis kyla ne iš aplinkos, o iš žmogaus vidaus. Nors daugelio berniukų akys krypsta į naktimis juos bauginantį salos Žvėrį, Saimonas pirmasis supranta, kad tikrasis pavojus – žmogaus sieloje slypinti neapykanta. „Pamanyk tik, įsivaizduoja, kad Žvėris yra tik tai, ką galima patykojus nudobti! (…) Bet juk žinojai, tiesa, kad esu jūsų dalelė?“ – toks klausimas gimsta berniuko galvoje, susidūrus su vadinamuoju Žvėrimi. Kitaip tariant, „Musių valdovas“ perša mums ne pačią šviesiausią išvadą – kad blogio sėkla yra kiekviename iš mūsų, o abejingumas civilizuoto gyvenimo normoms ir žmogiškumui sudaro palankias sąlygas jai dygti ir išsikeroti. Apie tai V. Goldingas, Antrojo pasaulinio karo metais tarnavęs britų laivyne, žinojo iš asmeninės patirties.

2005 metais žurnalas „Time“ romaną „Musių valdovas“ įtraukė tarp 100 geriausių anglų kalba 1923-2005 metais išleistų knygų. Amerikiečių leidėjai romaną įtvirtino taip 100 geriausių anglų kalba išleistų XX amžiaus knygų, o 2003 metais BBC rengtoje apklausoje, kurioje dalyvavo keli šimtai tūkstančių skaitytojų, „Musių valdovas“ užėmė 70 vietą tarp visų laikų mėgstamiausių britų romanų. Suprantama, jis išverstas į daugelį pasaulio kalbų, ekranizuotas, giliai įsišaknijęs ir į popkultūrą. Youtube galima rasti ištrauką iš serialo „Simpsonai“ serijos „Das bus“, kurioje V. Goldingo kūrinys tampa pagrindu vienai iš siužeto linijų.

„Privalomas neprivalomų knygų sąrašas“ – alternatyva tiems, kam įgriso lietuvių kalbos pamokose analizuojami kūriniai. Šiame sąraše – vienuoliktokams, dvyliktokams ir visiems vyresnio amžiaus žmonėms skirtos knygos – neprivalomos mokykloje, tačiau privalomos gyvenime. Visą sąrašą rasite puslapyje www.lietuviukalbosmokytojas.lt.


Nuo šiol PATREON platformoje (spauskite čia) galite prisidėti prie lietuvių kalbos mokytojo vykdomų projektų (filmų ir knygų rekomendacijų, mokytojo dienoraščio, tinklalaidės apie švietimą ir kt.). Prisijungę ne tik padėsite šviesti visuomenę, bet ir rasite įdomaus turinio sau!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!