Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 14 balandžio d. 11:16
Meno parodos ir pokalbių laidos hibridas „Indivizijos“ siūlys galerinę patirtį TV ekrane

Fragmentas is Egles Budvytytes filmo.

Nuo balandžio 17 dienos, penkis šeštadienio vakarus iš eilės šiuolaikinio meno mylėtojai kviečiami į meno parodą netradiciniu formatu. „LRT Plius“ eteryje startuoja TV galerija „Indivizijos“, pristatanti penkis jaunosios kartos kūrėjus ir jų kūrinius.

 „Indivizijos“ – tai meno parodos ir pokalbių laidos hibridas, kurios formatas atėjo iš parodų kuravimo kasdienybės, kai mėginant įminti kūrinio prasmę, gilinamasi į jo sukūrimo kontekstą, autoriaus intencijas ir įkvėpimo šaltinius. TV galerija suteiks progą išgirsti menotyrininkės, parodų kuratorės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės kalbinamų kūrėjų pasakojimus apie kūrinių idėjas, o svarbiausia – lyg tikroje parodoje leis mėgautis pačiais kūriniais. Iki šiol tai bene pirmasis televizinis projektas, siekiantis parodyti kūrinius pilna jų apimtimi, suteikiant galimybę susipažinti su šiuolaikiniu menu kiekvienam.

TV galerijoje „Indivizijos“ pristatomi menininkai – puikiai žinomi šiuolaikinio meno kūrėjai, mąstytojai ir eksperimentatoriai, į kurių rankas pakliuvusios medžiagos virsta idėjomis ir atvirkščiai. Tarp performanso, hepeningo, video ir instaliacijos ir kitų sričių balansuojantys jaunosios kartos kūrėjai Andrej Polukord,  Anastasija Sosunova, Eglė Budvytytė, Tomas Daukša, Gerda Paliušytė savo kūriniais kalba apie sudėtingą mūsų gyvenamą laiką, pastangas suprasti save ir kitą, apmąstyti santykį su gamta, išmušti iš automatizmo kupinos rutinos ir susigrąžinti teisę į nuoširdumą.

Pokalbis su Andrej Polukord. Pranešimo spaudai nuotr.

Anot vienos šio televizinio-kuratorinio projekto iniciatorių, J. Marcišauskytės-Jurašienės, į kiekvieną laidos kūrimą žvelgta atsispiriant nuo kūrinio siūlomo kampo, filmuojant skirtingose vietose. Tuo pačiu šie penki skirtingi kūriniai ir pasakojimai jungiasi į vientisą TV parodą, dedikuotą simbiotiniams ryšiams tarp žmonių ir gamtos, savo ir svetimo pasaulių. Menas primena taikomąją filosofiją, o kūrėjai panašūs į filosofus-praktikus, savo darbais skatinančius sulaužyti mąstymo schemas, išdrįsti juos išmėginti idėjas vaizduotės lygmenyje, kol jos dar nespėjo įvykti kasdienybėje.

Kuriant „Indivizijas“, bendradarbiaujama su operatoriumi Deividu Nutautu ir režisiere Virginija Vareikyte, kuriems teko neeilinis uždavinys – suderinti skirtingas interviu ir kūrinio erdves taip, kad jos viena kitą papildytų, bet nekonkuruotų.

„Indivizijos“ išaugo iš pernai žiūrovams pristatyto meninių, autorinių apybraižų ciklo tokiu pačiu pavadinimu, kuriame kiekviena dalis buvo patikėta kurti vis kitam menininkui. Naujosios „Indivizijos” kuriamos taip pat bendradarbiaujant su kūrėjais ir dokumentinio kino praktikais.

Laidą kuria: menotyrininkė, kuratorė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė, režisierė Virginija Vareikytė, operatorius Deividas Nutautas, prodiuserė Daiva Bilinskienė.

„Indivizijos“ – nuo balandžio 17 d., šeštadieniais 18.30 per „LRT Plius“. Laidas dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!