Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 7 spalio d. 18:15
2021 metų Nobelio literatūros premiją pelnė rašytojas Abdulrazakas Gurnah

Abdulrazak Gurnah | Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

2021 m. Nobelio literatūros premija skirta rašytojui Abdulrazakui Gurnah. Švedijos akademija pranešė, jog premiją kūrėjas pelnė „už bekompromisį ir atjaučiantį skverbimąsi į kolonializmo padarinius bei pabėgėlio likimą prarajoje tarp kultūrų ir žemynų“.

Gurnah gimė 1948 m., užaugo Zanzibaro saloje. 7-ojo dešimtmečio pabaigoje jis kaip pabėgėlis atvyko į Angliją. Jungtinėje Karalystėje gyvenantis A. Gurnah buvo Kento universiteto profesorius, jis yra parašęs 10 romanų, taip pat sukūręs trumpų istorijų. Vieni žymiausių rašytojo kūrinių – romanas „Rojus“, 1994 metais pretendavęs į prestižinę „Booker“ grožinės literatūros premiją bei kūrinys „By the Sea“, taip pat pretendavęs į šią prestižinę premiją. Autoriaus kūryboje ryški pabėgėlio tema, ypač vertinamas „nuo stereotipų nutolęs autoriaus žvilgsnis į kultūriškai įvairią Rytų Afriką, nepažįstamą kitų pasaulio šalių žmonėms“.

Nobelio literatūros premija

Nobelio literatūros premija pirmą kartą įteikta 1903 m. Apdovanojimą skiria Švedijos akademija, atsižvelgdama į Nobelio literatūros komiteto rekomendacijas. Siūlyti kandidatus kviečiami įvairių institucijų ir akademijų atstovai, literatūros profesoriai, lingvistai, buvę Nobelio literatūros premijos laureatai ir kiti šios srities atstovai. Siūlyti save – griežtai draudžiama.

Atsižvelgus į siūlymus, komitetas atrenka 15-20 kandidatų į premiją, o po tolimesnių svarstymų šį skaičių sumažina iki 5. Tuomet Akademijos nariai, įvertindami pasirinktų autorių literatūrinį indėlį ir kūrybą, išrenka premijos laimėtoją, apie kurį pasaulis paprastai sužino rudenį. Informacija apie siūlytus kandidatus bei rinkimų metu išsakytas nuomones paslaptyje laikoma ateinančius 50 metų.

Premijos nebūtinai teikiamos kasmet. Dėl įvairių aplinkybių, pavyzdžiui, Pasaulinių karų metais ar laiku neišrinkus tinkamų kandidatų ir pan., ceremonija buvo atšaukta. Paskutinį sykį taip įvyko 2018 m., dėl Švedijos akademiją supurčiusių skandalų, sukėlusių jos narių bei visuomenės pasipiktinimą.

Daugiau apie Nobelio literatūros premiją skaitykite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!