Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 6 spalio d. 07:38
Knygos vaikams, virtusios filmais: 10 žymių literatūros kūrinių ekranizacijų

Kadras iš filmo „Arietė iš nykštukų šalies“

„Vilniaus galerija“ paruošė dar vieną filmų dešimtuką vaikams. Šį kartą visi sąraše atsidūrę filmai vienas su kitu susiję tuo, kad yra pastatyti pagal pripažinimo sulaukusias knygas. Prieš žiūrint filmą rekomenduojama jomis pasidomėti, o geriausia – perskaityti.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2020 m. balandžio 14 d. portale vilniausgalerija.lt

10. „Hugo išradimas“, 2011 m.

Filmas „Hugo išradimas“ – nuostabių efektų, magiškų „steampunk“ elementų kupina juosta. Filmas, pastatytas pagal Brian Selznick knygą pavadinimu „Hugo Kabret išradimas“ , pavergia tiek vaizdais, tiek ir neeiline istorija. Nors šis filmas nesulaukė jam žadėtos finansinės sėkmės, vis dėlto buvo puikiai įvertintas kritikų. Žymiojo amerikiečių-italų režisieriaus Martino Scorsesės istorija buvo nominuota net 11 Oskarų ir daugybei kitų apdovanojimų! Filmo siužetas sukasi apie našlaitį Hugo, gyvenantį Paryžiaus traukinių stotyje. Vienintelis jį su tėčiu tebesiejantis dalykas – mažytis automatonas, kitaip tariant, robotas-mechanizmas, galintis berniukui atskleisti, kaip jis pats mano, svarbią paslaptį. Deja, net ir pastarasis neveikia, nes jam trūksta rakto. Bandydamas jį surasti, Hugo įsivels į nuotykių kupiną istoriją, kurioje bus visko – paslapčių, detektyvo elementų ir svarbiausių gyvenimo atradimų. Tai – itin pozityvi ir įtraukianti juosta, rekomenduojama vaikams nuo 9 metų.

 

9. „Mažasis princas“, 2015 m.

„Mažasis princas“ – nesenstanti istorija, per gyvenimą lydinti jau ne vieną kartą. Šis filmas, nors pastatytas pagal legendinę Antoine de Saint-Exupery knygą, nėra tiesioginė istorijos interpretacija. Iš tiesų filmas pasakoja apie su mama sunkiai sutariančią mergaitę, kuri susidraugauja su senyvo amžiaus kaimynu. Būtent jis ir atskleidžia Mažojo princo istoriją, mat jam teko pastarąjį sutikti prieš daugybę metų. Nors šis pasakojimas ir skiriasi nuo knygos, jame išsakomos tiesos tokios pat aktualios. „Būti suaugusiuoju nėra blogai…Blogiausia yra pamiršti“, – kalbėsis filmuko veikėjai. Magiško grožio filme prideda ir sustabdyto kadro animacijos technika. Ši juosta tinkama vaikams nuo 10 metų.

 

8. „Meškiukas Padingtonas“, 2014 m.

Veikėjas meškiukas Padingtonas jau spėjo užkariauti viso pasaulio vaikų širdis. Milžiniško populiarumo sulaukusi Michaelo Bondo knygų serija apie meškiuką buvo išversta į daugiau nei 40 kalbų! Istorija pasakoja apie geraširdį ir puikiai išauklėtą meškiuką Padingtoną, kurį priglaudžia Braunų šeima. Kai jau atrodo, kad viskas meškiukui pagaliau pradeda klostytis gerai, paaiškėja, kad ne visi miestelėnai džiaugiasi naujuoju gyventoju. Tuomet ir prasideda visi meškiuko nuotykiai ir bėdos… Greitai besirutuliojanti ir šilumos kupina juosta ne be reikalo kritikų vadinama vienu geriausių 2014 m. šeimos filmų! Tėvai turėtų atkreipti dėmesį, kad nors šis filmas ir tinkamas vaikams nuo 7 metų, kai kurios filmo vietos jautresniems žiūrovams gali pasirodyti baugokos.

