Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 26 kovo d. 18:33
Nuo Venecijos iki Singapūro: 10 žymiausių meno bienalių pasaulyje

Lorenzo Quinn darbas „Support“ – bene daugiausiai kartų nufotografuotas 2017 metų Venecijos meno bienalės kūrinys. | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Vieni svarbiausių meno renginių – meno bienalės – paprastai vyksta kas dvejus metus ir kviečia garsiausius planetos menininkus parodyti savo darbus plačiajai auditorijai. Pristatome 10 svarbiausių meno bienalių, kurios diktuoja meno tendencijas visame pasaulyje.

10. Liono meno bienalė (Lionas, Prancūzija)

Liono meno bienalė pradėta rengti 1991-aisiais ir kasmet vyksta pakaitomis su šokio bienale, kurios ištakos siekia 1984 metus. Bienalė į meno šventę siekia įtraukti įvairias miesto vietas, pavyzdžiui, buvusį cukraus fabriką, laikinai virstantį savotiška meno galerija. Liono meno bienalė trunka 4 mėnesius, joje pasirodo menininkai ne tik iš Prancūzijos, bet ir kitų pasaulio valstybių. Vyksta rugsėjo-sausio mėnesiais (…2015, 2017, 2019…).   

 

9. „Whitney“ meno bienalė (Niujorkas, JAV)

„Whitney“ meno bienalė, pirmą kartą surengta 1932 metais, yra viena ilgiausiai veikiančių bienalių Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuri anksčiau būdavo rengiama kasmet. Žymioji bienalė vyksta to paties pavadinimo muziejuje ir daugiausiai dėmesio skiria jauniesiems Amerikos meno talentams. Kadaise ji padėjo išgarsėti ir vienam įtakingiausių XX amžiaus dailininkų Džeksonui Polokui. Vyksta kovo-birželio mėnesiais. (…2014, 2017, 2019…). 

 

8. „Documenta“ (Kaselis, Vokietija)

„Documenta“ laikoma meno bienale, nors vyksta ne kas dvejus, o kas penkerius metus. Ji buvo pradėta rengti po Antrojo pasaulinio karo, kad padėtų užmegzti dialogą tarp Vokietijos ir likusio pasaulio. Šis dialogas tebesitęsia ir šiandien – renginyje kasmet pasirodo gausybė įvairių šalių menininkų. Pirmoje, 1955 metais surengtoje bienalėje pristatyti tokių menininkų, kaip Vasilijaus Kandinskio, Pablo Pikaso ar Anri Matiso, darbai. Dabar „Documenta“ Kaselyje tęsiasi 100 dienų, dėl to neretai vadinama 100 dienų muziejumi. Vyksta liepos-rugsėjo/spalio mėnesiais (…2012, 2017, 2022…).  

 

 7. Šanchajaus meno bienalė (Šanchajus, Kinija)

Šanchajaus meno bienalė prasidėjo 1996 metais ir daugiausiai buvo skirta menininkams, kuriantiems tradicinėmis Kinijos tapybos technikomis. Visgi ilgainiui renginys išaugo ir 2000-aisiais čia buvo eksponuojamos instaliacijos, skulptūros, naujųjų medijų, video ir skaitmeninio meno darbai. Nepaisant to, bienalės pagrindu išliko Azijos menininkų pasiekimai, o renginio organizatoriai visuomet daug dėmesio skiria vakarų ir rytų atskirties temai mene. Pastaruoju metu vyksta lapkričio-kovo mėnesiais (…2014, 2016, 2018…).  

6. Berlyno meno bienalė (Berlynas, Vokietija)

Nuo 1998 metų rengiama Berlyno meno bienalė sulaukia tiek teigiamų, tiek ir neigiamų komentarų. Bienalės skeptikai teigia, kad tai ganėtinai paviršutiniškas renginys, o jos šalininkai bienalę vadina tikra meno laboratorija. Joje pasirodo ir daugybė jaunų, mažiau žinomų menininkų, tuo tarpu naujovės ir kitoniškumas yra ypač skatinami. Kiekvienais metais renginys turi vieną arba kelias temas. Štai 2018 metų Berlyno bienalės tema skamba taip: „Mums nereikia dar vieno herojaus“. Pastaruoju metu vyksta birželio-rugsėjo mėnesiais (…2014, 2016, 2018…). 

