Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 27 rugsėjo d. 13:21
Atidaroma dailininkui Antanui Kazakauskui skirta paroda „Viskas užprogramuota“

Antanas Kazakauskas. 1964 m. | Fotografija iš asmeninio archyvo.

Rugsėjo 30 – lapkričio 13 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks autorinės grafikos, knygos meno ir grafinio dizaino paroda Antanas Kazakauskas: viskas užprogramuota, skirta dailininko Antano Kazakausko (1937–2019) atminimui. Atidarymas rugsėjo 30 d., 18 val.

* Dalyvavimas renginyje tik su Galimybių pasu.

Viskas užprogramuota. Būtent tokią frazę, kaip vieną svarbiausių Antano Kazakausko gyvenimo filosofijos ramsčių, prisiminimuose apie jį paminėjo Žygimantas Augustinas – paskutinius trisdešimt Antano gyvenimo metų jiedu artimai bendravo: „Atsimenu Antano paaiškinimą, kas yra menas: „Būna eina žmogelis per pievą ir pradeda dainuoti, gal ir dainuoti nemoka, gal ir klausos neturi, bet vis tiek dainuoja.“ […] Antanas buvo fatalistas, sakydavo, jog niekas nuo žmogaus nepriklauso, viskas užprogramuota.“

Ši Kazakausko citata tapo parodos koncepcijos pamatu. Užprogramuotų įvykių, stiliaus kodų, citatų, įvairių šifrų ir sąsajų buvo ieškoma tyrinėjant neseniai atrastus Kazakausko grafikos darbus, taip pat plakatus, knygų dizaino ir žurnalinės grafikos pavyzdžius.

Antanas Kazakauskas. „Viskas užprogramuota“

1962 m. Kazakauskas baigė dabartinės Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedrą ir pirmasis apsigynė reklaminės grafikos diplominį darbą. Dar studijuodamas dailininkas pradėjo bendradarbiauti su „Vagos“ ir „Minties“ leidyklomis, apipavidalino virš 150 lietuvių ir užsienio autorių knygų, sukūrė serijų „Drąsiųjų keliai“ ir „Noriu žinoti“ dizainą. Nuo 1965 m. iki 1996 m. dirbo Mūsų gamta meniniu redaktoriumi, žurnalą pavertė kelis dešimtmečius trukusiu asmeninių eksperimentų ir grafinio dizaino projektu.

Sovietmečiu kūręs modernius grafikos ciklus Kazakauskas laikėsi savotiškos saviizoliacijos principo – siekė atsiriboti nuo ideologizuoto oficialiosios dailės pasaulio. Todėl patys įdomiausi jo 7–8 dešimtmečių autorinės grafikos darbai pirmą kartą viešai pristatomi tik dabar.

Retrospektyvinėje parodoje taip pat eksponuojamos Kazakausko apipavidalintos knygos, jų viršeliai ir aplankai, plakatai ir atvirukai. Ekspoziciją papildo instaliacija, komentuojanti 1968 m. Londono parodai sukurto katalogo turinį; žurnalo Mūsų gamta numeriai. Parodoje galima pamatyti dailininko studijų metų piešinius, darbo metodus atspindinčius artefaktus, eskizus, fotografijas, taip pat atrinktus pavyzdžius iš Kazakausko sukauptos XX a. 7–8 dešimtmečių lenkų, čekų, prancūzų, šveicarų grafinio dizaino knygų ir žurnalų kolekcijos. Dauguma parodos eksponatų anksčiau nebuvo rodyti, jie išsaugoti asmeninėje dailininko kolekcijoje. Parodai objektus taip pat skolino Lietuvos dailininkų sąjunga, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Julijus Balčikonis, Karolina Jakaitė, Dainius Liškevičius, Maratas Tairovas.

Parodos kuratoriai: Julijus Balčikonis, Karolina Jakaitė
Parodos architektas: Julijus Balčikonis
Parodos dizaino objektų autoriai: Julijus Balčikonis, Marija Repšytė, Paulius Vitkauskas
Grafinio dizaino autorius: Tadas Karpavičius
„Kūrybinių valandų“, dedikuotų Antanui Kazakauskui, kūrėja: Sigutė Chlebinskaitė
Projekto koordinatorė: Jurga Minčinauskienė

Projektą iš dalies finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė,
Antano Kazakausko šeima
Partneriai: „Dizaino fondas“, „Dizaino forumas“, „Ekspobalta“, Janinos Monkutės-Marks
muziejus-galerija, „Knygų šalis“, leidykla „Lapas“, Lietuvos dailininkų sąjunga, LNDM
Nacionalinė dailės galerija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, „Sodas 2123“,
Vilniaus dailės akademija
Informacinis partneris: „7 meno dienos“

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!