Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 6 balandžio d. 11:55
Rytų kovos menas Kyudo: pirmiausia veiksmuose atsispindės tai, kas yra galvoje

Kyudo lankininkai Aurelija Vosylė ir Vitalijus Bertašius | Arūno Baltėno nuotr.

„Vilniaus galerija“ publikuoja foto apybraižą iš Arūno Baltėno fotografijų ciklo „Gyvenimo aistra“. Šįkart susipažinkite su Kyudo lankininkais Aurelija Vosyle ir Vitalijumi Bertašiumi.

Aurelija Vosylė ir Vitalijus Bertašius: „Kyudo yra Rytų kovos menas. Kyu japoniškai reiškia lanką, o do – kelią. Tad šitas užsiėmimas yra lanko kelias. Kyudo turi labai gilias senovines tradicijas. Šis kovos menas Japonijoje praktikuojamas nuo samurajų laikų. Toks lankas buvo naudojamas mūšiuose, kai dar nebuvo šaunamųjų ginklų. Kai šalyje nusistovėjo taika, koviniai užsiėmimai tapo asmeninio tobulėjimo praktikomis. Tad Kyudo suvokiama kaip žmogaus tobulėjimo, taip pat ir dvasinio, praktika.

Tiek japonai, tiek ir visi kovos menus kultyvuojantys žmonės teigia, jog pirmiausia tavo veiksmuose atsispindės tai, kas yra tavo galvoje. Ir Lietuvoje mes vadovaujamės tais pačiais principais. Mūsų kyudo grupė yra vienintelė Lietuvoje. Joje žmonių palyginti nedaug, bet visi – japonų kultūros gerbėjai.

Šaudymo treniruotėms reikia 28 metrų atstumo, tad sodybos ar šiaip kokio nemažo žemės sklypo, arba nuosavos sporto salės. Jei kažkas tokių sąlygų neturi, bet nori pabendrauti, nuomojamės salę bendroms treniruotėms. Mokomės vieni iš kitų, stebime klaidas.

Pernai važiavome į Pasaulio čempionatą Japonijoje ir laimėjome ketvirtą vietą! Maloniai nustebinome patys save.“

Vilnius, Ukmergės r., 2019

Kyudo lankininkai | Arūno Baltėno nuotr.

Kyudo lankininkai Aurelija Vosylė ir Vitalijus Bertašius | Arūno Baltėno nuotr.

Kyudo lankininkai Aurelija Vosylė ir Vitalijus Bertašius | Arūno Baltėno nuotr.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!