Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 6 rugpjūčio d. 16:54
Rugpjūtį kviečia leistis į meno festivalių nuotykius Anykščiuose

Anykščių Šv. Mato Bažnyčia | Pranešimo spaudai nuotr.

Dainių ir poetų apdainuotas Anykščių kraštas traukia ne tik dėl įstabių gamtos turtų, bet ir dėl vis garsiau skambančių kultūros aidų. Nors šiemet ir vėl neįvyko garsusis „Devilstone“ festivalis, rugpjūčio mėnesio festivalių gausa Anykščiuose užgniaužia kvapą! Paskutinį vasaros mėnesį ką pamatyti ir patirti Anykščiuose ras kiekvienas – čia praūš festivaliai skirti vaikams, taip pat teatro, šokio ar šiuolaikinio meno, mėgėjams ir gamtos mylėtojams.

Jau šį savaitgalį – tarptautinis teatrų festivalis „ARTimi“

Rugpjūčio 4-8 d. Anykščius vėl apgaubs teatro dvasia: tarptautinis teatro festivalis „Artimi“ į miestą atveš teatro kolektyvus iš įvairių Lietuvos miestų, taip pat Ukrainos ir Lenkijos. Pasirodymus, išsimėčiusius po įvairiausias miesto erdves galėsite stebėti nemokamai. O dėl plačios spektaklių žanrų įvairovės – nuo komedijos iki dramos ir tragedijos, savo skonį atitinkantį spektaklį atras kiekvienas!

Programą galite rasti čia.

Festivalis „ARTimi“ | Tito Falkausko nuotr.

 Mažiesiems – „Nuotykiai tęsiasi!

Nuo 2018 metų Anykščių Dainuvos slėnyje, po atviru dangumi vykstantis šeimoms skirtas festivalis “Nuotykiai tęsiasi!” – tai tikra literatūros, teatro, sporto, muzikos ir vasaros pramogų fiesta. Šiemet festivalis įvyks rugpjūčio 14-15 d., o visi festivalio renginiai nemokami!

Programoje – teatrų trupių „No Shoes“, „Pradžia“, „Teatras P“ spektakliai; erdvė patiems mažiausiems, kur užsiėmimus ves knygų autoriai, muzikantai, ugdymo ekspertai. Specialiai festivaliui sukurtas literatūrinis pabėgimo kambarys pagal Tomo Dirgėlos knygą „Užkeiktoji pono Kuko knyga”, laukia susitikimai ir kūrybiniai užsiėmimai su mylimais knygų autoriais – Vytautu V. Landsbergiu, Tomu Dirgėla, Igne Zarambaite, Kotryna Zyle, Lina Itagaki, Jurga Vile ir kitais.

„Nuotykiai tęsiasi“ | Pranešimo spaudai nuotr.

 Daugiau informacijos ir festivalio programą rasite čia.

Festivalis „Purpurinis vakaras“ įvyks: šiais metais kviečia atsigręžti į savo šaknis

Praėjusiais metais kultūros festivalis „Purpurinis vakaras“ buvo vienas iš nedaugelio neatšauktų festivalių Lietuvoje. Festivalio organizatoriai optimizmo nepraranda ir šiemet. Jie skelbia, kad tradicinis, jau 14-asis, festivalis Anykščiuose įvyks rugpjūčio 19–21 dienomis. „Atsigręžti į šaknis“, – toks yra šių metų festivalio šūkis.

„Ne veltui kviečiame atsigręžti į savo šaknis, – sako festivalio organizatorius B. Jakštas. – Mums atrodo, kad po išgyventų karantino patirčių, po suvaržymų ir ilgų dienų namuose ypač svarbu prisiminti, kas esame ir kur einame. Todėl kultūros ženklų mūsų festivalyje šiais metais bus kaip niekada daug.“

Festivalio organizatoriai šiais metais gerbėjams parengė įvairiapusę programą, kuri sujungs net 12 skirtingo žanro renginių. Pirmą kartą per 14 festivalio metų į veiklas įsitrauks Anykščių Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus. „Atiduosime duoklę ir Vytautui Kernagiui, kuris šiais metais būtų pasitikęs 70-ąjį pavasarį. Juk tai jo dainos pavadinimas tapo festivalio pavadinimu, – sako B. Jakštas ir žada „Purpuriniame vakare“ daugybę įdomiausių susitikimų, seniai girdėtų, o ir naujų vardų, kūrybos ir emocijų, kurios neabejotinai papildys per pandemiją išsekusias vidines kultūrinės energijos atsargas.

