Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 24 spalio d. 13:54
Svarbiausi savaitės kultūros įvykiai (spalio 18-24 d.)

Svarbiausi savaitės įvykiai.

Svarbiausių savaitės meno ir kultūros įvykių Lietuvoje apžvalga. Kviečiame skaityti.

Lietuvos pretendentu siekti „Oskaro“ tapo Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Šuolis“

Kadras iš filmo „Šuolis“ | Pranešimo spaudai nuotr.

JAV Kino meno ir mokslo akademijos patvirtintos „Oskaro“ komisijos Lietuvoje sprendimu šiemet Lietuvos pretendentu siekti prestižinio „Oskaro“ tapo dokumentinis Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ (prod. Giedrė Žickytė, Uldis Cekulis, Catherine Siméon, Daniel J. Chalfen). Šiam filmui bus suteikta galimybė pretenduoti ir į geriausio tarptautinio, ir į dokumentinio filmo nominacijas „Oskaro“ apdovanojimuose. Pretendento į „Oskarą“ rinkimų atranką organizuoja Lietuvos kino centras ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga.

Šaltinis – bns.lt

Į Nacionalinę Jono Basanavičiaus premiją pretenduoja trys kandidatai

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos komisija iš visuomenės gautų pasiūlymų atrinko tris kandidatūras gauti šią premiją. Premijos paskirtis – įvertinti asmenų arba bendrą veiklą vykdžiusių asmenų grupių išskirtinius nuopelnus etninės kultūros srityje. Gauti premiją pretenduoja:

dr. Daiva Vaitkevičienė – už reikšmingus mokslinius tyrimus ir svarią visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje (kandidatūrą pateikė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas);

prof. dr. Rimantas Balsys – už reikšmingiausius darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat už kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje (kandidatūrą pateikė Klaipėdos universiteto senatas);

dr. Eligijus Juvencijus Morkūnas – už ilgametę veiklą muziejinio darbo, formuojančio tautinę savimonę, skatinančio visuomenę dalyvauti pažinimo procese ir reprezentuojančio krašto istoriją, etninę kultūrą ir paveldą, baruose (kandidatūrą pateikė Lietuvos liaudies buities muziejus).

Įsibėgėja tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“

Kadras iš filmo „Šviesa, visur“.

Praėjusią savaitę prasidėjęs 15–asis „Nepatogus kinas“ įsibėgėja. „Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temomis, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais.

Filmų rekomendacijas rasite čia.

Lietuvos muziejų asociacijai vadovaus Kauno IX forto muziejaus direktorius Marius Pečiulis

Spalio 20 d. į Lietuvos muziejų asociacijos (LMA) visuotinį narių susirinkimą Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje, iš visos Lietuvos suvažiavę muziejų atstovai susitiko spręsti aktualiausius bendruomenės klausimus. Asociacija, muziejininkystės tradicijas puoselėjanti nuo 1995 m., šiuo metu vienija 100 Lietuvoje veikiančių muziejų.

Naujuoju LMA valdybos pirmininku išrinktas Kauno IX forto muziejaus direktorius Marius Pečiulis. Į LMA valdybą išrinkti: Raimundas Balza (Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius), dr. Rūta Kačkutė (Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė), Daina Kamarauskienė (Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorė), Jovita Nalevaikienė (Utenos kraštotyros muziejaus direktorė), Eva Stonkevičienė (Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė), Gabrielius Sužiedėlis (Kauno miesto muziejaus direktorius), Olga Žalienė (Lietuvos jūrų muziejaus direktorė).

Nacionalinei bibliotekai padovanoti nacionalinės reikšmės dokumentinio paveldo filmai

Pranešimo spaudai nuotr.

Spalio 21 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka sulaukė mielų svečių – Kėdainių kino studijos „Mėgėjas“ įkūrėjų Vitolio Laumakio ir Adolfo  Morėno. Svečiai Nacionalinei bibliotekai padovanojo studijos per šešis dešimtmečius sukurtą 61 filmą. Biblioteka šiuos filmus publikuos skaitmeninto kultūros paveldo portale www.epaveldas.lt, taip sudarydama galimybes su jais susipažinti ne tik šio portalo lankytojams – jie taps pasiekiami platformoje Europeana.

