Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 1 liepos d. 16:09
„Planetoje“ bus pristatomi virtualiosios realybės projektai, pirmasis – „Angelų takais“

Virtualios realybės animacijos „Angelų takais“ peržiūra „Planetoje“. | Dainiaus Putino nuotr.

Kino ir medijų erdvėje „Planeta“ įrengtos keturios virtualiosios realybės stotelės, kuriose bus eksponuojami ir viešai prieinami virtualiosios realybės kūriniai. Turinys bus kuruojamas – ekspozicijoms parenkami tik meninę ir edukacinę vertę turintys projektai iš Lietuvos ir užsienio. Nuo liepos 5-osios čia pradedamas demonstruoti pirmasis kūrinys – tarptautiniais apdovanojimais įvertinta režisierės Kristinos Buožytės virtualiosios realybės animacija „Angelų takais“.  

Vienos iš „Planetoje“ veikiančių organizacijų, medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilys“, vadovas Žygimantas Jančoras džiaugiasi galimybe rodyti išskirtinį projektą, 2018 m. pristatytą 75-ojo Venecijos kino festivalio „Biennale College Cinema – Virtual Reality“ konkursinėje programoje. Jo manymu, kino ir medijų erdvė galėtų tapti nuolatine vieta virtualiosios realybės (VR) projektų seansams, kur didelis dėmesys būtų skiriamas Lietuvos kūrėjų projektams.

„Tikimės, kad nuo šiol „Planetoje“ pastoviai vyks VR kūrinių seansai ir premjeros – tiek Lietuvos, tiek užsienio kūrėjų, taip pat kūrybinės dirbtuvės, eksperimentai. Iki šiol VR projektai demonstruojami fragmentiškai, dažnai kaip parodos dalis galerijose ar muziejuose, tačiau pastovios vietos, kur nuolat būtų prieinami geriausi Lietuvoje ar užsienyje sukurti VR darbai, iki šiol nėra. Kalbant apie planus, jau dabar žinome, kad rudenį čia rodysime Vilniaus dokumentinių filmų festivalio VR filmų programą apie dangaus kūnus, žmogaus santykį su visata“, – komentuoja „Meno avilio“ vadovas Ž. Jančoras.

VR animacija „Angelų takais“ pristato kompozitoriaus ir dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą – skambant kompozitorių M. K. Čiurlionio ir Mindaugo Urbaičio muzikai žiūrovai išvys net 60 dailininko paveikslų. Čiurlionio kūrybą ir jo darbų personažus sujungiantis siužetas kvies pakeliauti po menininko kurtą pasaulį, iš arčiau susipažinti su paveikslų veikėjais ir jų aplinka.

 

„Virtualios realybės platforma yra labai tinkama medija perteikti M. K. Čiurlionio kūrybą. Menininko dailės ir muzikiniai kūriniai tarsi pratęsia ir apjungia vienas kitą. O mūsų projektas suteikia žiūrovui išskirtinę galimybę patirti M. K. Čiurlionio kūrybos harmoniją, keliaujant jo darbų motyvais sukurtame nežemiškame pasaulyje“, – teigia „Angelų takais“ režisierė Kristina Buožytė.

Virtualios realybės animacijos seansai „Planetoje“ (A. Goštauto g. 2) vyks darbo dienomis nuo 15 iki 19 valandos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!