 

7. „Narnijos kronikos: liūtas, burtininkė ir drabužių spinta“, 2005 m.

Legendinio rašytojo C. S. Lewis sukurtos 7 knygos, pasakojančios apie magišką Narnijos pasaulį, virto trimis filmais, iš kurių didžiausios sėkmės susilaukė pirmoji dalis. Šis filmas pasakoja apie keturių vaikų nuotykius visai netyčia pro medinės spintos duris patekus į stebuklingą Narnijos pasaulį. Šiame krašte gyvena kalbantys gyvūnai, milžinai, veikia magija ir burtai. Deja, stebuklingą pasaulį užvaldė žiauri Baltoji ragana, o vienintelis būdas išsaugoti Narniją – raganą nugalėti. Šis filmas labiausiai žavi rašytojo sukurta mistiška aplinka ir keistais, nuolat nustebinančiais jos veikėjais. Tai įtraukiantis filmas, kuris puikiai tiks šeimos vakarui. Rekomenduojama vaikams nuo 10 m.

 

6. „Keliaujanti Haulo pilis“, 2004 m.

Kaip teigia pats filmo režisierius H. Miyazaki, „Keliaujanti Haulo pilis“ – pats mylimiausias jo kūrinys, pastatytas pagal Diana Wynne Jones to paties pavadinimo knygą. Pasakojimo istorija prasideda nuo jaunos skrybėlių siuvėjos Sofijos. Vieną dieną mergina susiduria su ragana, kuri ją paverčia senute. Bėgdama iš miesto, užkerėta veikėja sutinka jauną burtininką, gyvenantį… stebuklingoje vaikščiojančioje pilyje. Būtent čia ir prasideda visi nuotykiai. Filmo metu žiūrovai susipažins su kalbančia ugnimi, visada padėti pasiruošusia kaliause, vietoje nenustygstančiu berniuku ir kitais personažais, kurie ne kartą privers nusijuokti. Na, o ką jau kalbėti apie keliaujančią pilį, kupiną paslaptingų kampelių ir tikrų stebuklų… Ne veltui „Keliaujanti Haulo pilis“ buvo nominuota Oskarui už geriausią animacinį filmą. Galite neabejoti, kad jį tikrai įvertins 11 metų ir vyresnio amžiaus vaikai.

5. „Džiunglių knyga“, 2016 m.

Vilkų užaugintas berniukas Mauglis – visiems vaikams pažįstamas veikėjas iš Rudyard Kipling istorijos „Džiunglių knyga“. Laukinė gamta jam tapo namais, o įvairūs laukiniai gyvūnai – šeima. Vis dėlto ne visiems kelyje sutiktiems gyvūnams Mauglio draugija priimtina. Sulaukęs grasinimo iš piktojo tigro Šerkano, berniukas, lydimas panteros ir lokio, patraukia į savęs pažinimo kelionę, tikėdamasis rasti tikruosius namus. Specialieji efektai, tikroviški gyvūnai ir dažnai intensyvios scenos gali kiek išgąsdinti mažesnius vaikus, tačiau vyresniems tikrai paliks neišdildomą įspūdį. Filmas rekomenduojamas žiūrovams nuo 9 metų.

4. „Maitintoja“, 2017 m.

Šis filmas patiks norintiems ne tik praleisti smagų vakarą su šeima, bet ir paskatinti vaikus pokalbiui apie svarbias pasaulio problemas. Tai – ne pats lengviausias filmas vaikams, tačiau su tėvų pagalba jį pamatyti bus tikrai naudinga. Animacinė juosta pasakoja apie vienuolikmetę mergaitę vardu Parvana, gyvenančią Kabule, Afganistane. Jos tėčiui patekus į nelaisvę mergaitei tenka nusikirpti plaukus ir apsimesti berniuku, mat Talibano mergaitėms išeiti iš namų be vyriškos palydos – draudžiama. Nuo šiol visa Parvanos šeimos gerovė priklauso tik nuo jos. Persirengusi berniuku Parvana visai kitaip pažįsta miestą ir ne tik užmezga naujas draugystes, bet ir leidžiasi ieškoti tėčio.

