Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 21 rugsėjo d. 14:30
Česky Krumlov – pasakiškiausias iš visų viduramžių miestelių?

Puslapio flickr.com nuotr.

Europoje dailių mielų viduramžių miestukų – visa begalė. Tačiau, jeigu reikėtų rinkti tokių miestukų karalių, labai didelė tikimybė, kad karūna pasipuoštų Čekija, o tiksliau – jos pietuose esantis Česky Krumlov  (UNESCO nr. 617). Kone žiedu senamiestį supantis Vltavos upės vingis, peizažą rėminančios uolos, originali ir itin ambicinga viduramžių architektūra – regis, Česky Krumlov turi krūvą kozirių, kad pavergtų turistų iš viso pasaulio širdis. Ne veltui jų čia kasmet apsilanko net keli milijonai!

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2021 m. gegužės 8 d. portale vilniausgalerija.lt

Nepaisant tokio populiarumo, Česky Krumlov išsaugojo ypatingą, modernybės beveik nepaliestą savo paveldą: vaikštant senamiesčio gatvelėmis sunku nustoti stebėtis išlikusia ne tik pastatų, bet ir jų apdailos, net pačių mažiausių detalių autentika. Anksčiau ar vėliau visa tai sukuria įspūdį – galbūt visgi esi ne šiuolaikiniame mieste, o filmo aikštelėje?

Puslapio pexels.com nuotr.

Puslapio flickr.com nuotr.

 

Viena didžiausių pilių Europoje

Pagrindinis lankytinas objektas Česky Krumlov – XIII a. statyta, šimtus metų skirtingų (ir visame regione įtakingų) valdovų tobulinta pilis. Tai įspūdingo dydžio,  net ant dviejų uolėtų kalnų išsidėsčiusi tvirtovė su penkiais kiemais, apvaliu gynybiniu bokštu ir reto grožio kelių aukštų arkomis  nusėtu tiltu, kuris elegantiškai jungia skirtingas pilies kalvas.

Iš pilies  atsiveria nuostabi panorama į upės apjuostą Česky Krumlov miestą bei jo apylinkes, tačiau ne ką mažiau įspūdingai pilis atrodo ir nuo jos papėdės: tiesiai į upę nusileidžianti ola ir į ją tartum įaugusi tvirtovė sukuria įspūdį, kad visas Česky Krumlov yra viena didelė tvirtovė. Iš tiesų, panašiai ir yra: ši pilis – antra pagal dydį Čekijoje po garsiosios Prahos pilies (kuri yra viena didžiausių tokių pilių pasaulyje!). Pats miestas, beje, ne toks jau didelis – vos 13000 gyventojų.

Puslapio flickr.com nuotr.

Puslapio flickr.com nuotr.

Puslapio flickr.com nuotr.

Česky krumlov

Puslapio flickr.com nuotr.

Česky krumlov

Puslapio flickr.com nuotr.

Susiję:

Barokinis teatras

Gotika, barokas, renesansas, tapyba, skulptūra, inžineriniai stebuklai – Česky Krumlov tvirtovė savyje talpina tiek architektūrinių išraiškų, kad ją galima tyrinėti valandų valandas. Tarp įdomiausių objektų – išlikęs ir atkurtas barokinis pilies teatras. Kadaise tokių teatrų visoje Europoje buvo keli šimtai, tačiau iki šiandien pilnai išliko tik du: vienas Stokholme ir vienas Česky Krumlov. Fantastiška ir tai, kad išsaugotas ne tik ištaigingas teatro interjeras, bet ir kai kurie jo rekvizitai: scenarijai, kostiumai, natos, dekoracijos ir netgi techniniai sprendimai. Vienas įdomiausių tokių įrenginių – speciali spektaklių užsklandų keitimo sistema. Norint pakeisti milžinišką spektaklio užsklandą vienu metu dirbti turėdavo net keliolika žmonių!

Kažkuria prasme, šis barokinis teatras kadaise nelabai nusileido šiuolaikiniams vadinamiesiems „5D“ teatrams: specialiomis vandens ir garo mašinomis čia būdavo išgaunami vėjo, lietaus, griaustinio efektai. Siekiant nukreipti žiūrovų dėmesį prieš keičiant dekoracijas ar įgyvendinant naują triuką buvo pasitelkiami ir dūmai bei fejerverkai. Be abejo, šviesų nebuvo, todėl mistikos dar labiau pridėdavo to meto apšvietimas.

Šiandien teatre taip pat vyksta spektakliai, tačiau tik kelis kartus per metus – taip siekiama išsaugoti ne tik Čekijos, bet ir visos Europos perlą.

Česky krumlov

Puslapio flickr.com nuotr.

Česky krumlov

Puslapio flickr.com nuotr.

 

Na, o kai jau pavargsite nuo vėsių rūmų menių, būtinai išlįskite į dešimties hektarų pilies sodus, kuriuose persipina prašmatniausios prancūzų, italų ir austrų sodų tradicijos arba tiesiog pasivaikščiokite autentišką išplanavimą išlaikiusiomis Česky Krumlov gatvelėmis: kiekvienas namas, kiekvienas piešinys ant jo sienos pasakoja vis kitą pasakišką istoriją.

Daugiau UNESCO Pasaulio paveldo sąrašui priklausančių objektų rasite čia.  

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!