 

5.  Singapūro meno bienalė (Singapūras, Singapūras)

Singapūro meno bienalė – naujas renginys meno padangėje, pradėtas rengti tik 2006 metais, tačiau jau pelnęs didžiulį publikos susidomėjimą dėl savo kokybės ir pristatomų menininkų (pirmą kartą surengtoje bienalėje pasirodė net 95 menininkai iš 38 pasaulio valstybių). Čia eksponuotos 300 kilogramų sveriančios kvepalų lazdelės, meistriškai atkurti tušti produktų pakeliai (beje, parodos valytojai pastaruosius net du kartus supainiojo su šiukšlėmis ir buvo išmetę) bei daugiau nei 3000 puodų ir keptuvių lipdinys. Visi šie eksponatai stebino renginio lankytojus 2016 metais, tačiau kūrybingų sprendimų bienalė pažeria kasmet. Vyksta spalio-vasario mėnesiais (…2013, 2016-2017, 2019…).   

 

4. Stambulo meno bienalė  (Stambulas, Turkija)

Stambulo meno bienalė prasidėjo 1987 metais. Kaip ir Venecijos, San Paulo bei Sidnėjaus, Stambulo bienalė yra laikoma prestižine ir yra puikiai žinoma visame pasaulyje. Šiuolaikinis menas čia pristatomas ne tik įvairiose parodose, tačiau ir edukacinėse programose, diskusijose, konferencijose, dirbtuvėse. Priešingai nei dauguma žymiausių bienalių, Stambulo meno bienalė atsisakė šalių reprezentavimo modelio. Užuot pristatydamas valstybes, kuratorius visą dėmesį skiria parodos koncepcijai, pagal kurią menininkai kviečiami teikti savo projektus. Vyksta rugsėjo-lapkričio mėnesiais (…2015, 2017, 2019…).    

 

3. Sidnėjaus bienalė (Sidnėjus, Australija)

Sidnėjaus bienalė pirmą kartą surengta 1973 metais, švenčiant Sidnėjaus operos teatro atidarymą. Tai – nepaprastai svarbus renginys vizualiojo meno kultūrai ir kūrėjams ne tik Australijoje, bet ir visame Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Vienas bienalės tikslų – skleisti meną už muziejaus sienų, tad kūriniai eksponuojami įvairiose netikėtose erdvėse, pavyzdžiui, Heide atrakcionų parke. Nuo pirmosios bienalės iki šių dienų renginyje savo kūrinius jau pristatė beveik 1800 menininkų iš daugiau nei 100 pasaulio valstybių. 2018 metais rengtoje bienalėje lankytojų skaičius pasiekė rekordą – čia apsilankė virš  850 000 meno mylėtojų. Vyksta gegužės/birželio-rugsėjo mėnesiais; renginio data nėra nusistovėjusi (…2014, 2016, 2018…).      

 

2. San Paulo bienalė (San Paulas, Brazilija)

San Paulo meno bienalė pradėta rengti 1951 metais ir yra antra seniausia meno bienalė pasaulyje (po Venecijos meno bienalės). Bienalėje pristatomi pasaulio ir Brazilijos menininkai, o pats renginys laikomas svarbiausia meno paroda šalyje. Pirminis bienalės tikslas buvo supažindinti brazilus su šiuolaikiniu menu ir San Paulą paversti tarptautiniu meno centru. Šioje bienalėje savo kūrinius pristatė ir Lietuvos menininkai, tarp kurių – Mindaugas ir Gintautas Lukošaičiai bei Žilvinas Landzbergas. Vyksta rugsėjo-gruodžio mėnesiais (…2014, 2016, 2018…).  

1. Venecijos meno bienalė (Venecija, Italija)

Garsiausia pasaulyje Venecijos meno bienalė, dažnai vadinama meno olimpiada, pirmą kartą surengta 1895-aisiais ir iki šiol vyksta neporiniais metais. Venecijos meno bienalė (tiksliau, už šį renginį atsakinga organizacija, pavadinimu Bienalės fondas) yra viena iš labiausiai žinomų ir prestižiškiausių kultūros organizacijų pasaulyje. Šių dienų Venecijos meno bienalę, besitęsiančią daugmaž 6 mėnesius, aplanko apie pusė milijono žmonių. Čia dalyvavo žymiausi pasaulio menininkai, įskaitant ir tokius kūrėjus, kaip Pablas Pikasas, Diegas Rivera, Amedėjas Modiljanis,  Renė Magritas, Anri de Tuluz−Lotrekas, Vasilijus Kandinskis, Gustavas Klimtas, Jonas Mekas, Marina Abramovič ir daugybė kitų. Vyksta gegužės-lapkričio mėnesiais (…2015, 2017, 2019…). 

Daugiau apie Venecijos meno bienalę skaitykite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!