Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 17 birželio d. 13:56
KKKC Parodų rūmuose – SETP STANIKAS projektas JŪROS / LES MERS

SETP STANIKAS, video instaliacijos fragmentas | Pranešimo spaudai nuotr.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose birželio 18 d., 18 val. atidaroma SETP STANIKAS (Lietuva / Prancūzija) paroda „JŪROS / LES MERS“. Renginyje dalyvaus menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis. SETP STANIKAS – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai menininkai Svajonė ir Paulius Stanikai.

„SETP STANIKAS jau tris dešimtmečius kuria nesibaigiantį pasakojimą apie meno ir gyvenimo reliatyvumą. Menininkų kūryba, akimirksniu tapusi prestižine dar 2003 m. Venecijos bienalėje, niekada neeskalavo prestižo sąvokos, – parodos anotacijoje rašo menotyrininkas Ignas Kazakevičius. – S. ir P. Stanikų kūryba Lietuvos kontekste yra fenomenali. Ji tiesiog yra, jos nereikia įrodinėti, jai nereikia koncepcijos, filosofinės atramos. Pats naratyvas yra kiekvieną dieną autorių rašoma daugiakanalė meno istorija. Tai primena reportažą apie gyvenimo prilyginimą kūrybai ir vice versa, kur žmogus niekada nesirenka kažko labai konkretaus, veikiau kalba apie mūsų intencijas iki pasirinkimo ir apie tai, kas atsitinka pasirinkus.

Banali „tiesa“ lengvai tampa ekspresyviu buities reljefu, pilka politkorektiška egzistencija nuskenuojama ir virsta barokiškai glamūriniu, provokatyviu plakatu. S. ir P. Stanikų kuriamą meną iš kitų išskiria emocingas ir itin išraiškingas vizijos vizualizavimas, šamaniškas šiuolaikinės kultūros ritualas, aplinkos emocijų dauginimas. Autorių dueto kūryba – tai ribinės žmogaus būsenos, kurias padeda atskleisti puikus balansas tarp piešimo technikos virtuoziškumo, medijų miksavimo ir eklektiško turinio.

Naujas SETP STANIKAS projektas „Jūros / Les mers“ teigia moralinių ir etinių ribų transgresiją (geologinė termino analogija – „jūros veržimasis į sausumą”). Šiuolaikinio meno lauke minėta sąvoka įvardija įvairius sociokultūrinius ribų peržengimo, sulaužymo bei įveikimo aspektus. Didelio formato nuotraukos, po 30 metų atrasta ir restauruota savo pačių tapyba, fotografijos ir piešiniai sukelia nerimo pojūtį, būdami labai atviri, kūriniai tarsi neleidžia pasirinkti. Tu priimi juos arba atmeti. Arba dalyvauji šamaniškame rituale kartu su autoriais, įbrendi į JŪRAS, arba sustoji savo suvokimo pakrantėje ir tik žiūri, matai vaizdus, bet į juos neįžengi.

Autorių kūryba – viso gyvenimo patirčių filmo stopkadrai, išreikšti vis kita medija (skulptūra, keramika, tapyba fotografija, piešiniu) ir skirtinga jos traktuote. Išraiškos priemones menininkai renkasi dėl konkrečių išskirtinių jų savybių, tačiau nefetišizuoja medijų. Pasitelkdami jas perkošia galios ir lyties klausimus, popkultūrą ir mitologinius pasakojimus.

Kiekviena jų paroda konstruojama naujai, kiekviena ekspozicija – tarsi kūrybinių etapų analizės koliažas. Todėl neieškokite estetinio tobulumo ar pasakojimo nuoseklumo. Koliažo negalima paaiškinti racionaliai – forma, koloritu ar kompozicija. S. ir P. Stanikų kūryba reikalauja pasąmoninio suvokimo, daug dėmesio skiriama fiziologiniams motyvams ir medžiagiškumui, per kuriuos išreiškiamas kūrinio vizualiosios estetikos ir informatyvumo santykis“, – teigia I. Kazakevičius.

„Jūros / Les mers“ – pirmoji tarpdisciplininio meno kūrėjų personalinė paroda uostamiestyje, tačiau ji nėra menininkų debiutas KKKC Parodų rūmuose. Pasak I. Kazakevičiaus, S. ir P. Stanikai eksponavo kūrinius reikšmingiausiuose KKKC projektuose: „2011 m. jie dalyvavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos projekte „Estetika Vs Informacija“, Maskvos bienalės renginiuose, o 2012 m. jų kūriniai buvo pristatyti visus lankomumo rekordus sumušusioje prancūzų ir lietuvių šiuolaikinio meno parodoje „Prestižas: šių dienų fantasmagorija“. Žymus prancūzų kuratorius Nicolas Bourriaud, dabarties meno tendencijas apibrėžiančių sąvokų „reliacinė estetika“, „postprodukcija“, „altermodernas“ autorius, šios parodos katalogui parašytoje esė akcentavo Svajonės ir Pauliaus Stanikų indėlį į KKKC sukūrimą.“

Apie autorius

SETP STANIKAS – Svajonė (g. 1961 m.) ir Paulius (g. 1962 m.) Stanikai – tarpdisciplininio meno kūrėjų pora. S. Stanikienė 1987 m. baigė Lietuvos dailės institutą, kur studijavo keramiką, P. Stanikas – diplomuotas ekonomistas (Vilniaus universitetas, 1985 m.). Kartu pradėję meninę karjerą, Svajonė ir Paulius iki šiol visuomet dirba dviese. Nuo 2000 m. gyvena Paryžiuje.

Nuo 1988 m. duetas dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Yra surengę individualių parodų Lietuvoje, Lenkijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Italijoje, Prancūzijoje, JAV, Kinijoje, Didžiojoje Britanijoje ir kt. Menininkų kūrinių yra įsigiję Lietuvos dailės muziejus, MO muziejus, užsienio šalių muziejai.

2003 m. S. ir P. Stanikų projektas „Pasaulinis karas“ atstovavo Lietuvai 50-ojoje Venecijos meno bienalėje. 2003 m. kūrėjams skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2017 m. už estetinį kūrybos provokatyvumą menininkai įvertinti Nacionaline kultūros ir meno premija.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, partneris – „Lewben Art Foundation“ fondas.

Paroda veiks iki 2021 m. liepos 18  d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!