Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 13 balandžio d. 17:44
Aitvaristas Donatas Dumskis: „Tas džiaugsmas, kai paleidi ir skrenda“

Aitvaristas Donatas Dumskis | Arūno Baltėno nuotr., 2019 m.

„Vilniaus galerija“ publikuoja foto apybraižą iš Arūno Baltėno fotografijų ciklo „Gyvenimo aistra“. Šįkart susipažinkite su aitvaristu Donatu Dumskiu.

Donatas Dumskis: „Čia aitvaras be vardo. Kadangi jie visi balti, tai taip ir vadinu – baltas didelis, baltas mažesnis… Šito plotis yra keturi metrai dvidešimt, o ilgis – apie aštuonis metrus. Tiksliau nepasakysiu. Jis sugeba paskristi ir lengvesniam vėjui pučiant. O kitiems reikia stipresnio, reikia ir pabėgioti. O šitą pririši ir džiaugiesi.

Mėgstu karkasinius aitvarus. Bekarkasiams reikia geresnio vėjo. Jie jautrūs sukūriams. Pajūryje bekarkasiai plačiai naudojami. Tokie tarpinai tarp parasparnio ir aitvaro. Bet jiems ten reikia, kad vėjas būtų ne per stiprus ir ne per silpnas, neverpetuotas. Įnoringesni aitvarai. O žemyne visą laiką vėjas, kaip aš sakau, garbanotas, daug visokių sukūrių. Tai karkasiniai geriau veikia. Jie mažesniam vėjy gali skristi. Pas mus dažniau vėjo trūksta, o ne atvirkščiai.

Aitvaristas Donatas Dumskis | Arūno Baltėno nuotr., 2019 m.

 

Susiję:

Pradėjome nuo karkasinių. Darėm pagal japonų tradicijas. Buvo toks Gėtės intituto Osakoje meninių aitvarų projektas. Aitvarai buvo daromi, paskui vyko šventė ir parodos po visą pasaulį. Ten darė tuos tradicinius japoniškus aitvarus, o menininkai iš viso pasaulio juos apipiešė. Savitos konstrukcijos aitvarų buvo labai nedaug. Mūsų Dailės akademijos studentų grupė irgi to projekto įkvėpti darėm paveikslus dangui. Tas projektas taip vadinosi – „Paveikslai dangui“. Dauguma mūsų buvo menininkai, tik aš ne menininkas, labiau konstruoti padėdavau, kad skristų. Atrodo, 1991 metų vasaros pradžioje Nidoje buvo menininkų konferencija „Vėjas“ ir mes su savo aitvarais dalyvavome jos uždaryme. Ten pirmą kartą patyrėm, kad visi tie mūsų aitvarai visai gerai skrenda. Patyrėm tą džiaugsmą, kad paleidi ir skrenda. Ir aukštai, ir į debesis paneria. Ant Parnidžio kopos leidom. Tai patys geriausi aitvarų prisiminimai iš to renginio. Buvo toks įdomus oras – virš jūros visiškai giedra ir taip tiesiai virš galvos formuojasi debesys. O virš marių jau buvo ištisinis debesų sluoksnis. Vilniuje visas tas tris dienas lijo, kol mes aitvarus leidom.“

Vilnius, 2019

Aitvaristas Donatas Dumskis | Arūno Baltėno nuotr., 2019 m.

Aitvaristas Donatas Dumskis | Arūno Baltėno nuotr., 2019 m.

Aitvaristas Donatas Dumskis | Arūno Baltėno nuotr., 2019 m.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!