Šaltinis – bns.lt

„Auksinė krivūlė“ už kultūros puoselėjimą įteikta Palangai

Svarbiausi šalies savivaldos apdovanojimai – „Auksinės krivūlės“ – įteikti jau 16-ą kartą. „Šiemet šio apdovanojimo Palanga visų pirma nusipelnė skambiais kultūriniais akcentais pažymėdama Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmetį. Taip pat nuolatiniu dėmesiu savo kultūros įstaigoms, įvairių sričių menininkams, pastangomis puoselėjant kultūros paveldą“, – sako kultūros ministras.

Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio minėjimo programą sudarė apie 70 renginių. Šiemet taip pat pažymėtas skulptoriaus Antano Mončio šimtmetis, šalia jo namų-muziejaus atidarytas Antano Mončio skveras. 2021-aisiais Palanga perėmė Prezidento Antano Smetonos paminklo, kurį buvo numatyta pastatyti Vilniuje, projektą.

EXPO Dubajuje Lietuvos kultūrą pristatė Vilnius City Operos koncertų programa

Didžiausioje pasaulio parodoje, kurioje jau du šimtus metų tautos pristato pasiekimus verslo, mokslo ir kultūros srityse, šiemet Lietuvos kultūrai atstovauti buvo deleguota Vilnius City Opera. Jau 170 metų vykstanti Pasaulinė paroda – didžiausias tokio tipo renginys, sutraukiantis visų planetos šalių ryškiausius atstovus, kas dvejus metus pristatančius reikšmingiausius savo pasiekimus vis kitoje šalyje.

Parodoje vykusiame Gala koncerte klausytojams skambėjo operos arijos, diriguojamos Gintaro Rinkevičiaus, D. Ibelhauptaitės režisuotos elektroninės operos „e-Carmen“ kūriniai. Trečioje dalyje pristatyta „Ten Walls Symphony“, sukurta su pasaulyje žinomu muzikos prodiuseriu Marijumi Adomaičiu.

Šaltinis – elta.lt

Spalio 25 d. Prano Domšaičio galerijoje atidaroma Japonijos fondo paroda „Neprilygstamas japonų meistriškumas“

Satoshi Araki. Kino studija. 2017 m. Japonijos fondas

Japonijos fondas Klaipėdos Prano Domšaičio galerijoje pristato parodą „Neprilygstamas japonų meistriškumas“, kurioje supažindinama su XIX–XX a. pradžios, XXI a. meno kūriniais. Parodoje dėmesys sutelktas į eksponuojamų kūrinių filigraninį meistriškumą, ypatingas technologijas, išradingumą ir kūrybiškumą. Kiekvienas kūrinys atspindi pažangias technologijas, originalias idėjas ir žiūrovus nustebina aukšto lygio meistryste.

Šia paroda fondas siekia supažindinti su skirtingų Japonijos laikotarpių, įvairių technikų kūriniais (visi parodos eksponatai sukurti vadovaujantis monozukuri filosofija), taip pat atskleisti japonų pagarbą meistro asmenybei, parodyti ypatingą kūrėjų darbo kruopštumą, tobulybės siekimą ir atidą technologijų subtilybėms.

Daugiau skaitykite čia.

Spalio 19 d. – LNDT aktoriaus Džiugo Siaurusaičio gimtadienis

Vorotinskis – Džiugas Siaurusaitis, Šuiskis – Arūnas Sakalauskas. „Borisas Godunovas“, 2015 m. | D. Matvejevo nuotr.

Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius Džiugas Siaurusaitis maloniai sutiko pasidalinti mintimis apie vieną paslaptingiausių profesijų – aktoriaus kūrybą, šios profesijos reikšmę ir patirtį, įgytą kelis dešimtmečius vaidinant teatre, televizijoje ir kine.

Teatrologės Daivos Šabasevičienės pokalbį su aktoriumi rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!