Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 21 rugpjūčio d. 11:10
Svarbiausi savaitės kultūros įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje (rugpjūčio 16-21 d.)

Svarbiausių savaitės meno ir kultūros įvykių Lietuvoje bei pasaulyje apžvalga. Kviečiame skaityti.

Nidoje atidarytas 13-asis tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“

Kadras iš filmo „Bilė“.

Pasak festivalio programos sudarytojos R. Paukštytės, nepaisant blogų kino sklaidai metų, „Baltijos banga“ publikai pasiūlys originalių, mažai rodytų filmų. „Baltijos bangos“ programą šįmet lydi motto „Praeitis įkvepia“. Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorius, prodiuseris Arūnas Stoškus sako, kad motto įprasmina Lietuvos kinematografininkų sąjungos narių kūrybinę ir akademinę veiklą, unikalius projektus.

Daugiau skaitykite čia.

Klaipėdoje įvyko unikali šokio spektaklių premjera: Giovanni Battista Pergolesi „Stabat Mater“ ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“

Šokio spektaklis „Šventasis pavasaris“ (Igoris Stravinskis) | Martyno Aleksos nuotr.

Praėjusį savaitgalį Senajame elinge, galima sakyti, pačioje Klaipėdos širdy, įvyko unikali premjera: du vakarus galima buvo stebėti vienaveiksmius šokio spektaklius – Giovanni Battista Pergolesi „Stabat Mater“ ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“. Tokią stilistinę darną ir harmoniją Lietuvoje nedažnai tenka regėti. Visa tai, ką ir kur sukūrė puiki tarptautinė menininkų komanda, tapo ne vien uostamiesčio įvykiu, bet teatriniu reiškiniu, galinčiu reprezentuoti Lietuvą visoje Europoje.

Daugiau skaitykite čia.

LRDT ruošiasi pristatyti režisieriaus Vladimiro Gurfinkelio spektaklį „Atminimo malda“

Vladimiras Gurfinkelis | Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) naują 76-ąjį sezoną rugsėjo 11 ir 12 d. pradės režisieriaus Vladimiro Gurfinkelio premjera „Atminimo malda pagal garsaus komediografo, dramaturgo ir scenaristo Grigorijaus Gorino pjesę.

Režisierius sako, kad jam nuolatinis grįžimas prie „Atminimo maldos“ yra absoliučiai kūrybinė gyvenimo tema, nepaprastai sunki, nes reikia suprasti, kaip šiandien statyti „Atminimo maldą“, kad ji būtų paklausi ir aktuali.

Daugiau skaitykite čia.

Lietuvoje bus galima išvysti restauruotus režisieriaus Wong Kar-wai filmus

Kadras iš filmo „2046“.

Restauravus Honkongo kino režisieriaus Wong Kar-wai’aus filmus, nuo pernai visame pasaulyje pristatoma jo kūryba. Rugpjūčio 25–29 d. penkių autoriaus darbų retrospektyvą Vilniuje organizuoja „Skalvijos“ kino centras.

Daugiau skaitykite čia.

Vilniuje atidaryta A. Vasiliausko pasaulį pakerėjusių fotografijų paroda: eksponuojami „Karantino portretai“

Rugpjūčio 16 d. Vilniuje, viešoje erdvėje, atidaryta personalinė fotografo Ado Vasiliausko paroda „Balkonų istorijos“, kurioje – per 30 fotografijų iš menininką visame pasaulyje išgarsinusio projekto „Karantino portretai“. Pirmą kartą Lietuvoje viešai gyvai eksponuojamose nuotraukose – akimirkos, fotografo užfiksuotos šalies gyventojų balkonuose.

Šaltinis – elta.lt

Kultūros ministras S. Kairys: „Artėjantis naujas kultūros sezonas taps laisvesnis ir intensyvesnis“

Gintarės Grigėnaitės nuotr.

