Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 birželio d. 10:52
Rumunijos nacionalinis meno muziejus – privaloma kultūros stotelė Bukarešte

Rumunijos nacionalinis muziejus. | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Rumunijos nacionalinis meno muziejus – viena svarbiausių meno erdvių visoje Rumunijoje. Istoriniame pastate įsikūrusi galerija saugo iškiliausių šalies ir Europos menininkų darbus, kuriuos pamatyti turėtų kiekvienas, besidomintis menu ir kultūra.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. lapkričio 12 d. portale vilniausgalerija.lt

Pasakojimą apie šią meno ir kultūros erdvę galima pradėti ne nuo joje saugomų meno šedevrų, bet nuo paties pastato. Bukarešto centre esantis muziejus įsikūrė Bukarešto karališkuosiuose rūmuose, tapusiuose istorine miesto relikvija. Muziejus čia veikia tik nuo 1950-ųjų – anksčiau rūmuose gyveno Rumunijos karališkosios šeimos, tarp kurių – Karolis I bei Karolis II. Nors pastato ištakos siekia XIX amžiaus pradžią, tokį, koks jis yra dabar, matome dėka XX amžiaus viduryje atliktų rekonstrukcijų. Šiandien tai – vienas svarbiausių Bukarešto pastatų, neoklacisizmo pavyzdys, dalį autentikos (židinius, sijas bei dekoratyvines detales) išsaugojęs ir interjere.

Rumunijos nacionalinis muziejus. | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Rumunijos Nacionalinis meno muziejus suskirstytas į dvi galerijas – Nacionalinę ir Europos meno. Tiesa, pati Nacionalinė galerija suskirstyta į dar dvi sekcijas. Vienoje jų galima rasti Rumunijos Viduramžių kūrinius – ikonas (muziejuje jų daugiau nei 900), freskas, medžio drožinius ir kitus darbus, sukurtus XIV-XIX amžiuose. Kitoje, modernaus meno sekcijoje – žymiausių XIX-XX amžiaus menininkų darbai, tarp kurių – tokie vardai, kaip Theodor Aman and Nicolae Grigorescu. Visgi bene svarbiausios ekspozicijoje – Konstantino Brankušio, kurį drąsiai galima vadinti rumunų meno pažiba, skulptūros. Šis autorius tituluojamas vienu įtakingiausių XX amžiaus skulptorių ir yra puikiai žinomas ne tik Rumunijoje, bet ir už jos ribų.

 

Nemažiau įspūdinga ir europinė muziejaus dalis, chronologine tvarka pristatanti svarbiausias Europos meno mokyklas. Čia galima išvysti Italijos, Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos menininkų darbus, tarp kurių rasite ir Monė, Rembranto, El Greco bei kitų dailės grandų kūrinių. Galerijoje taip pat rengiamos laikinos parodos, o smalsiausi lankytojai gali dalyvauti ekskursijose po karališkuosius rūmus. Juose saugomi autentiški baldai, paveikslai ir karališkieji portretai, supažindinantys su Rumunijos karališkųjų šeimų gyvenimu.

Rumunijos nacionalinis meno muziejus – tai privaloma stotelė kiekvieno Bukareštą lankančio keliautojo, besidominčio istorija ir kultūra, maršrute.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!