„Maitintoja“, pastatyta pagal Deborah Ellis to paties pavadinimo romaną, 2018 metais buvo nominuota Oskarui ir Auksiniams gaubliams, laimėjo „Annie“ apdovanojimuose ir susižėrė daugybę kitų garbingų prizų tarptautiniuose kino festivaliuose. Dėmesys šiam filmui skiriamas neatsitiktinai – ši istorija ir pamokanti, ir sukrečianti, o svarbiausia – kalba apie nuo vaikų dažnai slepiamas temas – karą ir susijusius neramumus. Šis filmas tinkamas vyresniems vaikams nuo 13 metų. Pasiruoškite – filmas neabejotinai užduos daugybę klausimų.

3. „Arietė iš nykštukų šalies“, 2010 m.

„Arietė iš nykštukų šalies“ – visiems gerai žinomos „Studio Ghibli“ (filmo „Mano kaimynas Totoro“ kūrėjų) darbas, pasakojantis apie nykštukų šalies atstovę Arietę bei jos šeimą. Paslaptingų nykštukinio dydžio žmogučių gyvenimas pasikeičia, kai vieną jų netikėtai pastebi žmonės – Arietės šeima patenka į pavojų, o mergaitei tenka tikras drąsos išbandymas. Vos pasirodęs filmas sulaukė teigiamų vertinimų, o daugiausiai pagyrų pelnė nuostabi animacija bei ypatingas garso takelis. Tai – vaizduotę lavinanti juosta, mokanti apie draugystę, pasitikėjimą ir gerumą. Šis filmukas pastatytas pagal britų autorės Mary Norton fantastinį romaną „Skoliniautojai“ ir yra rekomenduojamas vaikams nuo 6 m.

 

2. „Tiltas į Terabitiją“, 2007 m.

Filmas, pastatytas pagal to paties pavadinimo Katherine Paterson romaną, kuris daugelyje šalių įtrauktas į privalomos vaikų literatūros sąrašus, yra nagrinėjamas pamokų metu. Kino juosta, per daug nenukrypdama nuo knygos istorijos, pasakoja apie berniuko Džeso ir kiek keistokos mergaitės Leslės netikėtai užsimezgusią draugystę. Engiami mokykloje vaikai, naudodamiesi begaline vaizduote, miške susikuria nuo visų negandų pasislėpti padedantį Terabitijos pasaulį. Čia jie karstosi po medžius, kaunasi su troliais, susipažįsta su netikėtais miško gyventojais. Nors šis filmas yra puikus nuotykis visai šeimai, svarbu paminėti, kad jis suteiks ne vien teigiamų emocijų. Vieną pagrindinių veikėjų pasakojimo metu ištinka skaudi nelaimė, tad po filmo su vaikais patartina pasikalbėti ne tik apie draugystę, bet ir apie patyčias, mirtį, draugų netektį. Rekomenduojama vaikams nuo 10 metų.

 

1. „Kaip prisijaukinti slibiną“, 2010 m.

Galbūt daug kam bus staigmena, bet filmai „Kaip prisijaukinti slibiną“ taip pat pastatyti pagal 12 knygų seriją, kurią parašė britų autorė Cressida Cowell. Nuostabios istorijos centre – Vikingų pasaulyje gyvenantis berniukas, kuris susidraugauja su drakonu ir visiems laikams pakeičia jį supantį pasaulį. Priežasčių, kodėl verta pamatyti šį filmuką, – be galo daug. Visų pirma, keri pati istorija, kurioje daug pamokų apie draugystę, nusistovėjusias socialines normas, drąsą ir pasiaukojimą, o vėliau pasirodžiusiose serijose – net ir apie negalią. Taip pat įspūdį paliks ir nuostabi animacija, ypač drakonų kovos ir kvapą gniaužiantys skrydžiai. Šis filmas patiks visai šeimai, o rekomenduojamas vaikams nuo 7 metų.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!