Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 7 lapkričio d. 11:28
Išskirtiniai kadrai: pažvelkite į L. Truikio ir M. Rakauskaitės namus Kaune 1986 metais

Žaliakalnyje (E. Fryko g. 14) rasite garsaus teatro scenografo Liudo Truikio (1904-1987) ir operos primadonos Marijonos Rakauskaitės (1892-1975) butą, dabar – memorialinį muziejų. „Vilniaus galerija“ suteikia išskirtinę galimybę išvysti fotografo Arūno Baltėno darytas nuotraukas, kuriose šių namų interjeras įamžintas 1986-ųjų metų rudenį, L. Truikiui dar esant gyvam.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. balandžio 3 d. portale vilniausgalerija.lt

Vos įžengus į butą tampa akivaizdu, kad garsių menininkų L. Truikio ir M. Rakauskaitės gyvenimas buvo išties spalvingas: traškantis parketas, ryškios sienų spalvos, egzotiški šviestuvai, kilimai ir smilkalai: viskas palikta taip, lyg pora būtų tik trumpam išėjusi vakarienės mieste. O jų pačių namuose telpa jau ne tik miestai, bet ir visi pasauliai: Rytų filosofija besižavėjusi pora sukaupė gana vertingą kolekciją daiktų ar net meno vertybių iš įvairių šalių, o po mirties visą butą testamente perdavė Lietuvai. Ekskursijų ir edukacijų vadovė Dalia Bieliūnatė pasakoja, kad  viena iš testamento sąlygų buvo viską išsaugoti taip, kaip paliko šeimininkai.

L. Truikio ir M. Rakauskaitės namai Kaune

Liudo Truikio ir Marijonos Rakauskaitės butas (dabar – memorialinis muziejus) 1986 metų rudenį. | Foto: © Arūnas Baltėnas

L. Truikio ir M. Rakauskaitės namai Kaune

Liudo Truikio ir Marijonos Rakauskaitės butas (dabar – memorialinis muziejus) 1986 metų rudenį. | Foto: © Arūnas Baltėnas

„Netgi ypač vertingas ir retas XVIII amžiaus kilimas vis dar kabo tiesiog ant sienos: toks buvo L. Truikio noras“, – sako D. Bieliūnaitė ir papildo, kad kilimai čia atliko ne tik estetinę funkciją. „Į svečius atvykusias damas pora sodindavo ant dailių krėslų, o vyrus  – ant kilimų“, – atskleidžia D. Bieliūnaitė ir užsimena, kad ekskursijų metu muziejaus lankytojai taip pat kviečiami prisėsti ant žemės bei pamatyti pasaulį iš to pačio taško, kurį matė kūrėjai – žvakių, muzikos ir smilkalų fone.

„Tai buvo labai ekstravagantiška pora. Pradedant tuo, kad M. Rakauskaitė buvo Amerikos lietuvė, taigi iš ten atsivežė labai daug naujų idėjų ir savotiškos laisvės, baigiant poros meile Rytų filosofijoms. Abu jie buvo ypač nepriklausomos sielos, stebinusios Kauną ne tik tarpukariu, bet ir jau sovietmečiu: niekas jų neprivertė išsižadėti savo idėjų“, – pasakoja D. Bieliūnaitė, aprodydama M. Rakauskaitės spintą su gausia moteriškos kosmetikos ir suknelių kolekcija.

L. Truikio ir M. Rakauskaitės namai Kaune

Liudo Truikio ir Marijonos Rakauskaitės butas (dabar – memorialinis muziejus) 1986 metų rudenį. | Foto: © Arūnas Baltėnas

Liudo Truikio ir Marijonos Rakauskaitės butas (dabar – memorialinis muziejus) 1986 metų rudenį. | Foto: © Arūnas Baltėnas

„Šalia nepaprastai įdomių asmenybių turime ir autentiškos „gyvosios dokumentikos“. Pavyzdžiui, M. Rakauskaitės spintoje galima rasti dalį tarpukario kvepalų istorijos, o šeimos vonioje pamatyti, kaip atrodė tarpukario buitis. Įdomus momentas – dvi dušo galvutės. Vieną jų Marijona naudojo veido masažui“, – aiškina D. Bieliūnaitė. Tarp kitų M. Rakauskaitės grožio ritualų – ir įprotis į balkoną išeiti visiškai nuogai: pasakojama, kad solistė tikėjo, kad bent kartą į dieną grynu oru turi pakvėpuoti visa oda.

„Apie šitą šeimą būtų galima pasakoti ir pasakoti. Mielai šiomis istorijomis dalinamės su lankytojais“, – šypsosi ekskursijų vadovė, rodydama šeimos miegamąjį, virtuvę, darbo kambarį ir dvi menes – taip Liudas ir Marijona vadino svečių kambarius.

Susiję:

L. Truikio ir M. Rakauskaitės memorialinį muziejų rasite Kaune, adresu E. Fryko g. 14. Lankyti jį galite individualiai arba pasirinkti vieną iš edukacinių programų, kurių metu klausysitės klasikinės operos, kursite teatro scenografiją ar netgi grosite kanklėmis.

Žemiau kviečiame pasigrožėti A. Baltėno fotografijomis, L. Truikio ir M. Rakauskaitės bute darytomis 1986-ųjų metų rudenį, L. Truikiui dar esant gyvam. Daugiau A. Baltėno kūrinių pamatysite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!