Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 25 gegužės d. 11:40
Birželį LNDT kviečia pamatyti naujausius spektaklius

Spektaklis „Alisa“ | D. Matvejev nuotr.

Po ilgos, karantino nulemtos pertraukos Lietuvos nacionalinis dramos teatras birželį pagaliau kviečia žiūrovus gyvai apsilankyti naujausiuose spektakliuose. Kadangi teatre dar nėra galutinai pasibaigusi rekonstrukcija (pirmoji premjera LNDT Naujojoje salėje numatyta rugpjūtį), birželį spektakliai vyks kitose Vilniaus erdvėse: „Menų spaustuvėje“, Lietuvos rusų dramos teatre ir Valstybiniame jaunimo teatre. Penki iš šešių spektaklių buvo sukurti pernai, 2020 metais ir žiūrovai neturėjo daug progų juose apsilankyti.

Birželio 2 d. 19 val. – „Dialogai“. Tai jauno režisieriaus Motiejaus Ivanausko spektaklis pagal Platono užrašytas jo mokytojo Sokrato mintis ir diskusijas. ,,Dialoguose“ dėmesį traukia tai, kad Sokrato mokymai lyg ir akivaizdžiai ragina siekti „amžinųjų vertybių-dorybių“ – išminties, saiko, valios ugdymo – tačiau tuo pat metu jaučiama „laisva“ antikinės Graikijos atmosfera, ironiškas Sokrato požiūris į save, pašnekovus ir į paties pasiūlomus pamąstymus“, – sako režisierius. Pagrindinį Sokrato vaidmenį kuria Vytautas Anužis, taip pat vaidina Povilas Jatkevičius, Šarūnas Zenkevičius ir Elzė Gudavičiūtė. Spektaklis vyks „Menų spaustuvėje“.

Spektaklis „Dialogai“ | D. Matvejev nuotr.

Birželio 4 ir 5 d. 19 val. – „Alisa“. Šis spektaklis šiemet vykusiuose „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimuose pelnė daugiausiai prizų – Aistė Zabotkaitė už geriausią moters vaidmenį , Lauryna Liepaitė už geriausią scenografiją , dramaturgas Laurynas Adomaitis įvertintas Jaunojo menininko prizu.

Antano Obcarsko režisuotas spektaklis nagrinėja naujo teisingumo Paryžiaus atakų aukoms paieškas. Kaip atsilyginti už nediskriminuojantį, beveidį terorą? Lewiso Carollio sukurtas Alisos įvaizdis įkvepia pagrindinę heroję – ji drąsiai ir rūpestingai ieško išeities nūdienos pasaulyje, kuriame nėra nieko savaime suprantamo. Alisa (akt. Aistė Zabotkaitė) pradeda dirbti išskirtinai kontroversiškų bylų besiimančio žymaus Prancūzijos advokato Franko Bertono (akt. Vytautas Anužis) biure, tikėdamasi rasti staigų ir beatodairišką bendražygį link teisingumo. Spektaklyje taip pat vaidina Giedrius Savickas, Vainius Sodeika, Elzė Gudavičiūtė, Kęstutis Cicėnas, Diana Anevičiūtė, Remigijus Bučius, Augustė Šimulynaitė, Linas Ginaitis. Spektaklis vyks „Menų spaustuvėje“.

Spektaklis „Abelaras ir Eloiza“ | D. Matvejev nuotr.

Birželio 8, 9, 10 d. 19 val. – „Abelaras ir Eloiza“. Eloizos ir Abelaro meilės istorija yra viena iš garsiausių, minima šalia Romeo ir Džuljetos, Tristano ir Izoldos. Režisierius Rokas Ramanauskas istoriją perkelia į mūsų laikus: matome spektaklio apie Abelarą ir Eloizą repeticiją: Povilas (akt. Povilas Budrys) ir Elžbieta (akt. Elžbieta Latėnaitė) skaito pjesės tekstą, nagrinėja jį, diskutuoja.

Spektaklis sulaukė palankių kritikų vertinimų. Teatro kritikė Ieva Tumonavičiūtė rašė: „Šiuolaikinis žmogus kenčia dėl jausmų atrofijos, kartu bijodamas būti patetiškas ir sentimentalus, tarsi tai savaime prieštarautų intelektualumui, pasireiškiančiam šmaikščia ironija ir kritiškumu. Ir šį kartą teatras ne užliūliuoja romantiška iliuzija, bet rodydamas save vaidinančius aktorius, kuriems dėl išankstinių įsitikinimų apie vienas kitą sunku bendrauti, o būti kartu nejauku, sąžiningai apnuogina tikrovę, kurioje nyksta jausmingumas“. Spektaklis vyks „Menų spaustuvėje“.

Spektaklis „Vaidina Marius Repšys“ | D. Matvejev nuotr.

Birželio 12 d. 18.30 – „Vaidina Marius Repšys“. Pastaruosius keletą metų daug įsimintinų vaidmenų sukūręs Marius Repšys drąsiai ir atvirai kalba apie depresiją ir psichozės epizodus, kankinančius nuo vaikystės. Ar menininko talentas ir psichikos problemos – dvi tos pačios monetos pusės? Ar aktorystė – ir kūryba apskritai – ne tik apdovanoja, bet ir žaloja, o vėliau pati semiasi jėgų iš padarytų žaizdų? Jei taip, kaip tą žalą mažinti ir ar reikia tai daryti?  Monospektaklyje žiūrovas kviečiamas pabūti su aktoriumi. Pabūti labai arti. Leistis kelionėn gilyn į pasąmonę, į vidinį kosmosą, geriant iš atminties šaltinių, kaunantis su šešėliais, linksminantis su animomis, ieškant savojo dievo.  Spektaklis vyks Lietuvos rusų dramos teatre.

Birželio 29 ir 30 d. 18.30 – „Chaosas“. Jau dešimt metų populiarumo neprarandantis spektaklis „Chaosas“ pasakoja apie tris moteris. Sofija (akt. Dalia Michelevičiūtė) – mokyklos, kurią rengiamasi uždaryti, mokytoja. Julija (akt. Rimantė Valiukaitė) – psichoterapeutė, nuolat mezganti romanus su pacientais. Emi (akt. Toma Vaškevičiūtė) – impulsyvi žurnalistė, žongliruojanti jaunos mamos ir ambicingos karjeristės gyvenimiškais vaidmenimis. Vieną žiemą ir pavasarį nutikę įvykiai iš esmės sujaukia jų gyvenimus. Jos suvokia, kad turi KĄ NORS DARYTI. Problemos, su kuriomis susiduria pjesės herojės, susijusios ir su jų pačių asmenybėmis, ir su jautrumą praradusia visuomenine aplinka. Stiprybės jos semiasi iš savo tvirtos draugystės ir net beviltiškiausiose situacijoje atranda vietos humorui. „Chaose“ taip pat vaidina Jolanta Dapkūnaitė, Algirdas Gradauskas, Džiugas Siaurusaitis. Spektaklis vyks Valstybiniame Jaunimo teatre.

Spektaklis „Chaosas“ | D. Matvejev nuotr.

Spektaklis „Chaosas“ | D. Matvejev nuotr.

Daugiau informacijos apie artimiausius spektaklius – Lietuvos nacionalinio dramos teatro interneto svetainėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!