Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 24 gegužės d. 15:38
„Laiškai į Uosto gatvę“ papasakos M. K. Čiurlionio ir Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės meilės istoriją

„Laiškai į Uosto gatvę“, stop kadras | Pranešimo spaudai nuotr.

K. Čiurlionio namai Vilniuje kviečia į kultūrinės topografijos savaitės „Čiurlionio Lietuva“ virtualų renginį „Laiškai į Uosto gatvę“ (rež. L. Krivickaitė), kuris vyks šį trečiadienį, gegužės 26 d. 18 val. M. K. Čiurlionio namų Facebook paskyroje.

Virtualus teatrinis vyksmas „Laiškai į Uosto gatvę“, žiūrovą perkels į praėjusio amžiaus pradžios Vilniaus gatvę, kur tuo metu viršutiniame namo aukšte gyveno Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė. Čia gyvendama ji susipažįsta su būsimu vyru Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu, kuris netrukus paprašo jį mokyti lietuvių kalbos. Savo atsiminimuose Sofija rašo: „Pamokos. Mano mažame kambarėlyje Uosto g. 4 nr. su langu į palėpę, virš kurios įstiklintas stogas teįleisdavo balkšvą šviesą, ir tik vakare ta gūžtelė tebūdavo jauki […]“. Po šio namo skliautais užgimė dviejų kūrėjų meilės istorija: Čiurlioniui išvykus į Peterburgą, Sofija vis bėgdavo laiptais žemyn tikrinti pašto dėžutės, į kurią įkrisdavo jos mylimojo laiškai.

Pianistas Rokas Zubovas ir Aktorius Povilas Jatkevičius | Pranešimo spaudai nuotr.

Renginyje skambės aktoriaus Povilo Jatkevičiaus skaitomi Čiurlionio laiškai, adresuoti į Uosto gatvę bei Čiurlionio provaikaičio, pianisto Roko Zubovo atliekama Peterburge sukurta Čiurlionio muzika. Ši žodinės kūrybos bei muzikos sintezė visiškai skirtingomis, tačiau viena nuo kitos neatsiejamomis formomis tvers tą patį jausmą, tą pačią istoriją bei tą pačią atmosferą. Paveikaus žodžio ir garso duetas, vis nepasidalinantis tėkme, o sykiu susiliejantis į harmoningą jausmo visumą – visa tai „Laiškuose į uosto gatvę“.

Virtualaus renginio premjerą, kuri įvyks gegužės 26 d. 18 val., kviečiama stebėti M. K. Čiurlionio namų ir M. K. Čiurlionio kelio Facebook paskyrose.

Šis renginys – tai nacionalinio kultūros kelio „M. K. Čiurlionio kelias“ specialiojo projekto – kultūrinės topografijos savaitės „Čiurlionio Lietuva“ programos dalis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!