Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 16 birželio d. 09:40
Dėl savo keistų formų Graco miesto muziejų vietiniai praminė ateiviu
Graco miesto muziejus „Kunsthaus Graz“

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Planuojant kelionę į Austriją, rekomenduojame nepraleisti progos užsukti į antrą pagal dydį Austrijos miestą Gracą, kurio senamiestis priklauso UNESCO pasauliniam kultūros paveldo sąrašui (sąrašo nr. 931)

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. gegužės 30 d. portale vilniausgalerija.lt

Tiesa, šį kartą – ne apie įspūdingą Graco architektūrą, bet apie miesto centre įsikūrusį šiuolaikinio meno muziejų, pastatytą ir įrengtą Gracui tapus Europos kultūros sostine.

Muziejus „Kunsthaus Graz“ duris atvėrė 2003 metais ir kone iškart tapo išskirtiniu miesto ženklu bei vienu svarbiausių Graco urbanistikos orientyrų. Įspūdingas pastatas, suprojektuotas Londono architektų Peter Cook ir Colin Fournier stebina neįprastomis formomis ir novatoriška stilistika. Dėl savo išskirtinumo pastatas net buvo pramintas draugišku ateiviu (ang. „friendly allien“).

Ne mažiau nei pastato išorė, įspūdinga ir muziejaus programa. „Kunsthaus Graz“ skirtas šiuolaikiniam menui, čia pristatomos tarptautinės meno darbų (nuo 1960-ųjų iki šių dienų) parodos. Muziejuje po vienu stogu apjungiama architektūra, dizainas, naujosios medijos, fotografija bei kinas, o inovatyvus pastato dizainas bei technologinės galimybės puikiai išpildo aukštus šiuolaikinio meno parodų reikalavimus (specialus apšvietimas, meno darbams reikalingas oro kondicionavimas, apsaugos sistemos ir kt.).

Muziejuje, be nuolat kintančių parodų, lankytojai taip pat ras ir parduotuvėlę, siūlančią gausų modernaus ir šiuolaikinio meno knygų pasirinkimą, patalpą skirtą susitikimams, vaikų ir jaunimo erdvę, kavinę. Kaip skelbiama „Kunsthaus Graz“ misijoje – muziejus skirtas pabrėžti meno laisvę ir yra atviras visai įvairiai ir kintančiai visuomenei.

„Vilniaus galerijos“ fotoreportažą iš Graco žiūrėkite žemiau, o apie kitus pasaulio ir Lietuvos muziejus skaitykite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!