„Galimybių pasas tampa jūsų bilietu į visavertį kultūrinį gyvenimą. Neleiskime kultūrai vėl nugarmėti į gilų ir griežtą karantiną“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys. Jis dėkoja kultūros ir meno kūrėjams bei šiame sektoriuje dirbantiems profesionalams, kurie rodo, kaip galima prisiderinti prie visuomenei neįprastų, laikinų sąlygų, kad žmonės vėl galėtų saugiai įsitraukti į įdomias ir prasmingas kultūros veiklas.

S. Kairio teigimu, kultūra nėra tik prasmingas laisvalaikis ar kokybiška pramoga, bet ir gyvybiškai būtinos informacinės paslaugos ar brandžiam piliečiui būtinas šalies ir pasaulio pažinimas, todėl tiek iki, tiek ir po rugsėjo 13 dienos muziejams ir bibliotekoms bus taikoma išimtis: šių institucijų durys ir toliau išliks atviros, taikant saugumo reikalavimus, visiems Lietuvos žmonėms nepriklausomai nuo jų apsisprendimo skiepytis.

Šaltinis – elta.lt.

J. Šiugždinienė su švietimo organizacijomis aptarė pasirengimą artėjantiems mokslo metams

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje susitikę nevyriausybinių švietimo organizacijų, mokyklų asociacijų, švietimo profesinių sąjungų, savivaldybių, mokinių, vaiko teisių apsaugos atstovai aptarė pasirengimą naujiems mokslo metams.

Kaip pabrėžė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, ugdymas bendrojo lavinimo mokyklose naujais mokslo metais vyks kontaktiniu būdu, laikantis visų Operacijų vadovo nustatytų saugumo reikalavimų. Visose mokyklose bus sudarytos galimybės mokiniams savanoriškai testuotis, kad būtų išvengta ligos protrūkių mokyklos bendruomenėse.

Kaip pabrėžė susitikime dalyvavusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, svarbu, kad visi vaikai kokybiškai mokytųsi, kad būtų užtikrinta vaiko teisė į mokymą, kad pandemija netaptų priedanga kai kuriems tėvams neleisti vaikų į švietimo įstaigą.

Rugpjūčio 19 d. – fotomenininko Romualdo Rakausko gimimo diena

Iš serijos „Žydėjimas“, 1970 m. | Fotografas Romualdas Rakauskas | LATGA

Romualdas Rakauskas – fotomenininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, savaitraščio „Nemunas“ bendradarbis. Fotografuoti R. Rakauskas pradėjo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pačioje pradžioje.

Pasaulyje:

Rugpjūčio 19  d. – prancūzų dailininko Gustave Caillebotte (1848–1894) gimtadienis

Gustave Caillebotte „Paryžiaus gatvė, lietinga diena“, 1877 m.

Gustave Caillebotte – prancūzų dailininkas, impresionizmo atstovas ir globėjas, iš kitų šio judėjimo menininkų išsiskyręs realistine maniera. Caillebotte tapyti pradėjo trečiojo savo gyvenimo dešimtmečio pabaigoje ir nors pasauliui spėjo palikti įspūdingų darbų, mirė sulaukęs vos 45-erių.

Daugiau skaitykite čia.

Angliją papuošė nauji paslaptingojo menininko Banksy darbai

Rytų Anglijos miestelius papuošė nauji Banksy darbai. Tapatybę slepiantis menininkas patvirtino, kad tikrai yra 10 naujų piešinių autorius.

Nyderlanduose bandyta pavogti 1,4 mln vertės Klodo Monė paveikslą

Klodas Monė, De Voorzaan en de Westerhem (1871 m.)

Iš Zaans muziejaus Nyderlanduose bandyta pavogti 1.2 mln. eur. vertės Klodo Monė paveikslą. Policija patvirtino, kad išpuolio metu niekas nenukentėjo, o vagys iš muziejaus ištrūko tuščiomis rankomis. Kūrinys, kurį norėta pavogti – paveikslas De Voorzaan en de Westerhem, nutapytas 1871 m. Klodas Monė – prancūzų tapytojas, peizažistas, impresionizmo atstovas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!