Numatoma, kad didžiajame festivalio koncerte dalyvaus dainininkė Gabrielė Vilkickytė, aktoriai Gediminas Storpirštis, Nijolė Narmontaitė, Andrius Kaniava su savo grupėmis, Nedos Malūnavičiūtės ir Olego Ditkovskio duetas, grupės „Pelenai“, „Atika“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“. Koncertus ves aktoriai Kristina Kazlauskaitė ir Juozas Gaižauskas.

Kultūros festivalis „Purpurinis vakaras“ Anykščiuose rengiamas nuo 2008 metų. Festivalis jau yra tapęs reikšmingu kultūriniu įvykiu ir gražia tradicija visoje Lietuvoje. Šiais metais festivalis vyks rugpjūčio 1921 dienomis. Daugiau apie festivalio programą rasite čia.

Šimonių girioje – Miško festivalio kūrimo stovyklos

Rugpjūčio 28 dieną vyks vienos dienos Miško festivalis, kurį surengs  menininkai ir jauni  kino kūrėjai, šiam tikslui savaitei susibūrę į  kūrybines rezidencijas Šimonių girioje (rugpjūčio 21-28 d).  Dienos festivalio vieta ir forma paaiškės  tik  prasidėjus stovykloms, ir arčiau renginio bus atskleista Miško festivalio internetinėje svetainėje. Kūrybinė menininkų grupė jau pilna, o į kino stovyklą dar gali registruotis 15-19 metų jaunimas (stovykloje jie filmuos kinematografines istorijas, miniatiūras, esė ar vaizdo klipus).

Šalia kūrybos ir poilsio gamtoje, stovyklų programoje – patirtys, padedančios giliau panirti į mišką, įsileisti jo garsus, kvapus, ritmus: miško maudynės, ekosofija, gamtinių buveinių ir augalų pažinimas, pėdsekystė, vietogarsių klausymasis.

Tai jau ketvirtas Miško festivalis, skirtas ekologinei kultūrai ir sugyvenimo su gamta paieškoms. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau apie festivalį skaitykite čia.

Šokio festivalis „Pėdos“

Šiemet tarptautinis šokio festivalis PĖDOS vyks rugpjūčio 27 – 29 dienomis. Ketvirtus metus vyksiančio festivalio metu pristatomi naujausi Lietuvos choreografų ir tarptautinių trupių darbai. Programoje taip pat numatomos ir kūrybinės laboratorijos, kurias veda profesionalūs Lietuvos ir užsienio šokėjai bei choreografai. Festivalis ne tik populiarina šokio meną, bet svarbiausia –  suteikia žiūrovams prasmės, palieka neišdildomus įspūdžius, jaudulį ir leidžia mėgautis grožiu bei  profesionalumu.

Daugiau informacijos ir programa jau netrukus.

 Paskutinį vasaros savaitgalį – klasikinio ir modernaus meno tyrinėjimai festivalyje „Anykščiai Aidi“

Anykščių miestas ir rajonas turtingi savo gamta, kultūra ir menu: J. Biliūnas, A. Baranauskas bei kiti šio krašto rašytojai yra ne tik lietuvių literatūros, bet ir šio miesto kertiniai akmenys; Anykščiuose nemažai istorinės reikšmės architektūrinių objektų; iš šio krašto kilę ir vizualiojo meno kūrėjai – kino kritikai, operatoriai, skulptoriai ir daug kitų kūrėjų, kurių darbai žinomi visoje Lietuvoje. Vis dėl to, nepaisant kelių išimčių, labai mažai žinoma apie šiuolaikinius Anykščių ar šio krašto kultūrinio paveldo įkvėptus menininkus bei jų darbus.

Paskutinį vasaros savaitgalį, rugpjūčio 28-29 dienomis turėsite galimybę kūrybiškai ir interaktyviai tyrinėti šiuolaikinį meną, kuris įvairiais būdais „ataidi“ jau klasika laikomą Anykštėnų kurtą meną.

Festivalio programoje:

– J. Biliūno kūrybos ir Slemo skaitymai su M. P. E. Martynenko;

– Modernaus teksto dirbtuvės su Žygimantu Kudirka – MC Mesijumi;

– Šiuolaikinio kino peržiūra ir diskusija su režisieriumi Linu Mikuta;

– Ekskursija po Anykščių architektūros objektus bei Anykščių skulptūras;

– Diskusija apie klasikinę tapybą ir gatvės meną, su dailininku Donatu Iniu ir žurnalo „Gatvės meno galerija“ leidėja Kristina Kurilaite;

– „Girių dvasių“ muzikinis pasirodymas.

Visi festivalio renginiai nemokami!

Daugiau informacijos rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!