Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 16 spalio d. 12:00
Menas „žaliems“: ar žinote, kas yra barokas?
barokas

Rubensas, „Nekaltųjų žudynės“.

Barokas (it. barocco – keistas, įmantrus) – tai XVII a. Europoje išplitęs menas ir kultūra. Ši meno kryptis keitė Vėlyvąjį renesansą ir minėtame amžiuje paplito daugumoje Europos šalių. Baroko dailės ir architektūros tėvyne yra laikoma Italija, o Roma yra svarbiausias ankstyvojo ir brandžiojo baroko dailės ir architektūros centras.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. rugpjūčio 19 d. portale vilniausgalerija.lt

Pirmiausia, žodis „barokas“ buvo vartojamas atskirti kūriniams, kuriems trūko klasikinių proporcijų. Esminiai baroko stiliaus bruožai – sudėtingumas, įmantrumas, jausmingumas, impulsyvumas, tapybiškumas, dramatiškumas, patetiškumas, polinkis į didybę, ansambliškumas, ypač – dinamiškumas. Baroko mene vyrauja judėjimas – fizinis, emocinis, dvasinis.

barokas

Diegas Velaskesas, „Freilinos“.

barokas

Diegas Velaskesas, „Venera su veidrodžiu“.

barokas

Rubensas, „Hipopotamo ir krokodilo medžioklė“.

Rubensas, „Trys gracijos“.

Baroko epochos menas buvo politinės valdžios ir religinių konfliktų įrankis: daugelis jo darbų šlovina valdžią ir tradicinį dvasingumą. Barokui taip pat būdinga įvairių mecenatų gausa. Pastarieji tuomet vertino nebe Renesanso laikais populiarias freskas, rūmų puošybą ar altoriaus paveikslus, bet natiurmortus, žanrines scenas, peizažus, kuriuos kabindavo privačiose rezidencijose.

Natiurmortas (paveikslas, vaizduojantis kasdienius daiktus) apskritai tapo labai populiarus baroko laikotarpiu. Tokių kūrinių poreikis augo, nes ilgainiui daugiau žmonių išgalėjo puošti savo namus paveikslais.

Tarp žymiausių baroko dailininkų – Diego Velaskeso, Piterio Pauliaus Rubenso, Chuzepės de Riberos, Nikola Puseno, Antonio van Deiko, Rembranto Harmenso van Reino, Suano van der Hameno pavardės.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!